8. august 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hallo – er det Ellemann, der ringer?

“Ow, who you gonna call?” Ghostbusters, 1984   Amerikanere, der er skide bange for at flyve, har fået et telefonnummer, de kan ringe til. I den anden ende af nummeret til Dial A Pilot sidder fem øvede luftkaptajner klar til at svare på folks spørgsmål. Der er mange gengangere: Kan turbulens få vingerne til at knække? […]

Det bedste vi har set

Det tunesiske skraldeproblem

Bare i den tunesiske hovedstad Tunis estimeres det, at mindre end to tredjedele af byens skrald bliver hentet. Generelt fylder skraldet så meget i Tunesien, også politisk, at den daværende premierminister Elyes Fakhfakh måtte gå af tilbage i 2020 som følge af korruptionsanklager – relateret til affaldsindustrien. Samme år blev landets miljøminister fyret og arresteret, da det kom frem, at han havde importeret italiensk affald ind i landet og forsøgt at holde det hemmeligt.

Problemet er nationalt, men i den lille østlige kystby Agareb er det også personligt. I 2008 valgte man her at placere en gigantisk skraldeplads i El Gonna-nationalparken klos op ad byen. Siden da har både indbyggere og aktivister forsøget at råbe regeringen op omkring de sundhedsskadelige konsekvenser, men uden held. I 2021 kulminerede skraldet i voldsomme massedemonstrationer, og skraldepladsen blev lukket.

Denne sommer er 38 miljøaktivister fra Agareb så blevet idømt samlet 118 års fængsel for at have deltaget i de demonstrationer. Dommene lyder på bagvaskelse, forstyrrelse af arbejde og fysisk og psykisk vold. Samtlige demonstranter har nu appelleret deres domme, skriver Al Jazeera mandag.

 

Filippinske efterladenskaber

Skrald kunne man også kalde det rustne krigsskib fra anden verdenskrig, som ligger ved en lillebitteø i det Sydkinesiske Hav kaldet Ayungin. Begge dele tilhører Filippinerne – i hvert fald hvis man spørger dem. Siden 1999 har filippinsk militær været til stede på atolen som reaktion på Kinas forsøg på at generobre Mischief-revet.

Den filippinske regering har beskyldt kineserne for at blokere for forsyningsfartøjer til de øboende soldater, og i weekenden er konflikten mellem ønationen og stormagten spidset til, da den kinesiske kystvagt har brugt vandkanoner mod et filippinsk skib. Kina har siden udtalt, at “angrebet” var en advarsel, og at man har udvist “rationel tilbageholdenhed”.

 

Kinesisk oprydning

Kinas præsident Xi Jinping er i det hele taget i gang med at rydde op. I en tale forud for 96 års-jubilæet for Folkets Befrielseshær d. 1. august understregede præsidenten, at det kinesiske militær skal få fingeren ud og “moderniseres”. Det sker som led i en større reform af militæret.

I oprydningen er to højtstående chefer i raketstyrken afskediget og erstattet med to outsidere uden erfaring inden for atomkraft – et ret afgørende ressortområde, som raketstyrken er ansvarlig for. Omrokeringen tænkes at skyldes loyalitetsproblemer og spås at være en kæp i hjulet for Xi Jinping.

Kvindefodbolden løber stærkt, men økonomien og politikken halser efter. Hvad siger den igangværende VM-slutrunde om sportens fremtid?

Fysikkens næste nobelpris?

Fysikkens næste nobelpris?

Tre fysikere fra Gyeongsang National University i Sydkorea mener, at de er lykkedes med at lave en superleder, der virker ved stuetemperatur og -tryk. Resten af feltet holder vejret – for hvis deres resultater holder, venter der dem en nobelpris. Og for alle os andre, en ny verden med svævende lyntog og sci-fi elektronik. Men der er nu grund til skepsis. I Zetland hæfter Niels Bech Christensen, der forsker i faststoffysik ved DTU sig især ved, at forskningen ikke er blevet peer-reviewed. Og så er det tydeligt at se, at artiklerne er blevet skrevet meget hurtigt. Så måske må den nye verden vente på sig lidt endnu.

Når borgmesteren bliver din wingman

Når borgmesteren bliver din wingman

Med 0,78 fødte børn per kvinde scorer Sydkorea verdens laveste fertilitetsrate for tredje år i træk. De forudseende koreanske myndigheder forsøger derfor at sikre fremtiden ved at arrangere blinddatingaftener for borgerne. Den statsautoriserede nudging, der strækker sig langt ind over privatsfæren, belønnes med store fremmøder, men falder ifølge The New York Times alligevel til jorden: Det er nemlig ikke underligt, at der ikke kommer flere børn, når det, der holder de voksne fra at få dem, er forældede kvindesyn, høje leveomkostninger, krævende arbejdstider og dyre boliger.

At rejse er at overleve

Danske Torbjørn Pedersen har brugt 10 år af sit liv på at besøge alle verdens 195 lande uden at flyve. Til Washington Post fortæller han, hvordan det har været en både vild og temmelig udmattende oplevelse.

Spisesedlen

Kupmagerne i Niger udpeger tidligere finansminister som statsminister (NRK)

Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, er blevet sygemeldt med stress (Altinget)

Verdens mindste havpattedyr – golfmarsvinet – har kun 10 individer tilbage (Reuters)

Saudi-Arabiens statsejede olieselskab Aramco melder om et fald på 40 pct. i profit sammenlignet med sidste år – men har stadig tjent knap 200 mia. kr. i seneste kvartal. (AP News)

Norge vil sende dagsbøder til Meta på en mio. norske kroner for brud på brugernes privatliv (The Guardian)

Christianitter afspærrer Pusher Street “i håb om at befri Christiania fra bandernes og rockernes tyranni” (Facebook)

Ansatte i psykiatrien vil have fjernet navne på id-kort og i journaler (DR)

Der er mindre plastik i havene end hidtil troet, men mængden stiger stadig med fire pct. årligt (The New York Times)

Et sidste ord

Vi er ikke de eneste, der er forvirrede over Twitters nye navn.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12