8. august 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Stinker af korruption

Danmark er ikke et korrupt land. Som land betragtet. Men korruptionen findes. Korruption, kvotekonger og kammerateri. Korruptionen findes. På Transparency Internationals seneste korruptionsindeks fik Danmark en score på 90 ud af 100 og placerer sig dermed på en delt førsteplads sammen med New Zealand. Umiddelbart er der grund til at være fornøjet, ja, ligefrem juble over […]

Kære læser

Det mindste onde

Emmanuel Macron har nu været præsident i tre måneder. Den ellers tidligere populære politiker er begyndt at tabe terræn, og nye meningsmålinger viser, at han har historisk lav opbakning i den franske befolkning. Men har Macron egentlig nogensinde været så populær, som valgresultatet antydede?

Det bedste vi har set

Kenyas unge afgør præsidentvalget

Kenyas unge afgør præsidentvalget

Frem til klokken 17 lokal tid er der præsidentvalg i Kenya i dag, og som de gjorde opmærksom på hos DR P1 i morges, så er stemningen dernede ”anspændt”. Mere end 19 millioner borgere har registreret sig til at stemme ved et af landets 40.883 afstemningssteder. Frygten er, at valget mellem den siddende præsident, Uhuru Kenyatta, 55, og Raila Odinga, 72, bliver så tæt, at en af dem brokker sig og råber op om valgsnyd. ”Der er forsøg på at manipulere valgresultatet,” udtalte Odinga i et interview med Al Jazeera tidligere på ugen. ”Den eneste måde, [Kenyattas parti] kan vinde valget, er ved at snyde.” Kenyatta stiller op til sin anden og sidste femårige præsidentperiode, mens Odinga, der er tidligere premierminister, stiller op for fjerde gang. Det er de unge, som kommer til at afgøre valget, da halvdelen af de registrerede stemmeberettigede er under 35 år. Bloomberg News har en reporter i landet, og han har talt med nogle af de unge. Som en fyr på 27 år fra slumområdet Kawangware i hovedstaden Nairobi siger: ”Jeg falder ikke for politikernes ideer (…) Vi stemmer på dem, og de går straks ud og beriger sig selv. Man ser nogle, der kører i en Toyota Corolla, og stemmer på dem, og året efter ser du dem i en Range Rover, en Mercedes-Benz.”

Supermodellens knogler

Supermodellens knogler

Journalisten Alberte Clement får konstateret knogleskørhed trods sine kun 40 år. Diagnosen giver anledning til en undersøgelse af hendes fortid som fotomodel. Hvad var det egentlig, der skete tilbage i 90’ernes modeverden, hvor hendes kollega pludselig døde? Gennem interviews og optagelser fra modeltiden i Milano og New York tegnes et billede af modelbranchens uglamourøse bagside. Man har hørt om det før, men aldrig sådan her. Det er virkelig godt lavet. Lyt!

Irene Ellert og de rige russeres millioner

Irene Ellert og de rige russeres millioner

En dansk-russisk forretningskvinde, som hedder Irene Ellert, har i flere år hjulpet rige russere med at placere penge gennem skuffeselskaber i Danmark. Ja, det lyder jo underligt. Men Irene Ellert er godt træt af at blive mistænkeliggjort af pressen: ”Det er ligesom, hvis du skal forklare bitcoins til en russisk babushka,” siger hun. ”Det vil hun aldrig forstå. Det samme med danske journalister og min forretning.”

Et magasin fyldt med nøgenbilleder

Et magasin fyldt med nøgenbilleder

I en rum tid har debatten om nøgenbilleder, sexfotos, hævnporno etcetera raseret. ‘For Guds skyld, lad være at tage dem,’ siger nogle. ‘Tag så mange, I vil, for pokker!,’ siger andre. Astrid Stokholm Sørensen har lavet magasinet Sext som sit afgangprojekt fra Danmarks Designskole, og ifølge hende bør vi ikke bekymre os om, hvor og i hvilke hænder vores nøgenbilleder ender. Magasinet, der er fyldt med fotos af afklædte mænd og kvinder, skal give andre perspektiver på nøgenbilleder og seksuel frigørelse. Sext insisterer på at give de nøgne kroppe, og den løsslupne liderlighed, værdi og berettigelse.

Psst.. Der er (frigjorte) billeder med i videoen.

Nu er Jim Carrey en tænksom maler

Jim Carrey som tænksom maler

Hvad skete der egentlig med supersjove Jim Carrey? Han stoppede næsten med at lave komedier og deltog pludselig mest i smalle hårdkogte film og serier og glemte helt sit gummifjæs. Og så begyndte han at male. Det er der lavet en lille fin og endda klog kortfilm om. Et smukt portræt.

Ægtemanden er farligere end alverdens sygdomme og ulykker

Ægtemanden er farligere end alverdens sygdomme og ulykker

En af de stærkeste journalistiske serier i Danmark de senere år er Line Vaabens ‘Drab i familien’, der går i dybden på mord på kvinder begået af deres mænd eller eksmænd. Serien handler om Danmark, hvor de tegner sig for næsten halvdelen af alle drab, men problematikken bliver endnu større, hvis man tager den ud i et globalt perspektiv, hvor ægtemænd er farligere for kvinder end kræft, malaria, krig og trafikuheld – til sammen. Det beskriver en ny rapport fra UNICEF, som det norske tidskrift Agenda har kastet sig over.

Så bliver dog skønheden skøn

Så bliver dog skønheden skøn

Der opstod en lille sommerdebat i medie-/kulturdanmark, da nyudnævnte kulturredaktør på Berlingske Anne Sophia Hermansen meddelte, at hun ville sætte avisens debattører til at anmelde fremover og ikke bare fagfolk. Det er muligvis sådan en som den vel konservative filosof Eva Selsing, der i går meldte klart ud, at samtidskunstens sidste tabu er skønheden, og at hun synes, den er grim. Det har skabt en vis debat på de sociale medier med blandt andre AnneLise Marstrand Jørgensen, der ikke helt mener det samme som Eva Selsing, selv om hun nu også blogger for Berlingske. Der henvises bl.a. til denne interessante tekst fra Tate i London og kulturskribenten Torben Sangilds tekst om skønhedens kraft. Det er da allerede en god lille debat, så måske er det ikke helt ved siden af det, Hermansen har gang i. Eller måske er det. I hvert fald er AnneLise Marstrand i dag blevet fyret fra Berlingske. Sikke et drama sådan en kunst-diskussion kan skabe.

Spisesedlen

Rigspolitiet kritiseres fra nær og fjern. Politifolk i København kritiserer deres øverste chef, rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, og ønsker en anden til at overtage posten. Kritikken har afsæt i rigspolitichefens håndtering af bandekonflikten. Politifolkene har ikke længere tillid til, at deres chef viser det reelle billede af situationen. Tidligere på ugen langede Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, på samme måde ud efter Rigspolitiet. Justitsminister Søren Pape har dog stadig fuld tillid til rigspolitichefen.

Europæisk æggeskandale eskalerer. Der er forgiftede æg i omløb i Europa, hvor millioner af hollandske æg, der indeholder kemikaliet fipronil, er blevet solgt videre til øvrige europæiske lande. Fipronil bruges til at bekæmpe lus hos kyllinger, men stoffet er forbudt at bruge i fødevarer til mennesker. Det er især Sverige, Tyskland, Frankrig, Schweiz og nu også Storbritannien, der skal holde et vågent øje med de giftige æg. Ingen af de hollandske æg sælges i Danmark.

Tyskland returnerer nyankomne asylansøgere til Grækenland. Ifølge Dublin-forordningen skal det land, som asylansøgere først kommer til, tage imod dem, men Grækenland har været fritaget for ordningen i fem år på grund af dårlig økonomi. Nu kommer ”et mindre antal” asylansøgere, som er blevet sendt videre til Tyskland og andre EU-lande, tilbage til Grækenland, siger landets flygtningeminister, Yiannis Mouzalas, til tyske ARD.

Bitcoins stiger til rekordhøj værdi. Ifølge Coindesk Bitcoin Price Index er den digitale valuta Bitcoin steget til en ny høj værdi på over 3.451,86 dollars per coin. Det er mere end en tredobling i værdi fra omkring 997 dollar i starten af ​​året. Den digitale valuta har nu en markedsværdi på over 55 milliarder dollars.

Google fyrer medarbejder bag sexistisk notat. Internetgiganten Google har fyret ingeniøren James Damore, efter han i et internt notat hævdede, at manglen på kvinder i top IT-jobs skyldes biologiske forskelle på mænd og kvinder og ikke diskrimination. Googles direktør, Sundar Pichai, har udsendt et notat til medarbejderne, hvor han fastslår, at den slags bemærkninger ikke er i orden.

Et sidste ord

Er der noget værre, end når mellemlederen vender hjem fra kursus med nye ideer? Her har man selv års erfaring, det hele kører, og pludselig skal det hele være smart og laves om. Man bliver så træt. Se bare denne stakkels BBC-journalist, hvis redaktør sikkert kort tid forinden dette klip har råbt: ”Seerne vil have positive nyheder! Noget med hunde på surfboards!”

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12