8.-9. februar 2020

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

I skattely er alle lige

Det er mange år siden, vi holdt op med at tage det danske personnummer rigtig seriøst. Allerede før alting blev digitaliseret, virkede det næsten for simpelt, at man skulle kunne have en dybt personlig ti-cifret kode hele livet, som ondsindede kræfter aldrig nogensinde ville kunne fravriste en. Tænk på alle de gange, man er blevet […]

Kære læser

Strukturløs og starstruck og blottet for kunst

Et dårligt udgangspunkt. Familien Asbæk hedder en ny dokusoap i seks afsnit, som på en eller anden måde har fundet vej til DR2’s sendeflade. I Familien Asbæk følger kameraet rundt i hælene på det mere eller mindre pensionerede, men i hvert fald 100 pct. passionerede kunsthandlerpar Patricia og Jacob Asbæk og deres tre sønner (og […]

Det bedste vi har set

”Han fortjener at have en stemme”

”Han fortjener at have en stemme”

Den amerikanske filmproducent Harvey Weinstein, som er blevet anklaget for en lang række overgreb mod kvinder, har naturligvis en kvinde som forsvarer. Hun hedder Donna Rotunno, og hun er hardcore. Megan Twohey fra The New York Times, som var med til at breake historien om anklagerne mod Weinstein, har interviewet Rotunno i podcasten The Daily. Det er ganske illuminerende, og specielt til sidst slår det gnister.

Så’der Oscar!

Så’der Oscar!

Yes, vi skal til det igen. Filmprisen over dem alle (undtaget Palmerne i Cannes) uddeles for Gud ved hvilken gang i Los Angeles, og vi sidder der altså stadig hele natten. Måske burde vi være blevet for gamle og for kloge til det, men vi kan ikke lade være. Guardian har en veloplagt gennemgang af, hvad sådan en Oscars er skabt af (spoiler: det er ikke bare godt skuespil), og Kyle Buchanan skulle være mesteren i at forudsige vinderne (spoiler: 1917 vinder for bedste film og Joaquin Phoenix for bedste skuespiller i Joker.)

+ Hvis du virkelig vil ned i Oscar-dybet, har Filmnørdens Hjørne lavet en mere end 6 timers lang opvarmnings-podcast om det kommende show.

I planetens tjeneste

I planetens tjeneste

Det er velkendt, at den bedste og mest effektive vej ud af en lammende klimaangst er handling. Det er ikke noget nyt fænomen. I 1969, hvor fænomenet ”forurening” var et nyt ord, havde et par unge fyre fået nok og planlagt en storstilet aktion, der endte med at sparke hele den danske miljøbevægelse i gang med et brag. Aktionen inkluderer en projektor, en motorcykel, øredøvende larm og olieindsmurt and, der skal halshugges, og det hele er med i første afsnit af denne super velsmurte og underholdende (må man kalde den det?) podcast om den danske klimabevægelses historie – fra 69 til COP’erne i 10’erne. I planetens tjeneste hedder den.

Den sidste samtale

Den sidste samtale

Fin og sart minidokumentar om et ældre ægtepars sidste farvel. Om kærlighed, demens, savn og om kærlighed. Det du altså bruge 10 minutter af din lørdag på.

Spisesedlen

Rasmus Nordqvist kunne mandag meddele, at han er færdig som politisk ordfører for Alternativet. Nordqvist havde været en af spidskandidaterne til posten som partiets nye politiske leder, men måtte to dage forinden erkende, at han havde tabt til Josephine Fock. Tirsdag udpegede en enig Folketingsgruppe Torsten Gejl som ny politisk ordfører. Og samme dag skrev Føljetons helt egen Lars Trier Mogensen en dkpol-særudgave om Alternativets mange udskiftninger, og om hvordan partiet nu risikerer at komme til at stå i en ”fucked-up situation”. Den analyse kan du (gen)læse lige her.

Og så til denne uges corona-nyt. Det skandinaviske flyselskab SAS besluttede tirsdag at forlænge suspensionen af alle flyvninger til Kina indtil udgangen af februar som følge af det igangværende virusudbrud. ”Sikkerheden for vores passagerer og medarbejdere er altid vores højeste prioritet”, skrev SAS om suspenderingen. Coronavirussen synes imidlertid ikke at have ladet sig mærke. Fredag blev dele af terminal 3 ved lufthavnen i Kastrup midlertidigt afspærret, og en ankommen passager fra Kina blev fragtet i ambulance til Hvidovre Hospital for at blive testet for coronavirus. På verdensplan er mere end 31.000 blevet smittet. Dødstallet er indtil videre på 636.

Rigsretssagen mod USA’s præsident Donald J. Trump fik onsdag sin afslutning. I Senatet blev Trump frifundet for alle anklager. Kun den republikanske senator Mitt Romney valgte at gå imod partilinjen og stemme for at dømme præsidenten. Imens ventede demokraterne fortsat på de endelige resultater fra mandagens primærvalg i Iowa. De kom først fredag. Med 100 pct. af stemmerne optalt løb den 38-årige borgmester Pete Buttigieg med en ekstremt kneben sejr. Buttigieg fik 26,2 pct af delstatens delegerede mod Bernie Sanders’ 26,1 pct. I Føljeton-regi skrev vi af hele fire omgange om al virakken i Guds eget land. To gange ved Oliver Stilling (her og her), én gang ved David Dragsted (her) og én gang ved Lasse Lavrsen (her). Vi lover, at næste uge bliver mindre USA-tung.

Et valg i den tyske delstat Thüringen fik i løbet af ugen flere politikere helt op i det røde felt, herunder landets mangeårige kansler Angela Merkel. Valget havde resulteret i en uhellig alliance mellem liberale FDP, kristendemokratiske CDU og det højenationale Alternative für Deutschland (AfD), der havde gjort Thomas Kemmerich fra FDP til delstatens nye ministerpræsident. Men den gik altså ikke. Torsdag, lidt over 24 timer efter valget, trak Kemmerich sig igen. En uskreven regel mellem partierne dikterer nemlig, at AfD skal holdes uden for politisk indflydelse. Læs også David Dragsteds oprulning af sagen, der både kommer forbi Adolf Hitler og Michel Foucault.

Den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt valgte fredag at trække sig fra sit nye job som medformand i FN’s Panel om skatteunddragelse og skattely. Det sker, efter Ekstra Bladet har afsløret, at Thorning sidder i bestyrelse i to selskaber med forbindelser til skattely og tilmed har købt sig ind som medejer i det ene af selskaberne, der er registreret i skattelyet Jersey.

Et sidste ord

Det amerikanske valgsystem er noget nær umuligt at forstå, men her er noget, du måske ikke vidste: I nogle stater kan fordelingen af stemmer afgøres ved plat eller kroner i tilfælde af uafgjort.

Nyd weekenden her i letforståelige Danmark – vi ses på mandag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12