7. september 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Længe leve Detektor

Af alle de ting DR kunne vælge at give saksen, er det helt uforståeligt faktatjekkerprogrammet ’Detektor’, der nu står for skud. Da nyheden kom tirsdag, var der forventeligt nok furore på journalisternes intranet, også kendt som Twitter. Bedst som en valgkamp er på trapperne, har DR’s ledelse forbløffende nok fundet det unødvendigt at fastholde et […]

Kære læser

Kan man finde kærligheden i Google Docs?

136 gange om dagen – eller 50.000 gange om året – står du i en situation, hvor der er chance for at møde den, du bliver gift med. Det kan afgøres af en tur i Netto, om du bliver hjemme fra middagen, eller tager den blå skjorte på frem for den hvide. Sandsynligheden er godt […]

Det bedste vi har set

Bilen som bremseklods

“I århundreder plejede vejene at være steder, der havde mange formål: Samtaler, handel, leg, arbejde og transport. Det er kun i det seneste århundrede, at de er blevet et rum, hvor trafik skal køre igennem så hurtigt og effektivt som muligt. Denne idé er så gennemtrængende, at den har koloniseret vores tænkning.“ Stærkt indspark i The Guardian om, hvordan bilkulturen har infiltreret vores sprog og gjort os ude af stand til at tænke i nye (vej)baner.

Populisme i provinsen

Hvorfor bliver balancen mellem land og by en af folketingsvalgets vigtigste temaer? Føljetons Lars Trier Mogensen forklarer i DR-podcasten Genstart, hvordan valg afgøres af de “vrede og troløse“, som kan finde på at skifte parti og blok – og som lige nu findes i særligt stationsbyerne. Undervejs får Lars også lige bemærket, at der nok ikke er noget sted Danmark, hvor der findes flere bonderøve end i København (og at han selv er en af dem). Men fine saloner eller ej: De sociale, kulturelle og geografiske skel i det danske samfund skal næppe undervurderes. Særligt ikke, når mandaterne gøres op efter valget.

Sommer-summarum

“Sandheden er, givet de videnskabelige forudsigelser, at denne sommer – med dens trykkende og omfattende hedebølger – sandsynligvis vil være en af de koldeste somre i resten af vores liv,“ sagde USA’s handelsminister, Gina Raimondo, tilbage i juli. Sikke en mavepuster – som desværre også er rigtig. Takket være de fortsatte klimaforandringer, kan vi godt indstille os på, at tårnhøje sommertemperaturer bliver den nye normal. Scientific American sætter tal på problemet.

Spisesedlen

Liz Truss udpeger sin regering. Storbritanniens nye premierminister sammensætter nu sit hold af ministre, der fremover skal styre landet. Truss udnævner bl.a. sine egne allierede og skiller sig af med ministre, der støttede modstanderen Rishi Sunak i formandsopgøret. Dermed trodser hun opfordringer til at samle fløjene i Det Konservative Parti og udpege ministre fra partiets forskellige grupperinger.

To ministre besøger Rwanda. For at udbygge samarbejdet mellem Danmark og Rwanda besøger udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek (S), og udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S) i denne uge Rwanda. Regeringen har planer om at oprette et modtagecenter for asylansøgere i landet og åbnede i sidste måned et projektkontor i hovedstaden, Kigali.

419.000 russere har forladt Rusland i årets første halve år. Det er mere end dobbelt så mange som i samme periode sidste år, rapporterer nyhedsbureauet RBC i Moskva ifølge dpa og Ritzau. Samtidig er ca. 322.000 personer ankommet til landet, og dermed oplever Rusland større udvandring end indvandring, hvilket ikke er set i flere år.

Israel angriber lufthavn i Syrien. For anden gang på en uge bliver Aleppo lufthavn ramt af israelske missiler. Som følge af angrebene er lufthavnen sat ud af drift, rapporterer det syriske statsmedie SANA. Ifølge Al-Jazeera, har Israel gennemført hundredevis af angreb på regeringskontrollede områder i Syrien siden 2011, men tilkendegiver sjældent operationerne offentligt.

Tusindvis af patienter nåede ikke at få plads på hospice sidste år. 2.512 patienter blev enten for syge eller døde, inden de blev tildelt den hospiceplads, som deres læge havde vurderet, der var behov for. Det skriver Berlingske med henvisning til tal fra Dansk Palliativ Database. Problemet er størst i Region Hovedstaden, hvor 38 pct. af patienterne venter for længe.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12