7. november 2016
Kære læser
Historien gentager sig – og en sjælden gang imellem med et lykkeligt twist: Donald Trump står til at tabe morgendagens præsidentvalg, på præcis samme måde som Al Gore tabte i 2000. Dengang viste fintællingen, at Al Gore ganske vist havde fået flest stemmer i hele USA, men lige akkurat manglede 537 stemmer i Florida. Havde […]
Det bedste vi har set
Engang var forfatteren bag Madame Bovary, Gustave Flaubert (1821-80), på vandretur rundt i Bretagne, og han havde en rejsedagbog med. Den er nu sat til salg på en auktion og ventes at indbringe 600.000 euro. ”Vi kan se, at Flaubert var en mand, for hvem det at skrive var en svær proces,” siger en ekspert fra auktionshuset. ”Han var konstant utilfreds med det, han havde lavet, kan man se på udstregninger og omskrivninger. Den her bog står i direkte kontrast til hans breve, hvor man sjældent finder en eneste fejl.” Her er et link direkte til auktionskataloget.
FBI’s direktør James Comey sagde i går, at der alligevel ikke var noget at komme efter i den kæmpe bunke e-mails med relation til Hillary Clintons kampagne, der blev lækket for nylig. Men Donald Trump udtrykte skepsis på et vælgermøde i går: ”Man kan ikke undersøge 650.000 e-mails på otte dage,” sagde han. ”Det kan ikke lade sig gøre, folkens. Hillary Clinton er skyldig.” Wired har en god artikel her om, hvorfor og hvordan det sagtens kan lade sig gøre. ”Det er ikke raketvidenskab,” siger en ekspert.
Crazy historie hos Buzzfeed: ”I løbet af det seneste års tid har den makedonske by Veles (45.0000 indbyggere) oplevet en digital guldfeber, efter at lokale har lanceret mindst 140 websites om amerikansk politik. Disse sites har alle amerikanskklingende navne som WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com, DonaldTrumpNews.co og USADailyPolitics.com. De publicerer stort set alle pro-Trump-indhold rettet mod konservative og Trump-tilhængere i USA.” Deres nyheder er typisk løgne, men amerikanere klikker på dem, og det giver annoncepenge.
Spisesedlen
Irakisk-kurdiske soldater slår her til morgen til i en offensiv mod IS i Bashiqa i det østlige Mosul. Al Jazeera rapporterer fra frontlinjen og fortæller, at dagens angreb muligvis er det største, siden irakiske og internationale styrker indledte kampene mod IS i Mosul 17. oktober i år.
Kina vedtager trods international bekymring ny kontroversiel cyberlov. Et af elementerne i loven, der skal beskytte Kina mod internetforbrydelser, er, at internetaktører skal opsamle og gemme vigtige og personlige data fra virksomheder i Kina. Yang Heqing fra kongressens stående komité begrunder vedtagelsen med, at Kina er et af de mest udsatte lande i verden, når det kommer til cyberkriminalitet og derfor akut må sætte hårdt ind for at beskytte sig selv. Internationale firmaer og organisationer er bekymrede for forslaget, som de frygter vil skabe yderligere censur og forhindre udenlandske virksomheder i at handle med Kina.
Scenarie: DR skal styrkes, og Radio24syv skal nedlægges – public service-udvalget tegner fem scenarier for fremtidens medieforbrug i en ny rapport. To af scenarierne vil resultere i mere public service til danskerne, og det kræver flere ressourcer til DR. I det radikale ”scenarie tre” skal DR styrkes, TV2 sælges, Radio24syv nedlægges og de regionale TV2-afdelinger sammenlægges med DR. Det er ikke op til udvalget at anbefale en handlingsplan, men de tre øvrige scenarier tegner dystre billeder af et forringet public service-udbud. Blå blok med kulturminister Bertel Haarder i spidsen har ellers længe haft planer om at skære dramatisk i, hvad han kalder DR’s ”alfabetsuppe” af medier.
Russere står angiveligt bag et kupforsøg i Montenegro og et mordforsøg på premierministeren. En efterforskning viser ifølge Montenegros chefanklager, at russiske nationalister organiserede en kriminel gruppe, som planlagde at bryde ind i parlamentet på valgdagen 16. oktober, dræbe den pro-vestlige premierminister Milo Đukanović og overlade magten til en pro-russisk koalition. På valgdagen blev 20 personer fra Serbien og Montenegro anholdt. Den russiske stat afviser at have noget med sagen at gøre.
Arbejdstilsynet fanger dobbelt så mange problemer med ny kontrolmetode. I stedet for at tage tilfældige stikprøver er Arbejdstilsynet gået over til en såkaldt risikobaseret tilsynsmodel, som går målrettet efter virksomheder i de farligste brancher. Ved hjælp af den nye model fandt Arbejdstilsynet problemer og arbejdsskader på 21 procent af de kontrollerede virksomheder i 2015. Tilfældige stikprøver afslørede kun problemer på 11 procent af virksomhederne. Det betyder dog ikke, at de fleste arbejdsskader kan forhindres, siger beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V): ”I takt med at man løser nogle arbejdsmiljøudfordringer, opstår der nogle andre. For eksempel oplever vi en vækst i antallet af psykiske hændelser.”