7. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Churchill-komplekset

Hvad har Adolf Hitler, Benito Mussolini og Joseph Stalin til fælles – altså lige bortset fra at være blandt “verdens største tyranner og kryb“? Det har den britiske premierminister svaret på. “Alle disse karakterer har været associeret med denne overkompenserende aggression,“ skriver Boris Johnsons om det, der på engelsk kaldes short-man-syndrome eller oversat Napoleon-komplekset, fordi […]

Kære læser

Midter-Mettes overfaldsfodbold

Vil du virkelig presse dine modstandere, nægte dem bare et øjebliks ro, er den moderne overfaldsfodbold svær at komme udenom. Idéen er sådan set simpel: Hver gang det andet hold har bolden, stormer dine spillere frem og presser, som gjaldt det liv eller død. Målet er at begrænse spilmulighederne, indsnævre fjendernes manøvrerum, så de nærmest tvinges […]

Det bedste vi har set

Vi kan gøre det bedre end ”det samme, bare elektrisk”

Vi kan gøre det bedre end “det samme, bare elektrisk“

“En stor del af vores civilisation – fra måden vi designer biler og skibe på, til sådan som vi varmer vores bygninger op og planlægger vores byer – er hyperoptimeret til fossile brændstoffer. Når vi forsøger at erstatte disse brændsler med elektricitet, er kampen op ad bakke. Men efterhånden som teknologien udvikler sig, finder vi måder at komme over den bakke.“ Ret fed tekst fra nyhedsbrevet Climateer, hvor der også står lidt om, hvordan dygtige folk forsøger at elektrificere den klimatunge shipping-industri.

Din ven, mikroben

Din ven, mikroben

Man har jo hørt, at vi kan gøre mikroorganismer til vores allierede i den grønne omstilling. Men helt præcist hvordan? Det ser Zetland nærmere på i en ‘spørg ikke, hvad du kan gøre for din mikroorganisme, men hvad din mikroorganisme kan gøre for dig’-agtig langlæser. Sædvanen tro lidt lang i spyttet, men spændende.

På frontlinjen af kampen mod abort 

Sidste måned satte et lækket udkast fra den amerikanske højesteret ild til abortdebatten i USA. Mens alle venter på, at højesteretten offentliggør sin endelige afgørelse, gør abortmodstanderne sig klar til kamp. De er allerede udstyrede med kropskameraer og vil spore nummerplader i deres mission for at gøre abort utilgængeligt i hele USA. MIT Technology Review undersøger, hvilken rolle teknologi, data og overvågning spiller på gaden foran abortklinikkerne i de amerikanske stater.

Eksklusive rum, hemmelige indgange og forlommer i køen

På en dyr restaurant i New York kan du betale 7.500 dollars for at få adgang til et privat luksusrum, og i Disney World kan du springe køen over for den nette sum af 625 dollars i timen. Som en “restaurantkonsulent“ meget nøgternt forklarer: “Folk, der har ressourcer, vil gerne bruge mere tid med folk, der har ressourcer.“ The New Republic fortæller, hvordan forlomme-økonomien isolerer samfundets allermest velhavende og skjuler den stigende ulighed.

Røgsignaler fra et barndomshjem

Røgsignaler fra et barndomshjem

Forfatteren Thomas Korsgaard modtog (f.1995) modtog i år boghandlernes litterære pris De Gyldne Laurbær. Magasinet Bogmarkedet gengiver her hans vidunderlige takketale, der handler om, hvad skønlitteratur kan. Han fortæller om sin barndom, at han “var ved at gå til i en følelse af indespærrethed for ikke at sige ensomhed, og en meget stor del af min tid foregik bag vores stationære computer. Her koblede jeg mig op på det skrattende modem til internettet, loggede ind på min hotmail og skrev mig ud af min egen virkelighed og dybt ind i forestillinger om alt det, der kunne ske.“

Spisesedlen

Boris Johnson vinder mistillidsafstemning. Mandag aften stemte 211 af de konservative medlemmer af Underhuset for, at den konservative leder skulle blive, mens 148 stemte for, at han skulle gå af. Derfor kan Johnson fortsætte som premierminister for Storbritannien og leder af det splittede konservative parti. Afstemningen blev udløst, fordi mindst 15 pct. af de folkevalgte konservative havde udtrykt deres mistillid til premierministeren til den såkaldte 1922-komité.

Den svenske stat vil ikke tilføre mere kapital i SAS. “De må søge kapital på anden vis,“ sagde den svenske erhvervsminister, Karl-Petter Thorwaldsson, på et pressemøde tirsdag. SAS er plaget af en milliardgæld, og det er en del af deres redningsplan, at der skal skydes milliarder ind i selskabet. Men de milliarder kommer ikke til at komme fra den svenske stat, der sammen med Danmark er en af de to største aktionærer i flyselskabet.

Op mod 100 mennesker dræbt i et angreb på en kirke i Nigeria. Det oplyser en lokal politiker ifølge Ritzau. Tidligere lød dødstallet på 50. Under pinsemessen søndag formiddag i en katolsk kirke i den nigerianske stat Ondo skød bevæbnede mænd mod kirkegængerne og sprængte bomber. Deres identitet og motiv er fortsat ukendt. Statens guvernør, Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu, beskriver angrebet som en “stor massakre“.

Tyrkiets inflation stiger til 73,5 pct. Tallet fra maj måned viser den højeste inflation i landet siden 1998. Alligevel afviser præsidenten Recep Tayyip Erdoğan at hæve renten. “Denne regering vil ikke hæve renten. Tværtimod, den vil sænke renten,“ udtalte han i en tale efter et regeringsmøde ifølge Reuters.

Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne har holdt stiftende årsmøde. Til mødet, der fandt sted grundlovsdag, præsenterede partiet sine folketingskandidater og sit partiprogram. Den tidligere statsminister blev som forventeligt valgt som politisk leder for Moderaterne og holdte derefter en tale, der bl.a. handlede om at bryde op i de politiske blokke: “Vi er ikke blåt, vi er ikke rødt. Vi har blandet farverne. Vi er lilla.“

Et sidste ord

Bedst som man gik og troede, at det britiske monarki ikke kunne komme tættere kejserens nye klæder“.

Husk at monarki fungerer lige så godt som hologrammer – vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12