7. februar 2018
Kære læser
Fænomenet har et navn: ‘Take out the Trash Day’. Sådan en dag var det i går, hvor regeringen på opsigtsvækkende vis forsøgte at overdynge offentligheden med en myriade af beslutninger, ikke-beslutninger, forlig og ikke-forlig. Metoden fik sit navn i 13. episode af 1. sæson (2000) af den politiske tv-serie The West Wing, som på dansk […]
Kære læser
Da Sovjetunionen krakelerede, kunne Polen endelig vinke farvel til års undertrykkelse – først af nazisterne, så kommunisterne. I årene efter opbyggede polakkerne samfundsinstitutioner, der skulle sørge for, at totalitarismen aldrig igen skulle snige sig ind i det centraleuropæiske land. Men efter at det højrenationale parti Lov og Retfærdighed er kommet til magten, tyder meget på, at Polen ikke har lært af historien. I går godkendte den polske præsident en lov, der begrænser ytringsfriheden, og det er ikke første gang, at den polske regering forsøger at sætte retsstatens demokratiske principper ud af spil. Spørgsmålet er, om Polen er på vej tilbage til sin totalitære fortid.
Det bedste vi har set
Is there a Tesla on Mars?
Nå, men så sendte Elon Musk og SpaceX da lige en raket mod Mars. Sammen med Musks egen Tesla-sportsvogn!. Her flyver den nu, med en dukkeastronaut i førersædet og en seddel, hvor der står ‘Lavet på Jorden af mennesket’, mens radioen spiller David Bowies ‘Life on Mars?‘ på repeat. ”Det er på en måde fjollet og sjovt, men fjollede og sjove ting er vigtige,” sagde Musk selv umiddelbart efter affyringen, der gik over alt forventning, idet to af de tre affyringsraketter vendte succesfuldt tilbage til jorden, hvor de nu kan genanvendes. Det er sgu vanvittigt, som man kan læse og forstå i The Guardian. Og, synes vi i hvert fald, vanvittigt sejt, som de lidt mere nørdede kan læse i Wired.
To mennesker på en strand – og nu forgriber jeg mig på dig
Journalist Kristian Villesen ovre hos vores venner på Dagbladet Information ”sidder og skriver et tillæg om grænsen mellem flirt og overgreb”, som han skriver på sin facebook-profil, og spørger: ”Er der nogen, der kan hjælpe med bøger, sangtekster og film som behandler det?” Og det er der, skulle vi hilse og sige – prøv en gang at kigge på tråden under opslaget. Alle mulige gamle klassikere, byder folk ind med, som vi ellers gik og troede var tilforladelige sange om kærlighed og erotik, men som bare er dybt grænseoverskridende ballader om voldtægt og overgreb. ‘Baby it’s cold outside‘; ”din mund siger nej, nej, dine øjne siger ja”; og Cirkeline: ”Kom, sæt dig her, så skal du se min ost. Den er så køn, og den lugter slet ikke.” Eller hvad med det Skanderborg-aktuelle jamaicanske band Inner Circles allerstørste hit, ‘Sweat (A La La La La Long)’? “Girl, I want to make you sweat,/ sweat till you can’t sweat no more/ And if you cry out,/ I’m gonna push it some more.” Ej, mand. Vi linker lige til Buster Keaton igen, der viser hvordan det skal gøres.
Paul Krugman om børsdykket og Trump-muren
Åh, gode gamle Paul Krugman kan være så velgørende at læse, når der er noget, man ikke helt har greb om. Så gør dig selv den tjeneste at læse hans samlæsning af Wall Streets glæde ved Trump og de tømmermænd, der nu rammer dem. Men som han skriver: Aktiemarkedet er ikke økonomien eller omvendt.
Op med kraven, min ven
Det digitale amerikanske magasin Quartz er en af de bedste journalistiske nyskabelser, som dette årti har bragt med sig. Særligt glade er vi for deres afdeling for ‘Obsessions’, altså emner og temaer, som de er besatte af, og som sidste år fik sit eget nyhedsbrev. Det kan blive ret nichet, men det bliver det ikke ringere af. Det seneste handler således om opslåede kraver. Ja, altså skal den slås op eller ned – og hvorfor? Det føles som en vigtig diskussion, og heldigvis nævner de også vores store fodboldhelt, Eric Cantona.
Kold i røven, som man siger
”Vi fryser røven af halvdelen af året heroppe, og jeg er ikke overbevist om global opvarmning,” siger en lokal politiker i den canadiske by Fort McMurray i denne artikel af journalisten Kristian Lauritzen (som også har huseret i Føljetons spalter). Fort McMurray er skabt af tjæresand, verdens mest beskidte form for olieudvinding. Og det rammer beboerne personligt, når Greenpeace, Leonardo DiCaprio og Jane Fonda kommer derop for at kritisere industrien, for olien er deres levebrød, og i øvrigt er den langt mere ”etisk korrekt” end Saudi-Arabiens olie, mener de. God og fordomsfri journalistik. Da capo.
Spisesedlen
Tyske partier er nået til enighed om koalition. De sidste forhandlinger i aftalen om en koalitionsregering blev indledt tirsdag morgen, og cirka et døgn efter kunne forbundskansler Angela Merkel og SPD-leder Martin Schulz afsløre, at de var nået til enighed. (tysk link) Før aftalen kan træde endeligt i kraft, skal der være en afstemning blandt SPD’s medlemmer. Socialdemokraterne hos SPD har hidtil været kritiske over for et regeringssamarbejde med Merkel.
Liberal Alliance fritstiller medlemmer i afstemning om burkaforbud. Partiets folketingsmedlemmer har fået frit valg, når de skal stemme for eller imod regeringens lovforslag om det maskeringsforbud, der også er kendt som burkaforbuddet. Ifølge en rundringning fra DR bliver det sammenlagt et nej fra Liberal Alliance, da syv menige LA-medlemmer vil stemme imod, mens det sidste medlem og partiets fem ministre vil stemme for. Afstemningen giver anledning til uenighed i blå blok, da Venstre har sagt, at de ikke vil fritstille deres medlemmer.
Jakob Engel-Schmidt (V) mister direktørjob efter narkokørsel. Efter at det er kommet frem, at Venstre-profilen, der er på orlov fra Folketinget, i juli fik frakendt sit kørekort i tre år og tildelt en bøde for at køre bil med kokain i blodet, har nuværende og tidligere kolleger taget stærk afstand fra handlingen. Siden september har han haft en direktørpost på Niels Brock Copenhagen Business, og her til morgen meldte skolen ud, at Engel-Schmidt stopper med øjeblikkelig virkning. Venstres gruppeformand, Søren Gade, har ”meget svært ved at se” ham vende tilbage til Christiansborg.
Op mod 50 russere beder sportsdomstol om OL-adgang. Tirsdag bad 32 OL-atleter fra Rusland Den Internationale Sportsdomstol (CAS) om hjælp til at få omstødt en beslutning, der har udelukket dem fra vinter-OL, der starter i Pyeongchang på fredag. I dag har yderligere 13 russiske atleter og to trænere bedt om det samme. Årsagen til udelukkelsen er, at atleterne og trænerne ikke har bestået et obligatorisk dopingtjek. Til gengæld er det i dag blevet annonceret, at Kim Jong Uns lillesøster vil gæste OL i den sydkoreanske by.
Ny forskning: Myrearter har antibakterielle egenskaber. Et nyt studie har fundet frem til, at flere forskellige arter af myrer gemmer på nye former for antibiotika, og at det lille insekt også meget vel kan lære os, hvordan vi undgår, at bakterier udvikler resistens. ”Vi har desperat brug for nye antibiotiske midler, og myrer kan gemme på mange helt nye typer,” siger professor Rob Dunn fra North Carolina State University og Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
Et sidste ord
Man har et standpunkt, til man tager et nyt, og vi har nogle klare og faste principper her på stedet – kan du ikke lide dem, har vi nogle andre. Det er lidt som den lille hund her. Den minder os om dansk politik. Den store hund minder os om folkestemningen på de sociale medier.
Ses i morgen, du gamle.