7. august 2021

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Med kroppe som våben

Mens den danske asylplan ser ud til at blive mere og mere urealistisk, tager Litauen andre midler i brug for at holde flygtninge fra døren. Her kan et pigtrådshegn til 100 mio. kr. snart blive virkelighed, som modsvar på den seneste tids dårlige stemning mellem EU og Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko. På den baltiske grænse […]

Kære læser

Rigdommens banalitet

Det er nok spørgsmålet om hønen og ægget, men enten er populærkulturen (stadig) patologisk optaget af rigdom, eller også lefler den for sine forbrugeres usunde beskæftigelse med den. I 90’erne og 00’erne var det især i musikken, at jagten på den næste million blev dyrket, men efterhånden som det er blevet smart at synge om […]

Det bedste vi har set

Man har skabt et monster (det er dig)

Man har skabt et monster (det er dig)

Nu skal du lige kigge indad. Når du er ude og handle, og tingene ikke helt spiller (der er ikke mere af den gode ost; de fede sko, du fandt på nettet, er der ikke i din størrelse, og ekspedienten er bare pissehamrende flabet), hvordan føles det så? Bliver du… rasende? Hvis du gør (og husk, at du lovede at være ærlig), så fortvivl ej. Det er nemlig ikke kun din skyld, men i høj grad et resultat af en forbrugskultur, der har opdraget dig til at tro, at du er den vigtigste kunde, at du har ret, og at du er lidt vigtigere end de andre kunder. Tal om et selvmål for sælgerne.

+ Hvis du virkelig ikke kan genkende dig selv i det ovenstående, så kig lige her, og spørg dig selv, om du virkelig aldrig har stillet en IKEA-medarbejder et lignende spørgsmål.

Kollektivt eksil

Kollektivt eksil

“Intet er ligetil i livet som flygtning, men i bare et øjeblik for fem år siden så det ud, som om sport ville være det.“ Det var historisk, da det første OL-hold for flygtninge havde debut i 2016 og blev hjem for flere af de atleter, der lever i kollektivt eksil. Et hold, som også denne sommer beskrives som mere relevant end nogensinde. Men ikke overraskende for OL, der længe har været de privilegeredes klub, viser det sig nu, at holdet træner under vilkår, som andre “næsten ikke kan forestille sig“. Atleter på stribe løber væk efter at være frataget fremtid og præmiepenge – og muligheden for at stå frem. Skræmmende og vigtig læsning fra TIME.

Konspirationssprog for dummies

Konspirationssprog for dummies 

Hvad så, sheeple, kan I heller ikke følge med? Der opstår hele tiden nye konspirationsteorier og med dem følger et nyt og blomstrende vokabular. Derfor har The Economist lavet en udførlig guide til sølvpapirshattesprog. アベガー(Abegā) er fx navnet på folk, der tror, at alt (som i alt) er den tidligere japanske premierminister Abe Shinzos skyld. Sheeple er slang for folk, der er lige lidt for lette at rykke rundt på.

Fælles bolig, fælles straf

“Alle kender til de her sager og tænker: Er det her et forsøg fra fsb’s side på at skabe en ny beboersammensætning? Man spørger sig selv, hvor lidt man skal træde ved siden af for at blive gjort hjemløs.“ Weeekendavisen skriver om det almene boligbyggeri fsb Blågården på Nørrebro, hvor hele familier risikerer at blive smidt på gaden, hvis bare et enkelt medlem af husstanden er blevet dømt for at have begået kriminalitet.

Så bliv dog uvenner!

Hvorfor findes der ikke flere tætte, harmoniske venskaber i litteraturhistorien? Mens kærligheden ofte udlægges som både blind og mild, er det, som om fiktive venskaber har en anderledes, melankolsk klang. Enten kan man ikke rigtig lide sin ven, som det (måske) er tilfældet for fortælleren Nick Carraway i The Great Gatsby. Eller også er venskabet allerede forbi, og dermed dømt til at spille en retrospektiv rolle i plottet. Kan det tænkes, at gode venner simpelthen bare er for… kedelige? Sjov (og kun lidt generaliserende) tekst i Lapham’s Quarterly.

Spisesedlen

Den Afrikanske Union rettede mandag en skarp kritik mod regeringens nye asyllov, der gør det muligt at oprette modtagecentre til asylbehandling uden for EU. I en pressemeddelelse skriver unionen, at Danmarks ønske om at kunne placere modtagecentre i Afrika er både “bekymrende“ og “uacceptabel“. Asylloven er også tidligere blevet kritiseret af både EU-Kommissionen og FN’s flygtningehøjkommissær.

Lederen af NGO’en Det Hviderussiske Hus, Vitalij Sjisjov, blev tirsdag fundet hængt i Ukraines hovedstad, Minsk. Dagen forinden var han blevet meldt savnet efter en løbetur. Det Hviderussiske Hus er bl.a. kendt for at hjælpe hviderussere med at flygte fra politisk forfølgelse. Tirsdag blev det også bekræftet, at den hviderussiske OL-atlet Kristina Timanovskaja var blevet tilbudt et visum af Polen efter at have nægtet at flyve hjem til Hviderusland. Oliver Stilling skrev om Timanovskajas afhop i en ‘Kære læser’ mandag.

Mexicos regering valgte onsdag at sagsøge seks af USA’s største våbenproducenter, heriblandt Smith & Wesson, Glock og Colt, for at sælge og markedsføre våben specifikt til narkokarteller og andre kriminelle. Ved en domstol i Massachusetts anmoder den mexicanske regering om op mod 10 mia. dollars i erstatning. “Vi ønsker drastisk at reducere smuglingen af ulovlige våben til Mexico, som ikke kan forblive ustraffet med henblik på dem som producerer, promoverer og opfordrer til denne smugling fra USA,“ udtaler Mexicos udenrigsminister, Marcelo Ebrard.

En stikprøve foretaget af Danske Bank viser, at banken kan have sendt forkerte gældsoplysninger til de danske domstole i op mod 16.000 retssager om dødsboer, konkurser og gældssaneringer. Dermed risikerer de mange sager at skulle gå om. Det skrev TV2 torsdag. “Det er en meget stor skandalesag for Danske Bank. 16.000 retssager er et uhyre højt tal. Jeg mener ikke, at vi har tilfælde i retshistorien, hvor vi har set, at så mange sager potentielt skal gå om. Det er helt uden for kategori og næsten ikke til at forstå,“ udtaler Frederik Waage, juraprofessor på Syddansk Universitet, i den forbindelse.

Retssagen mod DF’s næstformand, Morten Messerschmidt, der står tiltalt for EU-svig og dokumentfalsk, fortsatte fredag. Her var Michael Verbeke, der er tidligere generalsekretær i det europæiske parti Meld, bl.a. blevet indkaldt som vidne. Centralt i sagen står spørgsmålet om et sommergruppemøde i Skagen tilbage i 2015, som Messerschmidt mener blev afviklet i et samarbejde mellem Dansk Folkeparti og Meld. David Dragsted skrev om sagen (og lidt om klimaet) i en ‘Kære læser’ fredag.

Et sidste ord

Okay, der er godt nok tale om en YouTube-sketch og ikke et ægte tv-indslag (man kan da heller tro på ting på internettet længere). Men det gør ikke interviewet her mindre medrivende. Sådan en steward gad vi godt rejse med.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12