6. oktober 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lad os blive i (klima)besværet

“Vores opgave er at skabe uro, opildne til potente responser på ødelæggende begivenheder og desuden at få oppiskede vande til at falde til ro og genopbygge stilfærdige steder. I presserende tider er mange af os fristet til at imødegå besværet ved at gøre en fantaseret fremtid sikker, forhindre et eller andet truende i fremtiden i […]

Kære læser

Valget mellem Venstre, Venstre og Venstre

Spejlingerne mellem partierne gør det stadig vanskeligere at gennemskue klart, hvilke partier, der er originale, og hvem der er kopier – eller blot flygtige skyggespil. Valgkampen kan allerede minde om et hurlumhej af et spejlkabinet, som vælgerne skal trækkes igennem, før en ny regering kan dannes. Det politiske landskab her i Danmark, hvor 14 forskellige partier […]

Det bedste vi har set

God kemi på KU

Onsdag stod det klart, at Morten Meldal, professor i kemi ved Københavns Universitet, har modtaget Nobelprisen i kemi sammen med sine to udenlandske kolleger Carolyn R. Bertozzi og K. Barry Sharpless. Det er første gang i 25 år, at en dansker har fået en nobelpris, så det er selvsagt store sager. Videnskab.dk kan behændigt forklare, at Meldal bl.a. har opfundet den såkaldte klikkemi, der fungerer “som en slags lim, der kan klemme molekylære byggesten ind i hinanden“. Det er både supersmart og Lego-agtigt – og er altså nu blevet hædret med verdens mest prestigefyldte videnskabspris.

Moralpolitiets banekvinder

Protesterne i Iran har affødt adskillige opløftende historier om kvinder, der gør op med årtiers undertrykkelse og på kreative måder viser deres utilfredsheder med det patriarkalske præstestyre. Som forsker i mellemøststudier Nahid Siamdoust beskriver i New Lines Magazine, kan man dog faktisk spore rødderne til den iranske feministiske kamp helt tilbage til 1852, hvor digter og kvinderettighedsforkæmper Táhirih ved sin henrettelse udbrød, at “I kan dræbe mig så hurtigt i vil, men I kan ikke stoppe kvinders frigørelse“.

Theseus’ skib om igen

“Da du var 17 år gammel, øvede du på klaveret en time dagligt, og du blev forelsket for første gang; nu betaler du af på dine kreditkort og ser Amazon Prime. At sige, at du er den samme person i dag, som du var for årtier siden, er absurd. Men en historie, der pænt opdeler din fortid i kapitler, er måske også kunstig. Alligevel kan der være en værdi i at indføre en orden i kaosset.“ The New Yorker undersøger det gode gamle filosofiske spørgsmål: Forbliver du den samme person gennem hele livet? At dømme ud fra Folketingets mange partihoppere, er det da i hvert fald muligt at ændre kurs på det meste. Heldigvis.

Spisesedlen

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil gøre Folketingsvalget til et “tryghedsvalg“. Det er Trygfonden sjovt nok enig i.

Færøerne vil måske gerne stemme en anden dag. Valget d. 1. november falder nemlig sammen med sørgedagen for mistede søfolk.

Folketinget holder åbningsdebat. Mon politikerne kan få tiden til at gå?

Søren Pape Poulsen (K) har kaldt hjemmehjælpere for “indianere“. FOA’s formand, Mona Striib, er ikke imponeret.

Også Pape: “Jeg er ikke såret, men jeg har fået skrammer.“

Jakob Ellemann-Jensen (V): “Mette Frederiksens håndtering af kriserne de seneste tre år har svækket tilliden til politikerne og splittet danskerne. Venstre vil derfor på ingen måde i regering sammen med Socialdemokratiet.“

Også Jakob Ellemann-Jensen: V-formanden kritiserer den psykiatriplan, Venstre selv har været med til at indgå.

Lars Løkke Rasmussen (M) vil stadig ikke sige, hvilken statsministerkandidat Moderaterne peger på. Også i onsdagens partilederdebat holdt han kortene tæt ind til kroppen.

Til gengæld peger Radikale på selvsamme statsminister, de havde tænkt sig at vælte.

Opec+ mindsker olieproduktionen. Onsdag kunne gruppen af olieproducerende lande meddele, at man vil reducere produktionen med to mio. tønder om dagen, hvilket ventes at få oliepriserne til at stige. Beslutningen kommer på baggrund af et dyk i oliepriserne de seneste måneder, men møder kritik fra USA, der kalder reduktionen “kortsigtet“ med tanke på energikrisen.

Putin vil beslaglægge Zaporizjzja-atomkraftværket. I et dekret beordrer den russiske præsident, at russiske myndigheder overtager det besatte atomkraftværk i Ukraine, og at det integreres “som en føderal ejendom“. Det ukrainske energiagentur Energoatom kalder dog dekretet “værdiløst“ og henviser til, at man fortsat vil varetage styringen af værket.

Nordkorea affyrer to nye missiler. Ifølge sydkoreansk militær har Nordkorea torsdag morgen afskudt to kortrækkende ballistiske missiler fra hovedstaden Pyongyang. Sammenlagt har landet nu affyret syv missiler de seneste 12 dage. Det nye modsvar kommer efter USA og Sydkorea testaffyrede fire missiler over Det Japanske Hav, som reaktion på Nordkoreas forudgående, uanmeldte affyringer.

 

Et sidste ord

Er der noget så skønt som at grine i kor?

Hold humøret højt! Vi er tilbage i din indbakke igen i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12