6. oktober 2023
Kære læser
Man kan lære meget af at se Folketingets åbningsdebat en torsdag aften. Eksempelvis begynder det at stå mere og mere klart, at DF’s krampagtige forsøg på at lave en fordanskning af trumpismen har slået grueligt fejl. Under debatten blev det næsten helt bogstaveligt: Da DF-formand Morten Messerschmidt afsluttede sin tid på talerstolen, var han lige […]
Det bedste vi har set
Alexander Holm
Til daglig støvsuger Føljetons egen redaktion jo mediebilledet for guldkorn, men af og til har man brug for et blik udefra. Så hver måned inviterer vi en gæst ind for at anbefale dig det bedste, de har set. I dag er det naturformidler og vært på podcasten Den Dyriske Time Alexander Holm.
Ugerevyen
Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh har fart på. Faktisk har han så meget fart på, at han i en podcastsamtale med komikeren Casper Christensen har luftet idéen om, at apoteker jo kunne sælge kokain.
Det har fået DR til at skrive en god, gammeldags forargelseshistorie, hvor en misbrugskonsulent hives ind fra højre, alt imens Vanopslagh udsættes for et hurtigt krydsforhør. Samtidig er blandt andre justitsminister Peter Hummelgaard fløjet til tasterne på baggrund af DR’s gengivelse. I et opslag på Facebook skriver han, at Vanopslaghs synspunkt er “teoretisk liberalisme, når det er mest yderliggående og afsporet fra virkeligheden”.
Tjah, tjoh. Egentlig synes den opblussede debat mest bare at understrege, hvor hurtigt en uhensigtsmæssig hviskeleg kan opstå, når forskellige medievirkeligheder begynder at tale med hinanden. Eller måske snarere tale forbi hinanden.
Har man hørt den slags lidt formålsløse sludre-podcasts før, ved man selvfølgelig godt, at Alex Vanopslaghs ord her ikke har den samme betydning, som hvis de var faldet på Christiansborgs flot snedkererede talerstol. Og ser man på det, LA-formanden rent faktisk siger i podcasten, er det da heller ikke, fordi han står klar med en færdigbagt plan om at sælge snitter i håndkøb. Snarere går overvejelsen på, om man kan “få en fordomsfri samtale om, hvad der er den ansvarlige brug af stoffer”. Hvilket vist er det, Vanopslagh primært forsøger at kickstarte med sit apotek-tankeeksperiment:
“Jeg ved ikke, om man kan have en ansvarlig brug af kokain og amfetamin, men du kan i hvert fald have en brug, hvor du laver noget ‘harm reduction’”.
Alligevel kan hverken Hummelgaard, DR eller eksempelvis TV 2 og BT – der selvfølgelig har lavet citathistorier på citathistorien – dy sig for at have lidt selektiv hørelse. Alex Vanopslagh sagde jo, at apotekerne kunne sælge kokain, ergo er det ikke forkert at skrive det. Problemet er så bare, at det heller ikke er helt rigtigt.
Kokain har der ikke været meget af i Føljeton denne uge. Til gengæld har vi skrevet om:
- Debatterne om at udvide abortgrænsen og indføre aktiv dødshjælp.
- Valget i Slovakiet.
- Folketingets åbning og den dertilhørende klimademonstration.
- Den nye biografi om Elon Musk.
- Mette Frederiksens visioner for folkeskolen.
- Skolevægring og børns fortsatte mistrivsel.
- En reformeret konspirationsteoretiker.
- Verdens første klimatoldmur.
Og nu til noget helt andet. /David Dragsted, chefredaktør
Fra catwalk til moonwalk
Har du også tænkt på, at rumdragter simpelthen ikke er fashionable nok? Nej? Nå, men det har de altså hos Axiom Space, som er virksomheden, der skal levere dragterne til NASA’s næste bemandede mission til Månen. De får nu hjælp fra det italienske modehus Prada. (Engadget)
Myggen tager det første stik. Efter at menneskeheden ellers var begyndt at få overhånden i den lange, seje kamp mod myg og malaria, har klimaforandringerne atter blandet kortene. For med de stigende temperaturer er sygdomsbærende myg nu begyndt at bevæge sig steder hen, hvor de ikke før har været. (New York Times)
Mens WHO tager det andet. En god nyhed er dog i den forbindelse, at Verdenssundhedsorganisation (WHO) mandag gav grønt lys til den nye malariavaccine R21/Matrix-M. Sammen med vaccinen Mosquirix, der allerede er taget i brug, håber man dermed at kunne redde “titusindvis af liv årligt”. (Science)
Når ordene Fosser ud. Ugens uddeling af nobelpriser kulminerede torsdag, da den norske forfatter Jon Fosse blev tildelt nobelprisen i litteratur “for hans innovative skuespil og prosa, der giver stemme til det usigelige”. Meget velfortjent, hvis du spørger os. Og en god anledning til at give sig i kast med Septologien. (The Guardian)
De truede dyrs klub. Ifølge en ny undersøgelse er mange af Jordens padder stadig i overhængende fare for at blive udryddet. Imens har et andet hold forskere fundet ud af, at fluorescerende pattedyr er langt mere udbredte end hidtil troet. Så frem med både sørgeslør og UV-lysene! (South China Morning Post + The Conversation)
Berømmelsens vrangbilleder. Hvad har skuespiller Tom Hanks, tv-vært Gayle King og YouTube-stjerne MrBeast til fælles? Umiddelbart ikke så meget, udover at de nu alle advarer om farerne ved deepfakes. Hver især har de nemlig oplevet, at AI-genererede videoer af dem er blevet brugt til at reklamere for diverse svindelnumre, selvsagt mod deres vilje. (Semafor)
Sendt direkte til Azkaban
Der findes mange ting, man kan beskylde sine politiske modstandere for. I Seychellerne har man dog alligevel taget det til næste niveau: Her er oppositionsleder Patrick Herminie sammen med syv andre blevet sigtet for hekseri. (BBC)
En lille greenwashing-solstråle. De Forenede Arabiske Emirater får af gode grunde røg for sin heftige olieindustri – og for at det virker mærkeligt, at landet skal agere vært for det kommende klimatopmøde COP28. Nu bliver der dog gjort lidt ved sagen i emiratet Abu Dhabi: Her står verdens fjerdestørste solcellefarm nemlig snart til at åbne. (Forbes)
Et sidste ord
David Beckham lader sig ikke narre: Selvfølgelig kommer Posh Spice ikke fra en arbejderklassefamilie.
Føljeton er tilbage på mandag. Rigtig god weekend!