6. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et attraktivt valg

HPX er navnet på to ting: Den første er en belgisk gaffatape-producent. Det gode ved gaffatape er, at alle kan bruge det. Man behøver hverken en tømreruddannelse eller en masse gør-det-selv-erfaring. Det mindre gode er, at lappeløsninger med gaffatape sjældent holder i længden. Den anden er den nye ungdomsuddannelse, som Reformkommissionen onsdag har foreslået at […]

Det bedste vi har set

Britisk amatørisme

Britisk amatørisme

Har du ikke allerede læst den, serverer Palladium en rammende kritik af et Storbritannien, der på alle måder er i forfald: “Landets sociale orden er baseret på den kulturelle arv fra det gamle aristokrati, der understøttes af finansmæglere fra London og betjenes af en skrumpende middelklasse … Det er uklart, hvor vendepunktet mellem gradvis nedgang og pludselig krise i sidste ende ligger. Så længe London forbliver relativt velstående, kan den britiske elite fortsætte med at styre Storbritanniens nedgang i årtier, ja, måske endda i endnu et århundrede.”

+ Kongehuset: En milliardvirksomhed.

Det bedste fra to spilverdener

Det bedste fra to spilverdener

Til din weekend: The Pudding har lavet den perfekte blanding af GeoGuessr og Wordle.

Årets vigtigste valg

Årets vigtigste valg

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan, der i årevis har haft et stærkt greb om befolkningen, kan være på vej ud af Tyrkiet. Foreløbigt er han i hvert fald bagud i meningsmålingerne – med en snæver margin. The Economist: “Hvis Erdoğan taber, vil det vise, at udhulingen af demokratiet kan vendes (blød betalingsmur).”

Barak, Botstein og Burns

Barak, Botstein og Burns

Hvem skulle have troet, at en af verdens mest citerede mænd, den nu 94-årige Noam Chomsky har hængt ud med seksualforbryderen Jeffrey Epstein? Intelligencer oplister, hvilke navne der ellers burde overraske dig i Epsteins kalendernotater.

Kvashegn og klimaløfter

Kvashegn og klimaløfter

“Når vi kan realisere regionens første mikroskov, er det kun, fordi vi kan snakke med Thomas, som sætter sig op i sin gravemaskine og bruger en hel weekend på at grave møg og halm ned.” Informations klimanørd Jørgen Steen Nielsen tager temperaturen på Nørre Snede, hvor klimakampen “passer godt til sådan en jysk tone”.

Spisesedlen

Arbejdernes Internationale Kampdag var en mærkelig omgang. Hele 16 ud af 17 lokalafdelinger under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) havde i forvejen meldt ud, man ikke ville have Mette Frederiksen (S) til at holde en 1. maj-tale. Og hvad siger det egentlig om solidariteten, når landets socialdemokratiske statsminister er blevet for blå til den røde højtid? Desuden var der hele sagen om FH’s nu tidligere formand Lizette Risgaard, som vel (forhåbentlig) lagde en dæmper på feststemningen blandt de mange fagforbund. Oliver Stilling markerede kampdagen med en ædruelig ‘Kære læser’ mandag.

Mens Oliver havde travlt med gamle jokes som “1. maj findes ikke længere. Nu hedder det ‘mig først’”, tog undertegnede – David Dragsted – et kig på præsident Joe Bidens genvalgskampagne, som ifølge mange amerikanere har passeret sidste salgsdato. For selvom alder bare er et tal, er ikke alle lige begejstrede for at få en præsident, der ved slutningen af en ny embedsperiode vil være 86 år gammel. Ved den traditionsrige correspondents dinner i Det Hvide Hus forsøgte Joe Biden selv at gøre grin med problemet. Men synes vælgerne også, at det er sjovt?

Noget, der helt sikkert er alvorligt, er den såkaldte kræftskandale på Aarhus Universitetshospital, hvor 313 patienter har måttet ventet længere på at blive opereret, end de ellers har haft lovkrav. Tirsdag tog Region Midtjylland konsekvensen og kastede hospitalsdirektør Poul Blaabjerg samt lægefaglig direktør Claus Thomsen på porten. Som jeg skrev i en ‘Kære læser’, har der da også været fuld plade på ledelsessvigt.

Vi bliver i det medicinske hjørne. I denne uge kunne Novo Nordisk præsentere et imponerende milliardregnskab, der bl.a. hjælpes på vej af, at vægttabsmidlet Wegovy og den beslægtede diabetesmedicin Ozempic sælger som varmt brød i USA (og, ironisk nok, gør folk mindre tilbøjelige til at spise godt bagværk). Emilie Ewald skrev om midlerne, der pludselig er blevet hverdagskost blandt trendsættende, mærkværdigt madhadende kendisser – med flere uappetitlige konsekvenser.

Ser man på den igangværende strejke blandt manuskriptforfattere i Hollywood, har filmstjernerne ellers god grund til at trøstespise. For som Astrid Plum pointerede onsdag, sætter strejken en seriøs kæp i hjulet på massekulturens højborg – eller “fornøjelsesmaskineriet”, som Theodor Adorno ville sige. Sidste gang manusforfatterne forlod tasterne i protest, stod Daniel Craig eksempelvis tilbage med et ufærdigt James Bond-manuskript, som han selv måtte lappe. Resultatet var den rædderlige Quantum of Solace – og det viser vel meget godt, hvor tilsandet vores underholdning kan blive uden folk, der kan skrive.

I en helt anden boldgade bød Emma Louise Stenholm samme dag velkommen til det seneste afsnit i vores igangværende EU-serie. Emma havde været med toget til Schweiz og kunne herfra levere en god nyhed: At kollapset af banken Credit Suisse næppe bliver startskuddet til en ny finanskrise. Sådan lyder vurderingerne eksempelvis fra økonomerne Aymo Brunetti og Urs Birchler, der begge har været med til at udforme de såkaldte Too Big To Fail-regler. Men dermed ikke sagt, at alt fungerer fantastisk i den schweiziske finanssektor.

Det kan heller ikke siges om det danske forsvar, hvor åbenbart pengene er fosset ud. På et pressemøde kunne fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag fortælle, at regeringen vil bruge hele 38 mia. kr. på at genoprette “Forsvarets fundament”. Billedet skal vist tages ret bogstaveligt, for det er bl.a. faldefærdige kasernebygninger, der trænger til fornyelse. Også på IT-området er der dog nok at tage hånd om, med forældet udstyr og ustabile internetforbindelser. Emma Louise Stenholm skrev om de uforsvarlige forhold i en ‘Kære læser’.

Noget, der egentlig fungerer fint – men som Socialdemokratiet alligevel vil nedsable – er de danske efterskoler. Med Reformkommissionens anbefalinger om at lave grundlæggende ændringer på efterskolen, og samtidig etablere en ny, praktisk orienteret ungdomsuddannelse kaldet HPX, har sosserne nu fået skyts til et større opgør. Problemet er bare, at Venstre ikke er helt lige så glad for idéen. Og så er der pludselig lagt op til en drabelig magtkamp i regeringen, sådan som Lars Trier Mogensen beskrev det i en nyhedsanalyse. Vi krydser fingre for, at næste uge bliver både billigere og fredeligere. /David Dragsted

Et sidste ord

Dum og dummere.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12