6. juni 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

”Uden at gå på kompromis med grundloven”

Han er en fascinerende størrelse, kulturminister Bertel Geismar Haarder. Han er på én og samme tid manden, der kan indgyde de fleste danskere en tro på højskole-Venstre og levere de resultater, som et moderne Venstre tilsyneladende mener, de har brug for. Han kan som én af få politikere sige ”frihed for Loke Saavelsom for Thor”, […]

Det bedste vi har set

Der er en god chance for at vi er alle figurer i et advanceret computerspil

Der er en god chance for, at vi alle er figurer i et avanceret computerspil. Det var Elon Musk (kendt fra Tesla, SpaceX og for sin ambition om at indtage Mars), der fremlagde argumentet i sidste uge. Det lyder som en mand, der har læst for få bøger og røget for meget hash, mens han genså Matrix-trilogien endnu engang. Men Musk er ikke alene og har sine ideer fra Oxford-filosofen Nick Bostrom, som i en artikel i 2003 spurgte: Lever du i en computersimulering? QZ har talt med Bostrom.

Den britiske filosof Julian Baggini følger trop og spørger: Hvorfor er vi så begejstret for ideen om, at vi slet ikke lever i den virkelige virkelighed?

Hvorfor er den islamiske verden ikke mere sekulær?

Hvorfor er den islamiske verden ikke mere sekulær, mere liberal og mere som os? Spørgsmålene er afsættet for Shadi Hamids nye bog Islamic Exceptionalism, som udkommer i morgen. Hamid er forsker ved Brookings Institute og skribent i The Atlantic Magazine.

I vesten antager mange, at uroen efter det arabiske forår før eller senere vil lægge sig, at vanviddet i ISIS vil blive erstattet af mere sekulære og demokratiske strukturer – for sådan var vestens vej. Men islam har allerede gennemlevet sin ‘reformation’ og er som sådan anderledes resistent overfor den slags forandringer, argumenterer Hamid og konkluderer, at islam er den mest moderne af alle religioner.

Ramadan Mubarak!

Okay, du er ikke selv muslim, men det er flere af dine venner, kolleger eller studiekammerater. Du ved dog så meget, at ramadanen begyndte i nat, og nu faster de hver dag fra solopgang til solnedgang – i øvrigt sammen med 1,6 milliarder trosfæller verden over.

Men hvad forventer dine muslimske venner af dig? Ingenting. Ifølge denne fine etikette-manual fra CNN kan du dog optjene nogle nemme coolness-point. For eksempel ved at ønske glædelig ramadan. Sådan her: Ramadan mubarak!

Spisesedlen

Fem ud af 27 kampfly lander aldrig i Danmark, men skal stå permanent i USA til træning. Danmark vil således reelt kun råde over 22 F35-kampfly. Oplysningerne kommer frem samtidigt med, at Folketingets partier diskuterer, hvor mange fly Danmark bør købe.

Schweizerne har stemt nej til borgerløn. Søndag stemte et stort flertal nej til at give alle borgere en garanteret grundløn på 2.500 schweiziske franc svarende til knap 17.000 kroner. I en tid med massive forandringer af arbejdsmarkedet er der stadig bred interesse for ideen.

Bliv i EU, briter! Sådan lyder det fra et flertal af danskerne. I en meningsmåling foretaget i ti europæiske lande svarer 62 pct. af danskerne, at Storbritannien skal bevare deres EU-medlemskab. ”Vi danskere opfatter os selv som små briter,” forklarer historieprofessor Uffe Østergaard, men kærligheden er ikke gengældt: Et flertal af briterne vil ud af EU.

Tre ud af fem forligspartier vil ændre offentlighedsloven inden grundlovsdag næste år. De Konservative, Radikale og SF kræver en oprydning i offentlighedsloven. De tre partier har før været kritiske overfor loven, men har altså nu givet sig selv en deadline på et år.

De unge elsker Goldman Sachs. Det kan godt være, at investeringsbanken ikke har en stor stjerne på den danske venstrefløj, men det har den hos de unge. Nyuddannede amerikanere vil stadig gerne tjene penge på god gammeldags manér. Goldman Sachs har således modtaget mere end 250.000 jobansøgninger denne sommer.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12