6. juli 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sommer, sommer og studievalg

“Du danske sommer jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig” lyder første linje i Thøger Larsens Sommervise fra 1923. Sangen beskriver den danske sommer som den er, lunefuld, drillende og ikke til at blive klog på. Egenskaber, han må have associeret med noget feminint, for han skildrer sommeren som en kvinde – […]

Kære læser

Omsorg, om sorg

Denne uges sommerserie, ”Omsorgens årstid”, kommer fra Emmy Laura Perez Fjalland, som skriver nyhedsbrevet Jordbo – om at finde mening midt i en økologisk krise.

Det bedste vi har set

Blodig videnskab

En læser har skrevet til Videnskab.dk og spurgt, hvorfor man i Japan og Sydkorea er så fikseret på blodtyper. I de to lande er blandt andet blodtypehoroskoper udbredt, ligesom alt fra badesalt til kondomer kan købes, så de matcher din indre A RhD positiv. Spørgsmålet bliver brugt som anledning til at påbegynde en sand tour de force i blodets idéhistorie, inden vi får et fyldigt svar på, hvorfor tvivlsom blodtypeteori er blevet japanernes og sydkoreanernes foretrukne svar på astrologi. Det er altså bloody god læsning.

Det værker i galleriet 

Det værker i galleriet 

Hvordan kommer kunstgallerier til at se ud i kølvandet på coronakrisen? Spørgsmålet er simpelt, men svarene, som de tre kunstnere Rafael Vega, Rhona Bitner og Judith Barry leverer ovre hos The Nation er alligevel interessant læsning. Er det måske på tide helt at genoverveje, hvad formålet med et galleri er? Håbet er blandt andet, at galleriet igen kan blive mere lokalt forankret, mindre og mere intimt. Frygten er, at alting bliver tankeløst digitaliseret. At spå om fremtiden er nu også lidt en kunst i sig selv.

Mausoleet der nægtede at dø

Mausoleet der nægtede at dø

Hvordan var det nu lige med de statuer? Skulle de rives ned, eller? The Point fortæller på veloplagt vis om en nedrivning i 1999, der ikke gik helt som forventet. For da man i Sofia ønskede at sprænge den tidligere diktator Georgi Dimitrovs mausoleum i luften, blev bygningen simpelthen stående. Begivenheden fører til en længere udredning af Dimitrovs styre og monumenters symbolske betydning, inden essayet kaster sig ud i en opridsning af den bulgarske hovedstads arkitektoniske historie. Vidste du eksempelvis, at Sofia tidligere blev kaldt Bulgariens Venedig?

Spisesedlen

Tyskland skal være kulfri i 2038. Fredag besluttede den tyske Bundestag helt at udfase brugen af kulkraft i landet inden 2038. For at afbøde de økonomiske virkninger af udfasningen vil de kulproducerende delstater Nordrhein-Westfalen, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg blandt andet få adgang til 40 mia. euro i hjælpemidler. Det sker som led i landets planer for at mindske CO2-udledningen. Den nye lov kritiseres imidlertid af klimaaktivister for ikke at være ambitiøs nok.

Konservativt regeringsparti vinder valget i Kroatien. Efter søndagens valg står premierminister Andrej Plenkovic’ parti HDZ til at få 68 af parlamentets 151 sæder. Vejen er dermed banet for dannelsen af en ny koalitionsregering. Valgets store taber blev det socialdemokratiske SDP, der må nøjes med 42 pladser i parlamentet. Meningsmålinger havde ellers spået en tæt kamp mellem HDZ og SPD.

Omkring 5.000 asylansøgere har ikke modtaget den ydelse, de har haft krav på. En såkaldt særlig tillægsydelse er ikke blevet udbetalt til en gruppe beboere på Center Saltholm siden 1. juli 2017, da der ikke er blevet indgået en kontrakt med dem. Ifølge reglerne skal der ellers indgås kontrakt med nye beboere senest en uge efter der er blevet søgt om opholdstilladelse. Udlændingestyrelsen lover, at man nu vil efterbetale beløbene.

Mindst 166 dræbt ved demonstrationer mod regeringen i Etiopien. Det viser den nyeste opgørelse af dødstal, der blev fremlagt af den etiopiske regering søndag. Urolighederne begyndte i sidste uge som reaktion på drabet af den populære musiker Haacaaluu Hundeessaa. Hundeessaa tilhørte oromo-folket, der er den største etniske gruppering i Etiopien. Oromoerne har i flere årtier følt sig undertrykt af landets skiftende regeringer.

Ennio Morricone er død. Den italienske komponist nåede gennem sit lange oeuvre at levere musik til i omegnen af 500 film og tv-serier. Han er især kendt for at have komponeret det legendariske soundtrack til instruktør Sergio Leones spaghettiwestern Den gode, den onde og den grusomme. Morricone blev 91 år gammel.

 

Et sidste ord

Var der ellers noget året 2020 manglede? Det skulle da lige være Kanye West som præsident. Den nye plade må være lige på trapperne.

Vi vinder stærkt tilbage onsdag. Husk at høre noget god musik indtil da.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12