6. januar 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Den store formandsudskiftning

Vi kan ikke rigtigt blive enige med os selv om, hvorvidt definitionen af sindssyge er at gøre det samme igen og igen og forvente forskellige resultater, eller om det snarere er at bruge det klichéfyldte, falske Einstein-citat til for-hvem-ved-hvilken gang at beskrive et tragikomisk politisk sammenbrud i USA. For nej, det kan efterhånden dårligt overraske, […]

Kære læser

Borne til kamp mod de gamle, franske dyder

Engang for meget, meget længe siden udspillede der sig en krise i det franske parnas. I en facon så ofte associeret med landet opstod der en fejde om på den ene side vigtigheden i at holde på formerne og på den anden side behovet for at bryde med dem for at skabe noget nyt. Året […]

Det bedste vi har set

Barnes & Noble er i live

Den pragtfulde amerikanske boghandlerkæde Barnes & Noble havde en nærdødsoplevelse – den var i hvert fald tæt på at blive udslettet. Så kom der en ny direktør i 2019, og i den værst tænkelige periode (corona osv.) er det lykkedes at lave en turnaround, så patienten nu har en regelmæssig puls. Men hvordan? som Informations filmredaktør, den ærværdige Christian Monggaard, der har delt artiklen her på Facebook, skriver: “Der er meget at lære af Barnes & Nobles overraskende succes. Ikke kun i bogbranchen, men alle steder, hvor man kommunikerer med folk og beskæftiger sig med kunst og kultur: Biografer, film, radio, tv, aviser, musik etc. Spændende læsning.“

I sin fars fodspor

Nyrup – søn af en udstødt er en bevægende og skræmmende dokumentarserie på DR. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens far blev tvangsanbragt på en åndssvageanstalt i syv år, da han var dreng, og Nyrup fik aldrig talt med ham om det. I serien søger han tilbage for at forstå, hvad faren oplevede og for at lære af fortiden.

Sultne hunde løber hurtigere, sagde hans bedstemor

Sultne hunde løber hurtigere, sagde hans bedstemor

GQ har snakket med den 75-årige amerikanske forfatter James Patterson, der forklarer, hvordan han kan skrive på 31 bøger på samme tid. Hvis man kan skrive en god begyndelse og en god slutning, så kan man leve af det, siger han. Hvis man bruger kræfterne på midten, så vinder man priser i stedet.

Spisesedlen

Dansk forsker opdager ny hjernehinde. I en alder af 80 år har Kjeld Møllgård, professor i neuroanatomi ved Københavns Universitet, opdaget en hidtil ukendt struktur i menneskehjernen, da han skar i hovederne på genmanipulerede mus. Hidtil har man troet, at der kun fandtes tre hjernehinder, hvorfor lærebøgerne nu skal skrives om. Møllgård kalder det sin karrieres vigtigste bedrift og tilføjer, at det er “ret sjovt, at det sker for mig i denne alder“.

Halvdelen af verdens gletsjere forsvinder inden 2100. Det konkluderer et nyt studie i tidsskriftet Science. Selvom forskerne bag mener, at der er “en smule håb“, vil gletsjerne også smelte ved en temperaturstigning på Paris-aftalens 1,5 celsius. Det gælder særligt “regioner med lidt is som Alperne i Europa, Kaukasus, Andesbjergene og det vestlige USA“, siger den ene af studiets forfattere.

8 ud af 10 chefer kritiserer forslag om at halvere kandidatuddannelser. Det viser en rundspørge, som Djøf har lavet for Politiken. “Det er jo helt tydeligt, at regeringen har truffet nogle beslutninger uden egentlig at tale med erhvervslivet først og rådføre sig med dem,“ siger fagforeningens formand Sara Vergo.

Fagbosser i fælles angreb. “Regeringens forslag om at sløjfe en helligdag er et eklatant angreb på den danske model,“ skriver fem af landets magtfulde topfolk i fagbevægelsen i en fælles kronik i Politiken. “Det er en bombe lige ned i de sværeste overenskomstforhandlinger i mange år,“ lyder det fra Lizette Risgaard fra FH, Claus Jensen fra Dansk Metal, Henning Overgaard fra 3F, Anja C. Jensen fra HK og Mona Striib fra FOA.

FN kritiserer Danmark i sag om Dan Park. Da den svenske kunstner i 2014 udstillede en række kontroversielle billeder på Christiansborg – støttet af Trykkefrihedselskabet og Dansk Folkeparti – fik han i Sverige en racismedom. Men herhjemme blev udstillingen hængende. Den svenske politiker Momodou Jallow rejste sagen i 2017, da et af billederne viste ham som slave og i en galge. FN’s racediskriminationskomité (CERD) giver ham nu medhold i klagen.

Et sidste ord

Der sker også andre ting i Kongressen.

Føljeton er tilbage i morgen – god fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12