6. december 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Hey “børnenes statsminister”, hvad sker der for dig?

Hvorfor er det egentlig så svært for os danskere at snakke om fattigdom? Kan det være, fordi vi er opdraget med janteloven, der gør, at vi helst ikke må tale for meget om rigdom, og derfor heller ikke kan finde ud af at tale om det modsatte? Kan det være, fordi det stadig er forbundet […]

Kære læser

Begrav stridsøksen, naturen skal reddes!

Onsdag den 7. december – altså i morgen – begynder COP15 i Montreal, som slet og ret skal forsøge at redde hele verdens natur. Mens klimatopmødet COP27 i Sharm El Sheikh i sidste måned fik rigeligt med opmærksomhed fra diverse verdensledere og lovgivere (ikke at det hjalp det store på aftaletekstens ambitionsniveau), er FN-biodiversitetstopmødet dog på mange måder […]

Det bedste vi har set

Fisk og geopolitik

Fisk og geopolitik

Om to dage er der valg på Færøerne. For blot et par uger siden forlængede et enigt landsstyre en kontroversiel fiskeriaftale med Rusland. Hvad tænker færingerne på? Information har en fin reportage fra den nordatlantiske øgruppe med flotte fotos af Sigrid Nygaard.

+ Føljetons Oliver Stilling dækkede valget på Færøerne i 2004. Læs også evt. også reportagen her, og se om tingene har udviklet sig: ‘Skibet har slagside, først til den ene side, så til den anden‘.

Selv en transistor har grænser

 

Moores lov – opkaldt efter den amerikanske ingeniør Gordon Moore – siger, at transistorers ydeevne vil blive fordoblet cirka hvert andet år. Fra 1986 til 2001 steg ydeevnen med cirka 52 pct. om året, men fra 2018 er den faldet til kun 3,5 pct. skriver Klaus Æ. Mogensen i Institut for Fremtidsforsknings magasin Farsight (på engelsk). Hvad så nu? Forskningen har selvfølgelig andre midler og veje. Fascinerende opdatering.

Ét skud er nok

Ét skud er nok

“I stedet for at skulle have 100 til 150 indsprøjtninger om året ville en person kunne klare sig med én indsprøjtning, og den ville så forhåbentlig holde på ubestemt tid.“ Det er en amerikansk hæmatolog, der taler, og sygdommen er hæmofili (blødersygdom). Den genterapibaserede one-shot-kur er over os, og Wired har historien (halvblød betalingsmur). Det er en vild tid, vi lever i.

Spisesedlen

Russisk luftbase ramt af nyt droneangreb. Tirsdag morgen udbrød ild i et oliedepot på en flyveplads i Ruslands Kursk-region. Det skriver den lokale guvernør Roman Starovojt på Telegram ifølge Reuters. Han oplyser ikke, hvem han mener står bag, selvom landets forsvarsminister mandag beskyldte Ukraine for at angribe to andre luftbaser. Det er ikke bekræftet, hvem der står bag nogen af eksplosionerne.

Beijing dropper krav om coronatest. I den kinesiske hovedstad skal man ikke længere have en pind i næsen for at gå i supermarked eller på arbejde. Det er det seneste tiltag fra regeringen, der også har løftet restriktioner i en række andre byer i kølvandet på protesterne mod styrets coronahåndtering – de største i landets historie, siden Xi Jinping blev præsident i 2012. Han forventes at indføre nye lempelser onsdag.

Energistyrelsen giver tilladelse til CO2-lagring. Pilotprojektet Greensands skal over fire måneder forsøge sig med at lagre 15.000 tons CO2 i den danske undergrund. Det er første gang, en sådan tilladelse gives i Danmark. Planen er, at man fra 2025 skal opbevare CO2 i det tidligere oliefelt Nini West i Nordsøen – 1.800 meter under havets overflade. Lande som Norge, Sverige og Finland har allerede gang i lignende projekter.

Jordskred begraver bus i Colombia. Mindst 34 personer – herunder børn – er døde, efter en bus og flere andre køretøjer søndag blev overdynget af jord i den nordvestlige provins Risaralda. Det oplyser myndighederne, der stadig leder efter overlevende. En periode med usædvanligt kraftig regn fik i sidste uge præsident Gustavo Petro til at erklære national katastrofe.

Per Schultz Jørgensen er død. Børneforskeren, der blev kendt som formand for Børnerådet (1998-2001) og fik afskaffet den danske revselsesret – retten til at slå sine børn – sov mandag stille ind på Gentofte Hospital, 89 år gammel. Han havde i flere måneder kæmpet mod lungekræft. “Jeg har fået så ufatteligt meget, og jeg beder ikke om mere,“ sagde han i august om sit sygdomsforløb.

Et sidste ord

Intet så godt som et gammeldags spil Hvem er hvem.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12