6. april 2018

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Burkaloven rammer hipsterne og ofrene

Nu er ingen af os på denne redaktion uddannet jurister, men hvis vi nu var, er vi ret sikre på, at vi ville kalde det nye burkaforbud for noget rod. Juraen virker rodet, formålet virker rodet, den mulige håndhævelse kan blive noget frygteligt rod, ligesom straffen kan blive noget rod. Her til morgen er det […]

Kære læser

Medieudspil: Bundlinjen er mindre dansk indhold

Danske medier vil samlet set miste lidt over 500 mio. kr. til nyt og originalt indhold, hvis regeringens udspil bliver vedtaget. Men kun i første omgang, hvis det står til kulturminister Mette Bock: Pengene skal nemlig hentes ind på reklamer. Hun har dog et lille problem: Markedet for tv- og radioreklamer er i frit fald.

Det bedste vi har set

Showfugle i al deres pragt

Showfugle i al deres pragt

Det begyndte med undulater, står der i følgeteksten, men efter nogen tid blev fotografen Luke Stephenson besat af showfugle. Det udviklede sig til et fuldgyldigt dokumentationsprojekt, som vist stod på i tre år. Det sværeste må have været at få fuglene til at sidde stille og i profil (i stedet for en face, hvor deres prægtige næbpartier ikke ville komme til deres ret). Tjek også fotografens hjemmeside. Foto: Luke Stephenson

Man skal ikke være bange for at fortælle folk noget, de ikke ved

Man skal ikke være bange for at fortælle folk noget, de ikke ved

Folkene på Dagbladet Information, som vi ofte omtaler som vores venner, er muligvis økonomisk pressede i et betrængt mediemarked, men de leverer nogle udmærkede ting for tiden. Her er det filmanmelderen og kulturjournalisten Lone Nikolajsen, der har en kommentar til, at standup-komikeren Mick Øgendahl er blevet valgt som vært for DR1’s nye litteraturprogram: ”Public service-stationerne vil for alt i verden ikke være for elitære. De er jo til for alle. Men i iveren efter at styre uden om det elitære, er stationerne kørt i den modsatte grøft og har fået en træls tendens til at præsentere litteratur som et kosttilskud, der smager virkelig kedeligt, men som man nok bliver glad for i længden, og som skal pakkes ind for at kunne glide ned.” På Føljeton føler vi også, at vi opererer efter nogle public service-kriterier, som ligger i vores blodbaner, og regel nummer et er, at man ikke skal tale ned til folk.

De unge vil redesigne kapitalismen

De unge vil redesigne kapitalismen

Yes! er et ret cool amerikansk uafhængigt nonprofit magasin, som leverer løsningsorienteret journalistik. Okay, sidste del af den sætning lød dødssyg, men det er et godt blad, og flere medier burde tænke i de baner. Her har Yes! kigget på data, der viser, at flere og flere unge har mistet troen på kapitalismen og er klar til at omfavne noget, der er mere fair. Men hvad kan det så være? Det er god fredagslæsning.

Rex Tillersons dyre hær af forandringskonsulenter

Rex Tillersons hær af forandringskonsulenter

Der sidder sikkert en del gode konsulenter derude og læser med, og det er fint nok, men man kan godt blive rasende, når man hører om kommuner og statslige instanser, der pumper offentlige midler ud af kassen til eksterne konsulenter, som sådan set bare udfører selvindlysende opgaver – men altså til 2.000 kroner i timen. Forretningsmanden Rex Tillerson, som Donald Trump for nylig fyrede  som udenrigsminister, fremstod på den yderste dag som en brav og fornuftig gut (i hvert fald i sammenligning med præsidenten), som havde haft ambitiøse – og muligvis idiotiske – ideer om at omkalfatre det amerikanske udenrigsministerium. Det havde New York Times en virkelig god podcast om i oktober. Nu har det amerikanske medie Politico en historie om, at Tillerson nåede at bruge 12 millioner skatteyderdollars på konsulenter udefra, som intet vidste om ministeriets struktur. Det har jo ikke noget med os at gøre, men det er interessant at læse, at det er de samme mekanismer, der gør sig gældende alle steder. Jo mindre folk ved, desto nemmere er det at lave forandringer.

Et meget populært og aktuelt meme forklaret

Et meget populært og aktuelt meme forklaret

Endelig er der nogen (The Guardian) som gør et behjertet forsøg på at forklare et meme, der har huseret på Facebook og Twitter i den seneste måneds tid. På memet ser man et skænderi mellem to mænd, Paul Teutul Senior og sønnen Paul Teutul Junior, som havde et realityshow på amerikansk tv sidst i 00’erne. Bare ignorér det, hvis det ikke interesserer dig. Og tryk her, hvis du ikke ved, hvad et meme er.

Spisesedlen

Sydkoreas ekspræsident får 24 års fængsel for magtmisbrug. Den 66-årige Park Geun-hye, der blev afsat fra præsidentembedet sidste år, har nu fået sin dom. Hun havde 18 korruptionsanklager og har siddet fængslet siden marts sidste år. Park Geun-hye har hele tiden nægtet sig skyldig i alt.

Rusland til Storbritannien: ”I leger med ilden, og det vil I fortryde.” Det meddelte Ruslands FN-ambassadør, Vassily Nebenzia, på et hastemøde i FN’s Sikkerhedsråd i går. Årsagen til mødet var mordforsøget på den tidligere spion Sergej Skripal, der i begyndelsen af marts blev udsat for et omdiskuteret nervegasangreb i Storbritannien. Rusland ønsker at tage del i opklaringen af sagen, men det blev afvist af et flertal i Sikkerhedsrådet.

Antallet af aborter blandt teenagere er rekordlavt. Samtidig har der heller aldrig været så få danske teenagere, der bliver mødre. Det skriver Kristeligt Dagblad, som har talt med en gynækologi- og obstetrikprofessor Øjvind Lidegaard på Rigshospitalet, som mener, at kurven er banket ned på grund af fokuseret vejledning om seksualitet og prævention i skolen. I 2016 fik 9 pr. 1.000 kvinder i 15-19-årsalderen foretaget en abort, hvilket er den laveste abortkvotient for teenagere siden indførelsen af fri abort i 1973.

Endnu en Gaza-demonstrant er død af sine kvæstelser. Dermed er 20 palæstinensiske demonstranter nu omkommet i løbet af den seneste uge. Flere hundrede palæstinensere er i dag ankommet til grænsen mellem Gaza og Israel for at tage del i demonstrationerne, som begyndte for en uge siden, da israelske soldater åbnede ild.

Flere kvindenavne på aarhusianske gader. Lige nu er kun 7,3% af vejnavnene i Aarhus opkaldt efter kvinder. Hans Hartvig Seedorffs Stræde, Steen Steensen Blichers Gade og Borgmester Jakob Jensens Gade skal have selskab af langt flere kvindenavne, mener Socialdemokratiet, som fremhæver, at uligheden er problematisk for ligestillingen. Byens socialdemokrater vil nu nedsætte et decideret vejnævn for at få flere kvindenavne på det århusianske bykort.

Et sidste ord

Tjek denne friske meningsmåling. Danskernes foretrukne statsministerkandidat er hverken Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S), men simpelthen en helt tredje, som både er en gammel kending og alligevel omgærdet af mystik. Hint: Fornavnet er Ved.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12