17. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Forsinket til lykke (til os)

Den bedste fødselsdagsfest, vi lige kan komme i tanker om, er hobbitten Bilbos énoghalvsjette fødselsdag (111) i Eventyret om Ringen, den første bog i Tolkiens Ringenes Herre-trilogi. Den ender for Bilbos vedkommende med, at han tager Ringen på og bliver usynlig, men indtil da får den ikke for lidt. ”Der var en særlig stor pavillon; den […]

Kære læser

Anti-etablissement på vej mod første nederlag

For første gang stiller de to nye protestpartier Alternativet og Nye Borgerlige – fra hver deres fløj – op til kommunalvalget på tirsdag. Men modsat den tiltagende opbakning på den landspolitiske scene kan de to partier se frem til et skidt lokalt valgresultat. Dét er der tre gode grunde til.

Det bedste vi har set

Søren Pind vil have ministeruniformen tilbage 

Søren Pind vil have ministeruniformen tilbage 

Magasinet Euroman kårer hvert år Danmarks bedst klædte, og man kan sige meget om intetsigende konkurrencer (People Magazine kårede for eksempel for nylig Blake Shelton som årets ‘mest sexede mand’), men i det her interview har Euroman altså fat i noget guld. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er på bedst-klædt-listen (what?), og han afslører blandt andet, at han er ekstra glad for sine udenrigsministerielle manchetknapper fra Royal Copenhagen, at han er bange for bukser med svaj, og at han drømmer om at genindføre ministeruniformen. For som han siger: ”Indtil 1909 bar ministre uniform, men så afskaffede Radikale Venstre det, selvfølgelig – de forfærdelige mennesker.”

Japanerne forstår at holde en aftale

Japanerne forstår at holde en aftale

Og skulle det en sjælden gang glippe, så forstår de i hvert fald at sige undskyld. Togene i Japan er i en klasse for sig, og landets togafgange er kendt som nogle af verdens mest pålidelige. Da toget mellem Tokyo og Tsukuba forleden kom til at køre fra perronen 20 sekunder for tidligt, lagde togselskabet sig derfor fladt ned og sendte en officiel undskyldning ud. Tænk, hvis det samme skulle gøre sig gældende herhjemme, hver gang DSB ændrede i tidsplanen…

+ Og var det så bare sådan, at de søde, servicemindede japanere blev rige på deres høflighed. Men ak og ve, i den her artikel fra The Guardian kan du læse, hvordan japanske huse, i modsætning til huse i andre lande, mister deres værdi med tiden. De fleste huse rives ned efter 30 år, fordi deres værdi er lig nul og niks. Vildt.

En interaktiv dokumentar om Syrien for børn

En interaktiv dokumentar om Syrien for børn

Journalist Thomas Aue Sobol m.fl. har lavet en fin interaktiv dokumentar om Syrien, Deadline Syrien, som kan bruges på skoleklasseniveau. I dokumentaren møder man syriske flygtningebørn, som er flygtet fra borgerkrigen, og det er dem, der skal være kilderne til den artikel, skoleeleverne skal skrive efter at have gennemført dokumentaren. Som Sobol forklarer på Facebook, handler det om at se flygtningebørnene i øjnene og rapportere fra vor tids største humanitære katastrofe. ”Hvad har børnene oplevet? Hvilken fremtid drømmer de om? Hvilken historie fortæller du verden?” Red Barnet har valgt dokumentaren til 300 skoler, der er tilmeldt FN’s børnerettighedsdag på mandag. Se trailer til dokumentaren her. Det skulle være mærkeligt, hvis der ikke sad en skolelærer eller to ude blandt Føljetons læsere.

Spis p-piller og dø

Spis p-piller og dø

Det løber os koldt ned ad ryggen, når vi læser den her artikel fra Politiken om ny dansk forskning, der viser, at p-piller, p-plaster eller anden hormonel prævention øger risikoen for at begå selvmord. En undersøgelse fra Rigshospitalet, som er offentliggjort i The American Journal of Psychiatry, viser en stigning på 300% i antallet af gennemførte selvmord og en stigning på mere end 200% i antallet af selvmordsforsøg blandt kvinder på hormonel prævention. Desuden viser et studie fra sidste år, at samme prævention øger risikoen for en klinisk depression med 70%. Og det vidste vi slet ikke, da vi begyndte at spise de piller. I guder, man bliver harm.

Kvinde med magisk tænkning

Kvinde med magisk tænkning

Hvis du ikke allerede er i gang med den amerikanske forfatter og journalist Joan Didion, er det bare op på hesten og derudad. Tilgængelig, sympatisk, klog og dragende kunne være et par af det mest banale kodeord. Begynd gerne med hovedværket Et år med magisk tænkning om at miste og forlade. Og ellers må du jo se Netflix-dokumentaren om hende, som nevøen Griffin Dunne har lavet sammen med grandniecen Annabelle Dunne. Her er et interview med Annabelle Dunne fra i Lily og et i den græske avis Ekathimerini og en grundig anmeldelse i The Atlantic. Vi er lidt bagud med aktualiteten her, men Didion er en ældre dame, og hun ville kunne forstå det. Hun blev selv Céline-model som 80-årig. Her er i øvrigt et fint portræt på dansk af Tonny Vorm.

Spisesedlen

Amerikansk skatteekspert og gæsteprofessor tildeles bøder for at have delt viden med Folketingets Skatteudvalg. CBS-professoren Brooke Harrington, der har boet i Danmark i otte år, står til bøder for mindst 13.500 kr. Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) under Udlændingeministeriet har politianmeldt hende for at bryde sin arbejds- og opholdstilladelse i Danmark, som kun giver hende tilladelse til at arbejde på CBS. Rektor på CBS kalder sagen for barok.

Fiskekvotekaossagen: Folketinget rydder op med nye regler. I går aftes blev samtlige af Folketingets partier enige om en række nye tiltag, som skal forhindre de såkaldte kvotekonger i at sidde alene på en stor koncentration af fiskekvoterne. Det gælder for eksempel indførelse af skrappere sanktioner ved overtrædelse af kvotekoncentrationslofterne samt etableringen af et rejsehold hos Fiskerikontrollen. Vi ser frem til tv-serien.

Socialt topmøde skal sikre forbedringer i folks dagligdag. Det siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, der sammen med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i dag åbner det første sociale EU-topmøde i 20 år. Mødet har fokus på ”den største sociale krise, man har set i flere generationer” og har blandt andet arbejdsforhold og omstilling til fremtidens nye job på dagsordenen.

Zimbabwes Mugabe forhandler om sin fremtid. Ifølge det statsejede medie Herald mødtes præsident Mugabe torsdag med repræsentanter fra den sydafrikanske regering, en katolsk præst og Constantino Chiwenga, øverste leder for hæren, for at blive enige om præsidentens fremtid. Mugabe har siddet i husarrest med sin hustru siden tirsdag, hvor militæret overtog magten i hovedstaden Harare. Det sker efter, at han d. 7. november fyrede sin vicepræsident og gjorde sin kone Grace til sin mulige efterfølger. DR analyserer situationen her.

 

#MeToo: 487 norske skuespillere står frem i protest mod krænkelser. Efter at skuespillerne havde delt deres krænkende oplevelser i film- og teaterbranchen i en lukket facebookgruppe, blev de enige om at stå frem i Aftenposten. Her deler de 40 eksempler på krænkelser, de har været udsat for, som et vidnesbyrd og en protest mod sexchikane, magtmisbrug og overgreb.

Et sidste ord

Kommunalvalgkampen er over os, og nogle gange skal der ikke så meget til for at få sit budskab igennem. Få ‘burkaforbud’ til at rime på ‘forhud’, sæt nogle børn til at breakdance og tilsæt så en passende mængde fynsk dialekt. Voilà.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12