5. juni 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

I dag er ikke nogen nationaldag

Danmark har slet ikke nogen nationaldag. Har du nogensinde tænkt på det? Det er faktisk noget, der er ret unikt. Danmark er blot et af to lande i verden, der ikke har en nationaldag. Generelt har vi ellers ikke umiddelbart problemer med selvtilfredsheden her til lands, og vi elsker også at tænke på vores land […]

Kære læser

Flere ukendte kendte

Årets udgave af Kraks Blå Bog er netop udkommet. Selv om bogen som seriøst opslagsværk for længst er blevet overhalet af Wikipedia, opfattes den i visse kredse stadig som en institution og er for mange også et statussymbol på linje med halskæder, fingerringe og amuletter. I år er 173 nye kendte blevet optaget i bogen. Ligesom sidste år gør Oliver Stilling sig nogle forestillinger om, hvem de nye kendte er, da de langt hen ad vejen er totalt ukendte for offentligheden.

Det bedste vi har set

Det lyder ens alt sammen

At populærmusik lyder ens, er en gammel traver blandt jazzere, nostalgikere, indiemusikere eller hipstere, der bare generelt vil være på tværs. Men nu kan videnskaben bistå med statistisk evidens for dén påstand: popmusik lyder af popmusik, og sådan er det. I 80’erne kom man ikke langt uden en synthesizer, og hvis The Beatles startede op i dag, skulle de formentlig være hiphoppere, hvis de ville noget. Som om det ikke skulle være slemt nok, er hitlistemusikken blevet endnu mere ensartet med tiden. Ved hjælp af noget, der virker som ret avanceret lydsoftware, kan et hold forskere påvise, at nutidens største hits er mere ens, end de var engang. Hitlisternes ensartethed skal ifølge forskerne findes i det store hold af sangskrivere. Jo flere sangskrivere, des mere gennemsnitlig bliver sangen. For mange kokke fordærver maden, og i dag har halvdelen af hitlistesangene mindst fire sangskrivere, mens 10 eller flere sangskrivere til én sang bliver et mere og mere almindeligt syn. Sådan var det altså ikke i 80’erne.

Lad os samle Danmark igen

Lad os samle Danmark igen

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er begejstret for et nyt begreb, som vi kommer til at høre meget mere til i de kommende måneder. Hun taler om ‘mandaternes logik’. Når 75 pct. af mandaterne i Folketinget støtter en stram udlændingepolitik, ja, så skal mindretallet ikke have nogen som helst indflydelse. I dag har hun en kronik i Jyllands-Posten, hvor hun meddeler Det Radikale Venstre, at årtiers parlamentarisk samarbejde nu er ophørt. Socialdemokratiet vil fremover kun samarbejde med et bredt flertal: ”Hvis vælgerne betror os ansvaret efter næste valg, ønsker vi at danne en socialdemokratisk etpartiregering. Det er den eneste måde, hvorpå vi både kan fortsætte den stramme udlændingepolitik og samtidig kan trække Danmark i en retning, der er både grønnere og mere retfærdig,” lyder hendes nye magtlogik.

9000 kilometers svømning fra Tokyo til San Francisco

9.000 kilometers svømning fra Tokyo til San Francisco

I dag begynder en ret vild færd. Den 50-årige franskmand Ben Lecomte vil krydse Stillehavet ved at svømme fra Japan til San Francisco (9.000 kilometer), og han er netop hoppet i vandet. Planen er, at han skal nå sit mål på 180 dage, hvor han hver dag skal svømme 50 kilometer på otte timer. Formålet med den seks måneder lange svømmetur er at sætte fokus på plasticforurening i havene, og på sin tur krydser han Stillehavets enorme losseplads – ‘The Great Pacific garbage patch’ – et område, som er dobbelt så stort som Frankrig, og som består af 80.000 tons plastic. Swim good.

Hvad sociale medier gør ved unge

Hvad sociale medier gør ved unge

Det er vist ingen nyhed, at sociale medier kan stresse unge mennesker og slide på selvværd og velbefindende, det har man ligesom hørt før, men det er alligevel ret interessant at få et lidt mere dybdegående indblik i Generation Z’s forhold til sociale medier. Den slags er Zetlands techjournalist Frederik Kulager god til at formidle, og i den her artikel beskriver han blandt andet, hvordan især Instagram gør unge ulykkelige, mens YouTube opfattes som et slags frirum, hvor man slipper for at være direkte . (Illustration: Janne Jeppesen)

En delvist maskeret Carsten Jensen

En delvist maskeret Carsten Jensen

Fra tid til anden viser Carsten Jensen – ja, dén Carsten Jensen – sig på Facebook. Han blander sig ikke i debatter; du ser ham ikke kommentere et eller andet i en dum tråd. Til gengæld lægger han noget ud, som folk så kan forholde sig til. Her skriver han under overskriften ‘De umyndiggjorte’: ”Er jeg ulovlig, når jeg skjuler underansigtet bag et tørklæde? Eller er jeg tættere på en bøde, hvis jeg også har solbriller på? Hvornår får staten øje på min indre terrorist? Vi ved alle sammen godt, at det absurde maskeringsforbud er et burka-forbud. Og med os alle sammen mener jeg også befolkningsminoriteten på Christiansborg, de indædte stammekrigere, der går under navn af danske politikere.” Læs selv videre og tjek billederne af en delvist maskeret Jensen.

Spisesedlen

Breakup: Socialdemokratiet bryder med Radikale Venstre. Såfremt magten skifter ved næste valg, vil den socialdemokratiske formand og statsministerkandidat Mette Frederiksen gå efter at danne en mindretalsregering udelukkende bestående af Socialdemokratiet selv. Det er især udlændingepolitikken, der skiller de to tidligere politiske sjælevenner ad.

Udflytningskrise: Styrelsesmedarbejdere vil ikke med til Odense. Hvis man skal tro de notater, som Altinget har fået fingre i, får Miljøstyrelsen det mægtig svært, når styrelsen skal rykke fra København til Odense. Det forventes, at 75 pct. af de nuværende medarbejdere vil sige op på grund af udflytningen, og dermed får styrelsen kun en fjerdedel af sine 500 ansatte med sig over Storebælt.

 

Pung ud: Delstaten Washington sagsøger Facebook og Google. De to Silicon Valley-giganter har efter sigende overtrådt lovkravene angående politiske kampagner og annoncer, da firmaerne ikke har givet tilstrækkelige oplysninger om, hvem der har spyttet penge i annoncerne. Nu skal retten afgøre, om de to internetkæmper skal straffes for overtrædelsen.

Grøn energi: Stort flertal af danskere er langt mere grønne end regeringen. En ny meningsmåling, der er lavet blandt 1.000 repræsentativt udvalgte respondenter, viser, at regeringen langt fra vægter vedvarende energi i så høj grad, som befolkningen ønsker. VLAK-regeringen har som mål, at grøn energi skal udgøre 50 pct. af energiforsyningen i 2050, men hele 65 pct. af de adspurgte danskere mener, at vedvarende energi skal udgøre ‘mere’ eller ‘meget mere’ end det.

Dødeligt: Antallet af omkomne efter vulkanudbrud stiger. Indtil videre meldes der om 62 døde, men søndagens vulkanudbrud i Guatemala ventes at have kostet flere livet, idet redningsfolk stadig leder efter savnede i asken. Vulkanen Fuegos udbrud skete uden varsel og er det mest dødelige i Guatemala i flere årtier.

Et sidste ord

Det er jo ikke bare Grundlovsdag i dag, men også Fars Dag. Det kan godt være, at det er amerikansk kommercialisme, som er blevet opfundet for at sælge flere slips og herreparfumer, men vi er mange, der gerne så dagen fremhævet lidt. Der er fædre derude, som kæmper hver dag i stilhed. HVER DAG! Nå, men DR har sendt en lille, fin hilsen ud. Den kan vi jo starte med. Jesper Christensen bliver man aldrig træt af.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12