5. februar 2020
Kære læser
Sikke et døgn i amerikansk politik. Selv hvis man egentlig er ligeglad med, hvad der sker på den anden side af Atlanterhavet, har det været svært ikke at lade sig rive med. Det endelig resultat i delstaten Iowa lader – i skrivende stund – fortsat vente på sig, hvilket må siges at være lidt af […]
Kære læser
Indre opløsning. Hun er ikke en samlende figur. Tværtimod. Valget af 54-årige Josephine Fock som ny leder af Alternativet har øjeblikkeligt udløst en negativ energi, som står i skærende kontrast til selvbilledet i det lille parti: Håbet er blevet slukket – og erstattet med mistro. På få døgn er drømmen om at ville og kunne […]
Det bedste vi har set
I Irak blomstrer kunsten
Åh Gud, vi er nede på knæ og bede til, at du kan få adgang til den her fotoreportage i The New York Times. Det er en såkaldt ”Baghdad dispatch” om Iraks protestbevægelse, som også har fået landets kunstnere og skulptører til at folde sig ud i det offentlige rum. Det er kræs.
Hurra, Hans-Ulrich … og til lykke
Den schweiziske kunsthistoriker og stjernekurator Hans-Ulrich Obrist er kunstnerisk leder af Serpentine Galleries i London, men han rejser og flyver også som en vanvittig. Altid er han på farten. Her, der og alle vegne er han. Nu siger, nej, skriver han, at han i fremtiden vil skære ”meget markant” ned på sine flyveture. Haha, det er ikke godt nok. Som en højtstående person på Føljeton formulerer det: ”Bare stop med at flyve, brilleabe.”
Et imperium af sladder
Branchebladet Journalisten har et spøjst portræt af en fyr på 57 år ved navn Henrik Nielsen, der i 29 år skrev sladderstof for Se og Hør. Da han blev fyret under en omstrukturering i 2017, var gode råd dyre. Sladder var det eneste, han duede til. Nu er han ved at opbygge sit eget sladderimperium, og det kræver en arbejdsuge på 100 timer. ”Det er ligesom at spørge en mekaniker, hvorfor han laver biler. Hvad fanden skulle jeg ellers begynde på? Det er jo min verden,” som Henrik Nielsen formulerer det. Om ikke andet så læs portrættet for de vidunderlige billeder af fotograf Thomas Nielsen.
Spisesedlen
Joe Biden fik et dårligt Iowa. Den yngste i feltet af håbefulde demokratiske kandidater til præsidentvalget, borgmester Pete Buttigieg, 38, udråbte allerede tirsdag morgen, inden der forelå et resultat, sig selv som vinder af primærvalget i delstaten Iowa. Han havde fat i den lange ende, viser det sig. Ikke alle stemmer er talt op endnu, men han ligger nummer 1 efterfulgt af Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Joe Biden klarede det skidt. Se The Guardians live-dækning.
+ Hvorfor trak det ud? En hurtig guide.
++ Hvordan udtales Buttigieg?
Japan vil bygge 22 kulkraftværker. Efter katastrofen på Fukushima I-atomkraftværket i 2011 har Japan stort set udfaset atomkraft og vil nu, i modsætning til de fleste af verdens industrilande, satse på kulkraft. Tanken er at bygge 22 kraftværker 17 forskellige steder i løbet af de næste fem år.
Regeringen vil halvere Rigspolitiet. Danmarks øverste politimyndighed fylder for meget, siger statsminister Mette Frederiksen i et interview i Berlingske. Og derfor skal 660 stillinger flyttes fra Rigspolitiet til politikredse rundt om i landet. 240 stillinger bliver sparet væk. Eksperterne er skeptiske, skriver DR.
Danske Bank fik ‘kun’ overskud på 13,8 mia. kr. i 2019 – før skat. Det er 6 mia. kr. mindre end i 2018. Blandt andet pga. hvidvaskningssagen har banken i løbet af året haft en nettoafgang på 23.600 kunder, kan man læse i den nye udkomne årsrapport. ”Året var præget af vanskelige markedsvilkår, fortsat faldende renter, en mindre forværring af de makroøkonomiske forhold og fortsat stærk konkurrence på alle markeder,” lyder bankens forklaring.
Kenyas tidligere præsident er død. Daniel arap Moi blev 95 år. Hans autokratiske embedsperiode fra 1978-2002 kan kort beskrives som ”en postkolonialistisk æra med politisk undertrykkelse, økonomisk stagnation og notorisk korruption” (tak til The New York Times).
Et sidste ord
Vi har endnu ikke fået nogen (betydeligt kælkeværdig) sne, og det bliver jo nok slet ikke til noget. Heldigvis kan man glæde sig over, at den er faldet andre steder, hvor nogen forstår at bruge den optimalt. Det virker helt menneskeligt.