5. august 2023
Kære læser
Danmark har forvandlet sig til noget federe end at være verdens lykkeligste land: Engang hyggede vi os til den store guldmedalje ved tanken om, at ingen andre folkeslag oplevede større lykke i hverdagen. Og det var da også en eventyrlig fortælling. Men nu har et endnu mere bling-blinkende selvbillede set dagens lys: Danmark lever for […]
Det bedste vi har set
Alle taler om vejret
Ekstremt vejr har denne sommer hærget den nordlige halvkugle med høje varmetemperaturer efterfulgt af voldsom regn. Mens der i Danmark er blevet varslet om farligt vejr, vindstød af stormstyrke samt skybrud de næste 48 timer, falder regnen også i resten af verden.
Mandag påbegyndes evakueringen af 43.000 spejdere fra den internationale verdensjamboree i Sydkorea på grund af et tyfonvarsel. I Kinas hovedstad, Beijing, har 14 personer mistet livet denne weekend, mens det estimeres, at en million mennesker er drevet på flugt efter rekordmeget nedbør. To tredjedele af Slovenien er ramt af ødelæggelser, efter der er faldet en måneds mængde regn på ét døgn. Premierminister Robert Golob kalder det “den største naturkatastrofe” i landets historie.
Vejrudsigten verden over får The New York Times til at spørge, om det er det slut med sommerferien, som vi kender den.
Men hvad gør vi ved det?
Tusindvis af ældre schweiziske kvinder tog for tre år siden sagen i egen hånd og klagede over deres hjemlands manglende klimahandling til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Søgsmålet har fået fornyet opmærksomhed, efter et studie konkluderer, at mere end 61.000 mennesker døde som følge af Europas hedebølger i 2020, hvoraf de fleste var kvinder over 80.
Lindholm forfra
Det hele står klappet og klart: Selvom advokater arbejdede sent søndag aften, nåede de ikke at stoppe prammen Bibby Stockholm i at sejle til den sydbritiske ø Portland. De første 50 asylansøgere forventes mandag at tjekke ind på deres værelser, og flere kommer til i løbet af ugen. Efter den britiske konservative regering tirsdag i […]
Er det allerede ulovligt at brænde koranen?
Vi snakker igen om, hvordan vi skal behandle koranen, og regeringen lægger op til en lov, der skal beskytte de hellige skifter. Professor emerita Eva Smith argumenterer i Ræson for, at der måske allerede er juridiske byggeklodser, der kan stoppe koranafbrændingerne – uden at en helt ny lov skal formuleres. Der findes nemlig allerede love, der forbyder chikane, forskelsbehandling og krænkelse. Sjovt nok er der dog ingen der hidser sig op over, at de love skulle være grundlovsstridige.
Poppens pris
Poppens pris
For nylig lykkedes det et unavngivet medlem af Føljetons redaktion at skaffe billet til Taylor Swifts koncert i Stockholm til foråret. Det havde angiveligt været en drabelig kamp, for efterspørgslen var enorm, onlinekøen til at købe billet endnu længere, og prisen sat derefter. Som Pitchfork fortæller, er det da også et stadig større problem: At billetterne til store popkoncerter efterhånden bliver så dyre, at man næsten ikke længere kan kalde pop for en bredt favnende kunstform.
En god historie
En god historie
Bluemoose udgiver kun 10 bøger om året og drives fra stifter Kevin Duffys dagligstue. Alligevel har det lille forlag en forbløffende evne til at opdage bøger, der kan vinde litterære priser. Duffy fortæller nogle af hemmelighederne til The Guardian.
Spisesedlen
Iran tvinger kvinder, der modstrider hijab-lovgivning, i psykiatrisk behandling.
Militærjuntaen i Niger har afvist nabolandenes ultimatum og lukket luftrummet over landet.
Danmarks landshold er “underdogs”, når de møder værtslandet Australien til ottendedelsfinalen i kvindernes VM i fodbold.
Et sidste ord