5. april 2023
Kære læser
“Jeg tog ikke min pistol med mig i dag, bare rolig.” Vreden var nem at få øje på, da den skandaleramte og siden opkøbte schweiziske bank Credit Suisse tirsdag havde sin første fysiske generalforsamling i fire år: “Jeg har taget mit røde slips på i dag for at vise, at jeg og mange andre aktionærer […]
Kære læser
“Jeg tænker, det ville være godt, hvis du begyndte at optage nu. Så starter jeg fra begyndelsen.” Nia har stillet sig bag køkkenbordet, så hun har frit udsyn til stuen og til det lille spisebord, hvor vi sidder i lejligheden på Nino Zhvania Street i den georgiske hovedstad Tbilisi. Med begyndelsen mener hun helt bogstaveligt […]
Det bedste vi har set
Et portræt af Deborah Levy
“Jeg er ikke uendeligt åben over for oplevelser. Jeg keder mig let og er utålmodig. Jeg vil gerne holde tingene i bevægelse, holde tankerne i bevægelse. Jeg vil lave noget nyt ud af en gammel historie. Hvordan gør man romanen så kompliceret som livet, lige så interessant som livet? Det er det, jeg vil gøre.” The Guardian har mødt forfatter Deborah Levy, som herhjemme er bedst kendt for sine “levende autobiografier” Ting jeg ikke vil vide, Livets omkostninger og Fast ejendom. Hun fortæller også om sin drøm om at skrive filmmanuskripter, drikke kaffe og ryge cigaretter ved en flodbred i Frankrig. Det er herligt.
Caspar Eric bliver i besværet
Fra en verdenskendt forfatter til en landskendt digter: Heartbeats har interviewet Caspar Eric om digtsamlingen Nye Balancer. Han fortæller om en verden og en velfærdsstat, der ikke er indrettet til mennesker, der lever med et handicap eller en funktionsnedsættelse.
TikToks Avengers
Flere år inden regeringer i Europa og USA forbød TikTok, samlede virksomheden bag appen et hold all star-lobbyister, eller som de selv kalder det: Et “hold af Avengers”. TikTok har betalt i dyre domme for at undgå en endelig, negativ dom over forretningen. Politico udforsker mulighederne – og begrænsningerne – ved den strategi.
Spisesedlen
Donald Trump anholdt og sigtet for 34 anklager. Tirsdag blev det længe ventede anklageskrift mod den amerikanske ekspræsident præsenteret. Konkret er han tiltalt for gentagne gange at have forfalsket forretningsregistre for at dække over forbrydelser, der skulle skjule skadelige informationer for vælgerne under præsidentvalget i 2016. Selv erklærer han sig ikke-skyldig.
Emmanuel Macron er landet i Kina på statsbesøg hos Xi Jinping. De to skal over de tre kommende dage drøfte krigen i Ukraine. “Kina er det eneste land i verden, der har mulighed for at have en radikal indflydelse på konflikten og retningen,” udtaler en embedsmand fra Macrons kontor. Samhandlen mellem EU og Kina er også på programmet.
Israelsk politi stormer al-Aqsa-moskeen. Flere hundreder meldes anholdt ved sammenstød mellem Israels politi og palæstinensere i det besatte Østjerusalem. Ifølge den palæstinensiske jurist Firas al-Jibrini er der tale om op mod 500 mennesker. Efterfølgende blev mindst ni raketter angiveligt affyret fra Gaza, mens Israel har sendt jordskælvsudløsende luftangreb den anden vej.
Nye Borgerlige mister endnu et mandat. Dermed er partiet nede på to, da medstifter Peter Seier er blevet sygemeldt med stress. “Jeg ser frem til at vende tilbage til mit politiske arbejde, når jeg forhåbentligt inden længe er kommet ovenpå igen,” siger han. I mellemtiden varetager partikollegaerne Pernille Vermund og Kim Edberg Andersen jobbet.
Forfatter Sara Omar vinder retssag om dokumentarfilm. Det bekræfter hendes advokat efter Østre Landsrets stadfæstelse af Retten på Frederiksbergs afgørelse sidste år. Det betyder, at dokumentarfilmen, der er instrueret af Mohammad Parwani og produceret af Omar Marzouk, efter Sara Omars ønske ikke må vises. Ifølge de to viser filmen, at forfatteren skulle have løjet om sin baggrund.
Et sidste ord
Føljeton lægger benene op skærtorsdag og langfredag, men er i din indbakke igen i weekenden.