4. august 2023

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Det bedste vi har set

De hævder selv, at de arbejder for sikkerhed, og at man får en form for frihed, når man køber deres produkter. Kinesiske Hikvision er verdens største overvågningsvirksomhed, der har leveret dele til alt fra politieftersøgninger til babyalarmer. Det gjorde de, lige indtil det kom frem, at de har hjulpet den kinesiske regering med at overvåge […]

 

Er europæerne virkelig så fattige?

Franskmændene fylder sig ikke med vin og foie gras, som de gjorde engang. I Spanien holder de igen med olivenolien. Og hvis Europa var en delstat i USA, ville den være fattigere end næsten alle andre. Det skriver Wall Street Journal baseret på en rapport fra tænketanken ECIPE. Emma Louise Stenholm har ringet til den ene af talmagerne, den spanske seniorøkonom Oscar Guinea. Han tegner et helt andet billede af den europæiske pengepung.

Læs hele interviewet →

 

Feuilleton er Føljetons europæiske Doppelgänger. Det er et roadtrip gennem europæisk politik, kultur og idédebat. Hver anden onsdag. Skriv dig op lige her.

Grinefærdig. Tiden kan i sandhed løbe fra alle. Det gælder også Gen Z, der hidtil har kunnet blære sig med at have de friskeste og sejeste memes på internettet. Sådan er det dog ikke længere: Nu hvor Gen Alpha har lært at stave, er det kun kaosset, der hersker.

Mammografi. Måske er det dog også ligegyldigt med alle de generationskrige. AI’en kommer alligevel til at overtage det meste. Eksempelvis screeninger efter brystkræft, som den umiddelbart klarer 20 pct. bedre end menneskelige radiologer.

Spildt energi. Så lad os da i øvrigt også bare håbe, at den kunstige intelligens kan hjælpe med klimakrisen. Eller som minimum forklare, hvorfor den britiske regering har åbnet for nye olieboringer, når det nu er så varmt, at selv kaktusserne i Arizonas ørken er begyndt at dø. Men tab nu heller ikke modet: Som forfatter Rebecca Solnit skriver, kan klimadefaitisme jo ikke betale sig.

Totalkrig. I Ukraine bruger russerne atter mad som våben. Ved ikke at forlænge den kornaftale, som hidtil har sikret, at Ukraine har kunnet eksportere korn til de globale markeder under krigen – og derudover angribe siloer ved ukrainske havne – har Vladimir Putin nok engang vist, at han ikke skyer nogen midler. Det har bl.a. fået EU’s udenrigschef Josep Borrell til tasterne.

Kuppet. Et militærkup har ramt Niger, og situationen udvikler sig løbende – med diverse konsekvenser for såvel befolkningen som det store, geopolitiske magtspil. Hos mediet AllAfrica giver forsker i politik og internationale relationer Olayinka Ajala en begrundelse for kuppet, mens Ishaan Tharoor fra Washington Post har interviewet Nigers amerikanske ambassadør.

Koranafbrændingerne. Hvor skal man overhovedet begynde? Måske med seneste nyt, nemlig at Rigspolitiet nu bruger krisen til at skærpe grænsekontrollen. Eller at statsminister Mette Frederiksen (S) endelig har brudt tavsheden og nu leverer støtte til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (M) linje.

I Føljetons spalter har Lars Trier Mogensen analyseret, hvad Løkke måske har gang i: Nemlig at give dansk udenrigspolitik en tiltrængt overhaling.

Hos Zetland kan du læse mere om nøglespilleren Den Islamiske Samarbejdsorganisation (OIC).

Hvis du bare gerne vil have rygdækning for at sige, at bogafbrændinger er en absurd form for ytringsfrihed, kan du med fordel læse forhenværende forskningschef i mediejura Oluf Jørgensens kronik i Altinget.

Og hvis du omvendt vil vide, hvorfor et forbud vil være et drønfarligt angreb på ytringsfriheden, skal du sikkert bare læse Jyllands-Posten. Eller indlægget her i svenske Dagens Nyheter.

Overvågningens pris. Den kenyanske regering har suspenderet det bizarre kryptovaluta-projekt Worldcoin, da man er bekymrede for borgernes privatliv. Måske er det da heller ikke den fedeste idé at lade ChatGPT-bagmanden Sam Altman scanne folks øjenæbler sådan uden videre.

Frifundet? Ifølge den længe ventede advokatundersøgelse af krænkelser i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har forhenværende formand Lizette Risgaard ikke gjort noget ulovligt, selvom hun i mindst tre tilfælde har udvist upassende adfærd.

På Facebook skriver Lizette Risgaard, at hun er “rigtig glad”, men det hjælper næppe FH. For som Emma Louise Stenholm skriver i seneste udgave af Føljetons politiske nyhedsbrev dkpol:

“[K]aosset i FH, der har kastet tunge skygger over fagbevægelsen, har kun vokset sig større: Med godt en måned til et nyt formandsvalg har ingen officielle kandidater meldt sig til posten.”

Vi prøver noget nyt. I stedet for at bringe vores egne anbefalinger, har vi inviteret en gæst ind. I dag fortæller Jordbos – og Føljetons – helt egen Emmy Laura om ting, personer, idéer og steder, som optager hende for tiden. Feedback på det nye format modtages med kyshånd.

Yasmeen Lari er 82 år og en afsindigt spændende arkitekt. I en menneskealder har hun udviklet arkitektur til samfund ramt af klimakatastofer, og jeg er ved at dykke ned i hendes arbejde gennem bogen ‘Architecture for the Future’.

Tørvemoser er et virkelig spændende landskab. In Death Is Life er en kortfilm, som ligger på platformen WaterBear. Den handler om spændingerne og forbindelserne mellem mennesker og tørvemose i det rurale Irland. Den er lige så tryllebindende som tørvemoserne selv!

Jeg er vældigt optaget af den engelske bevægelse Right-to-Roam, inspireret af allemandsretten i Skotland, Norge, Sverige og Estland. I Danmark (eller på dansk) har vi ikke umiddelbart nogen rum-forståelse (eller praksis), der minder om, og måske vi kunne lade os inspirere af såvel bevægelse som regler – selvom det næsten er ubegribeligt?

Elizabeth David var en engelsk kogebogsforfatter, som levede fra 1913 til 1992. Hun inspirerede briterne til at lave italiensk mad, og jeg er blevet ret nysgerrig på hendes arbejde. Sprøde salater med oliven og gedefeta, og en omelet fylder derfor min aftensmad.

Ugerevyen

 

Overtrumfet. Man tør næsten ikke sige det, men Donald Trump ligner så småt en færdig mand (altså udover at han fortsat nyder forbløffende stor opbakning i det republikanske parti, og i teorien stadig ville kunne føre præsidentvalgkamp fra fængslet).

Med de seneste tiltaler mod Trump, der denne gang omhandler hans forsøg på at omstøde resultatet af det amerikanske valg i 2020, skal den forhenværende byggematador dog til at spille verdens bedste omgang klodsmajor, hvis ikke det hele skal ramle for ham.

The New York Times bringer det fulde anklageskrift med uddybende annoteringer, mens Politico forklarer, hvorfor Trump kan ryge i spjældet.

Et sidste ord

Man håber lidt, at det her var en fejl.

I øvrigt: Som sagt før sommerferien udkommer vi ikke længere om lørdagen, men med denne nye fredagsudgave. Hvad synes du?

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12