31. januar 2018
Kære læser
Forskellen er som dag og nat. Alt afhænger af om han læser direkte op fra en færdig og formfuldendt tekst via skærmen på en teleprompter, eller om han som oftest blot freestyler uden mål og med. USA’s præsident Trump er i sandhed en Dr. Jekyll og Mr. Hyde-figur, der skifter temperament og karakter fra gang […]
Kære læser
Hver dag tages der fotos over hele verden. De fleste bliver taget af amatører, som ikke respekterer dybdeskarphed, eksponering, blændeåbning og andre fotografiske dyder. Mange er ikke engang villige til at gå lidt ned i knæ for at få et bedre motiv. Anderledes er det med professionelle pressefotografier, hvis billeder hver dag præsenteres af de store billedbureauer, så de afspejler verdens gang. Oliver Stilling har her til morgen udvalgt en håndfuld internationale billeder og kommenterer dem efter bedste beskub.
Det bedste vi har set
‘Africa’: en højere magt talte gennem Toto
Der var en elev på Vrå Folkehøjskole i efteråret 1993, som havde taget sit stereoanlæg med hjemmefra og spillede Toto i et væk på sit værelse. Vi forstod ikke helt hvorfor og forstår det stadigvæk ikke. Men her fortæller bandet, hvordan de fandt på kæmpehittet ‘Africa’, som trods alt har visse kvaliteter. David Paich, forsanger: ”Så nynnede jeg en melodi, og da jeg nåede til omkvædet, havde jeg ordene. ‘Vent lidt,’ tænkte jeg. ‘Jeg er en talentfuld sangskriver, men ikke så talentfuld!’ Det var, som om en højere magt skrev gennem mig, for det kom ud som ren magi.” Steve Lukather, guitarist: ”’Hvis det her er et hit,’ sagde jeg, ‘så vil jeg løbe nøgen ned ad Hollywood Boulevard’”.
Jens Philip Yazdani i modangreb på Merete Riisager
På Kristeligt Dagblad bringer de i dag en stor artikel om den undersøgelse af ‘demokratisk dannelse’, som Undervisningsministeriet har sat i gang. I den kommer de frem til, at der foregår en massiv social kontrol blandt muslimske elever på landets ungdomsuddannelser. Undersøgelsen kritiseres af formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Jens Philip Yazdani, 19, der i går skrev et modsvar på sin Facebook-profil: ”Undersøgelsen, som vores undervisningsminister Merete Riisager har iværksat, sørger på spidsfindig vis for at bekræfte sin egen tese: vi har et problem – og problemet er islam og de muslimske elever. Gudskelov er konklusionen forkert. Men desværre fremføres fortællingen stadig. Og derfor vil jeg opfordre alle til konsekvent at modarbejde den. Vi må ikke lade et racistisk syn på vores muslimske medelever vinde indpas. Vi må i stedet kæmpe for et uddannelsessystem med plads og muligheder for alle,” skriver han. We like.
Medierne har begået et perfekt karaktermord på “12-talspigerne”
På Broadly har de interviewet to piger, der er vant til at få gode karakterer og derfor automatisk hører ind under den ret åndssvage betegnelse ”12-talspiger”. Med udgangspunkt i en netop udgivet undersøgelse, der har titlen ’12-talspigerne i medierne’, beskriver artiklen, hvordan medierne ofte fremstiller piger (og kun piger) med gode karakterer i et negativt lys. Den stigmatisering giver Sidsel og Erika ikke en fløjtende fis for. Siger de. For alligevel er det rammende, at de begge på den ene side foregiver, at de godt kan forstå, folk klassificerer dem som 12-talspiger, men på den anden side ikke vil fortælle, når de har fået et 12-tal på gymnasiet eller universitetet, fordi de ikke bryder sig om reaktionen. Det rammer hovedet på sømmet. Skal vi ikke bare aftale, at vi dropper den betegnelse? Man har heller aldrig hørt om en 12-talsdreng, vel? Men de er måske heller ikke så kloge. (Foto: Amanda Hjernø)
Fodboldforsvar koster mere end 52 landes militær
I aften lukker det såkaldte ‘transfervindue’, hvor fodboldklubber hvert halve år kan handle spillere indbyrdes. Endnu engang har priserne sprængt skalaen, og særligt i England, hvor nye lukrative tv-aftaler har givet klubberne flere og flere penge, kombineret med donationer fra rigmænd – er de allerstørste klubber gået shop-amok: Manchester City, som allerede fører Premier League suverænt foran bysbørnene fra Manchester United, købte forleden den franske forsvarsspiller Aymeric Laporte for 483 mio. kr., og har dermed brugt tæt på 1,8 mia. kr. alene på forsvarsspillere siden sommer. Absurd nok bruger Manchester City dermed mere på deres forsvar end 52 nationalstater gør – ja, selv lande som Guatemala, Tchad og Senegal bruger mindre på militær end Manchester City gør på deres firemandsforsvar. Den hovedrige klub i Nordvestengland er i øvrigt ejet af sheikh Mansour bin Zayed bin Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan fra De Arabiske Emirater. Og der er flere penge, hvor de kommer fra. Mange flere penge.
En 9.000 år gammel teenager
”Hendes navn er Avgi, og sidste gang, nogen så hendes ansigt, var for næsten 9.000 år siden.” Man ved ikke ret meget om, hvordan hun levede eller døde, men hendes knogler indikerer, at hun blev 15 år, mens hendes tænder mest minder om en 18-årigs. Nu har en endokrinolog, en ortopædist, en neurolog, en patolog og en radiolog genskabt Avgi som hun (formentlig) så ud. Med fremtrædende kindben, en stor pande og en hage med en lille fordybning.
Spisesedlen
Danmark genoptager støtteprogrammet til syrisk politi. I slutningen af 2017 stoppede vi med at sende støttekroner til Det Frie Syriske Politi, da der opstod mistanke om inddirekte støtte til ekstremistiske grupper i landet. Nu bekræfter Udenrigsministeriet, at programmet genoptages, dog med en skærpet kontrol af de mange millioner kroner. ”Vi bliver nødt til at holde meget nøje øje med, at de danske skattekroner bliver brugt til det, som vi alle sammen ønsker,” siger Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard.
Taliban er åbenlyst aktiv i 70% af Afghanistan. Det viser en ny undersøgelse, som BBC har lavet. I flere måneder har mediet forsøgt at afdække, hvilke dele af landet Taliban enten truer eller direkte kontrollerer. Ifølge undersøgelsen lever omkring 15 millioner afghanere i områder, der er mere eller mindre kontrolleret af taliban.
Rwanda er første lavindkomstland, som tilbyder øjenpleje til alle. Regeringen i det centralafrikanske land har sammen med organisationen Vision for a Nation sendt mere end 3.000 sygeplejersker fra 502 lokale sundhedsklinikker ud i alle landets mange tusind landsbyer for at yde øjenpleje, ordinere briller og henvise folk med seriøse synsproblemer til nationale klinikker. 34% af Rwandas befolkning har brug for større eller mindre øjenbehandlinger.
Dansk kræftbehandling har oppet sig markant. Andelen af danskere, der overlever kræftsygdomme, er steget, og det skyldes især, at det danske sundhedsvæsen er blevet væsentligt bedre til både at udrede og behandle kræft. Hidtil har Danmark haltet bagefter de øvrige nordiske lande, når det gjaldt kræftoverlevelse, men en ny, stor international undersøgelse viser, at vi nu næsten er oppe på siden af vores nabolande.
Spækhuggere kan snakke som mennesker. Ny forskning viser, at den sort/hvide tandhval er i stand til at imitere menneskesprog, nogle gange endda i første forsøg. Ordene kan være ”hello”, ”one, two” og ”bye bye” (men den taler sikkert også andre sprog). Forskningen viser desuden, at spækhuggere kan kopiere specifikke lyde fra andre spækhuggere.
Et sidste ord
Nuvel, vi er nemme at begejstre, men det er altså fascinerende, når verdens højeste person møder verdens laveste. Tænk, at de begge er mennesker og alt det der.
Med ønsket om en god onsdag: Peace out.