30. oktober 2017
Kære læser
Efter seks lange år vendte den feterede, prisvindende og afsindigt morsomme komedieserie Curb your Enthusiasm med Larry David endelig tilbage i forrige uge med en niende sæson. Seks år, hvor Larry David, der også stod bag 90’er-hitserien Seinfeld, har haft tid til at lave film, tænke sig grundigt om og lade sig hylde som en […]
Kære læser
Fredag afsatte den spanske regering Cataloniens regionalregering. Lørdag opfordrede den fyrede regionspræsident Carles Puigdemont til ikke-voldelig modstand mod den spanske regerings tiltag. Søndag demonstrerede flere hundrede tusinde pro-spanske cataloniere i Barcelona imod separatisterne. I dag forsøger den afsatte regionalregering måske at møde ind på arbejde. Og hvad sker der i morgen? Føljeton analyserer.
Det bedste vi har set
Fra Hiroshima til Tsar Bomba – atombombens udvikling
Den her video fra Business Insider er altså ret vanvittig. Den viser atombombers udvikling gennem tiden. I 1945 skabte atombomben i Hiroshima en eksplosion på 15 ton. 16 år efter, i 1961, lavede Sovjet verdens hidtil kraftigste atomprøvesprængning med bomben Tsar Bomba. Den skabte en eksplosion på 50.000 ton og var altså 3300 gange så stor som bomben i Hiroshima. Med hele Nordkorea/USA-atomsnakken in mente er det virkelig uhyggeligt at tænke på, hvor langt udviklingen af atombomber må være kommet på de fem årtier, der er gået siden Tsar Bomba.
+ I weekenden bragte vi et interview med den finske fredsforsker Tarja Cronberg, som undrer sig over, at der ikke er nogen dansk debat om atomvåben. Det kan du (gen)læse her.
Det kristne crack-hus
Et udmærket kort videoindslag til en mandag: Amerikanske Vice har besøgt en tidligere stofmisbruger, som nu driver et ‘kristent crack-hus’ i et af Minneapolis’ hårde kvarterer. Brugerne af stedet gør han ”høje på Gud” ved at give dem usynlige stoffer. Vores favoritklip er der, hvor en fyr ryger på en Lego-mand, som om det var en crackpibe. Det er ikke placeboeffekten, vi er ude i, men noget i den stil tilsat Gud. Måske en idé for den danske folkekirke.
Christel Gall elsker sin familie og hader halal
”Christel Gall er tidligere stripper og har sin egen piercingsalon. Hun ved godt, at der er en del, der tænker: Hvad skal hun i kommunalpolitik? ‘De fleste andre politikere taler et andet sprog – også indbyrdes. Men det er altså også milevidt fra mange vælgere. Jeg er glad for, at der i Dansk Folkeparti er plads til lavt uddannede og ufaglærte. Jeg er et meget lavpraktisk menneske, og jeg kalder en spade for en spade,’ siger hun, da hun har taget motorcykeljakken af og er klar til at gå ind i byrådssalen.” Dagbladet Information har fulgt DF-politikeren Christel Gall. Det er der kommet et fremragende kommunalvalgsportræt ud af. (Foto af Informations fotograf Sigrid Nygaard)
Et lillebitte mikrobibliotek
En af Føljetons journalister kan stadig huske følelsen af ekstase, da biblioteket i hjembyen Middelfart flyttede ned i det (dengang) spritnye og meget arkitektsmarte kulturhus nede på havnen. Men når man ser, hvad Slovenien kan på biblioteksfronten, så må Middelfart altså se sig slået med længder. For i Slovenien er der bygget små minibiblioteker i mikrohuse, der har udsigt til Ljubljana Castle. Husene består af moduler, der hver måler 2,5 meter i bredden, 4,5 meter i længden og 2,7 meter i højden. Se, dét er sejt og arkitektsmart.
2017’s bedste podcasts
The Guardian har lavet en opsamling på årets bedste fortællinger til ørene. Det er altså en virkelig god og kvalitetstung liste. Der har været nok stof at tage af, for det seneste år har været ret solidt på podcastfronten. (Derfor kommer listen også i flere dele, her er foreløbig del ét.) Listen rummer alt lige fra de store kendte podcasthits til de mere ukendte og finurlige fortællinger.
Spisesedlen
Meget mærkeligt genbrug: Affaldsdirektør får bonus fra samme fratrædelse fire gange. Først i 2015 fratrådte direktør for det kommunaltejede affaldsselskab Vestforbrænding, Ivar Green-Poulsen, og modtog en fratrædelsesgodtgørelse på 1,3 millioner kroner. Men der havde han altså allerede modtaget godtgørelser for det samme tre gange tidligere uden at forlade sin stilling. ”Misforstået system,” siger eksperter.
Verdens længste jævnstrømskabel skal forbinde Vejen og London. Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har givet grønt lys til et 750 kilometer langt elkabel mellem Danmark og Storbritannien. ”Der er en samfundsøkonomisk gulerod for Danmark i det her, fordi vi i Danmark har lange perioder med overskud af grøn energi,” forklarer han.
Demonstranter stormer kurdisk parlament efter præsident-exit. Kurdistans regionale parlament i Arbil i Irak godkendte søndag Masoud Barzanis ønske om at træde tilbage som præsident 1. november i år. Barzanis ønske kommer i kølvandet på den folkeafstemning om kurdisk uafhængighed, som blev afholdt 25. september i år. Beslutningen faldt ikke i god jord hos demonstranterne, som efter sigende skulle være fra de officielle kurdiske styrker, Peshmerga.
Præsidentmøde: Filippinerne og Japan søger fælles front mod Nordkorea. Filippinernes Rodrigo Duterte besøger i dag den japanske præsident Shinzo Abe for at diskutere handel og regional sikkerhed, herunder hvordan de skal håndtere Nordkorea og Kim Jong-un. ”Jeg har tilsluttet mig koret for at dæmpe hans aggressivitet,” sagde Duterte om Jong-un på et pressemøde i går.
Caroline Wozniacki er nu nummer tre på verdensrangslisten. Den 27-årige dansker besejrede søndag den syvdobbelte grand slam-vinder Venus Williams i finalen ved WTA Finals. Det betyder, udover 14 millioner kroner ned i foret til Wozniacki, at hun rykker fra sjettepladsen på den forrige liste over bedste kvindelige tennisspillere op til tredjepladsen.
Et sidste ord
Kasper Colling Nielsen har skrevet en bog og lavet en bogtrailer. Vi fatter to procent, men er sanseligt vækkede og glæder os til at læse bogen.