30. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et ekko af retfærdighed

Grusomheden er blevet blottet. Og det kommer næppe til at ske igen, i hvert fald ikke i samme skala: Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, forkortet ICTY, har i årevis og møjsommeligt retsforfulgt i alt 161 personer og idømt lidt over halvdelen, 90 af dem, lange fængselsstraffe for forbrydelser som mord, voldtægt og etnisk […]

Kære læser

En nordkoreansk sang om overlevelse

Nordkorea rasler igen med sablen. I går foretog diktaturstyret en test af et nyt missil, der efter deres eget udsagn vil være i stand til at ramme USA’s fastland med et atomsprænghoved. Det er blot seneste udvikling i en årelang konflikt, hvor Nordkorea gang på gang har truet med tredje verdenskrig og atomholocaust. Men hvorfor gør de det? Er de skøre? Eller agerer de som en rationel stat? Svaret bringer os ud på en rejse i tid og rum, hvor vi både skal besøge Den amerikanske Kongres, Det Arabiske Forår, det hedengangne Sovjetunionen og selvfølgelig Nordkorea.

Det bedste vi har set

Bent Sørensen har vundet verdens største musikpris. Her er værket.

Bent Sørensen har vundet verdens største musikpris. Her er værket.

Den danske verdensstjernekomponist Bent Sørensen har netop vundet verdens største musikpris Grawemeyer Award for Music Composition for sin triple concerto L’Isola della Città. Sammen med en fin glasplade følger også 100.000 dollars. Bent Sørensen får prisen overrakt senere i dag på Manhattan, hvor New York Philharmonic vil opføre værket, du også kan høre lige her.

Bernard-Henri Lévy anklager amerikanerne

Bernard-Henri Lévy anklager amerikanerne

Efter årelange kampe ser Islamisk Stat nu endelig ud til at være blevet besejret og fordrevet fra deres områder i Irak og Levanten. Sejren er ikke kommet af sig selv. Forskellige fraktioner har kæmpet hårde kampe mod den terrororganisationen, og det er ikke alle IS’ fjender, der har trukket sig ud af konflikten som sejrherre. En af den amerikanske koalitions vigtigste allierede, den kurdiske peshmerga-milits, havde håbet, at deres tætte bånd til USA under konflikten ville åbne op for amerikansk støtte til deres drøm om en selvstændig kurdisk stat. Sådan gik det ikke. Det har fået den franske filosof, journalist og filminstruktør Bernard-Henri Lévy til at anklage amerikanerne for at lade sine allierede i stikken. I tirsdags holdt Lévy en tale i FN, hvor han fik slået fast, hvad han mener om den sag.

Hvem vil kunne følge efter Merkel?

Merkels efterfølger

Mutti Merkel har endnu ikke fået regeringskabalen til at gå op efter det for-knap-så-nyligt afholdte valg i Tyskland, og det har givet hende nogle ridser i lakken. Hun finder med al sandsynlighed en løsning på regeringskrisen sammen med socialdemokraterne fra SPD, men de nye svaghedstegn hos kansleren har givet håb for rivaliserende kræfter i hendes konservative parti. Et CDU uden Merkel er ikke længere utænkeligt, og denne artikel i Foreign Policy præsenterer en række bud på, hvem Tysklands næste konservative leder kan blive.

Ruben Östlund er banal

Ruben Östlund er banal

Alle elsker den svenske filminstruktør Ruben Östlund, og alle elsker hans seneste film The Square, der udover at have vundet De Gyldne Palmer i Cannes også har lagt samtlige anmeldere ned. Ja, det vil så sige bortset fra det nordiske intellektuelle magasin Vagant, der kalder den faretruende banal og repetitiv. Det var sgu da forfriskende. Og forkert.

72 nye galakser

72 nye galakser

Der er ikke mange steder på vores jordklode, som ikke er kortlagt. Det er snart mange år siden, at de opdagelsesrejsendes epoke sluttede, men nu kan det være, at den snart er på vej tilbage. Denne gang er det bare ikke vores egen planet, vi skal opdage. Det er verdensrummet. Som de siger i åbningen til kultserien Star Trek: ”Space: The final frontier. Where no man has gone before.” En række astrofysikere har netop lokaliseret hele 72 hidtil ukendte galakser, blandt andet med hjælp fra Det Meget Store Teleskop i Chile (seriøst, det heddet det). Axios giver en redegør for de spektakulære fund.

Spisesedlen

Ny borgmester: radioaktivt affald skal ud af Esbjerg. Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjergs kommende borgmester, vil have Mærsk Oils 450 tons lavradioaktivt affald fjernet. ”Det er jo ikke en permanent løsning at have affaldet stående i tønder på en oplagringsplads. Der skal findes en permanent løsning på det, og det kan kun gå for langsomt,” siger han til DR Nyheder.

EU’s anti-terrorchef: Gülen-bevægelsen er ikke en terrororganisation. Gilles de Kerchove siger i et interview med Reuters, at EU savner ”substantielle” beviser for Tyrkiets påstand om, at den landflygtige prædikant og politiker Fethullah Gülen bedriver terrorvirksomhed med sit netværk. Præsident Recep Tayyip Erdoğan beskylder Gülen for at stå bag sidste års forsøg på statskup, og siden er 50.000 borgere blevet tilbageholdt og 150.000 suspenderet fra deres jobs for meddelagtighed.

Tilbageslag for væksten i tredje kvartal. Økonomerne er enige om, at dansk økonomi er i fremgang, men et nøgletal fra Danmarks Statistik peger den anden retning. Bruttonationalproduktet er faldet med 0,6% i tredje kvartal sammenholdt med forrige kvartal, når man tager højde for sæson og prisudvikling.

29 tidligere soldater får livstid i Argentina. En argentinsk domstol har idømt 29 tidligere soldater fængsel på livstid for forbrydelser mod menneskeheden begået under militærdiktaturet i årene 1976 til 1983. Fem år har retssagen varet, og 52 tidligere soldater og sikkerhedsagenter og to civile har siddet på anklagebænken.

Ambassadører fra USA, Storbritannien og Frankrig boykotter prisceremoni. Det passer ikke de tre lande, at årets pris i år gik til organisationen ICAN’s (Den Internationale Kampagne for Afskaffelse af Atomvåben), og derfor vil de kun sende sekundadiplomater til prisuddelingen 10. december. ICAN’s direktør opfatter det som en protest. ”De holder så meget af deres atomvåben, at de ikke kan lide, at vi forsøger at få dem forbudt,” siger hun.

Et sidste ord

Sådan en dag i november kan godt føles som en engelsk 2. divisionskamp fra midt i 00’erne. Men i morgen begynder julemåneden, og vi holder os ikke tilbage for at fejre den her på Føljeton. Glædelig. Og husk, hvor du hørte den først.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12