30. maj 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Mere luft i chipsposerne slår ikke til

For nogle år siden bragte Føljeton en glimrende feature-artikel på 15.000 ord om folk med Downs syndrom. Artiklen, som var skrevet af journalist Søren Steensig Jakobsen, tog afsæt i en fyr ved navn Bo Mikkelsen, som boede i et beskyttet bofællesskab for udviklingshæmmede i Brabrand. Har man læst historien, er der særligt én scene, som […]

Kære læser

Danmarks rolle er afgørende

Den 1. juni skal vi til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet – hvilken fest! Som optakt giver Føljeton hen mod valget ordet til prominente debattører, forfattere og eksperter fra Østersøregionen og de baltiske lande for at lære af deres erfaringer – og for at blive klogere på konsekvenserne af et dansk ja eller nej.

Hvilken betydning vil en afskaffelse af forbeholdet eksempelvis have for det nordiske samarbejde? Og hvilket signal vil et nej sende til Baltikum, hvor krigen i Ukraine lurer i baghaven? Spørgsmålene er mange, men forhåbentlig kan vores nye pennevenner hjælpe os. I dag skriver vi frem og tilbage med den russiske forfatter Lyudmila Ulitskaya, der er en af landets mest højlydte Putin-kritikere, og som i marts flygtede til Berlin.

Det bedste vi har set

Sådan spiller klaveret ikke

Ambient er gået fra at være en avantgardistisk undergrundsgenre til et kommercielt redskab på diverse Spotify-playlister, der vil hjælpe dig med at falde i søvn. Men hvad betyder det egentlig for musikken? Pitchfork gør status: “På den ene side er det super, at humør-playlister har givet ambient-kunstnere som Basinski nok penge til at hjælpe med at betale regningerne […] Men jeg har også undret mig over – når disse playlister får så mange lyttere og er så eksplicitte i deres præsentation af musikken, som noget du spiller, mens du laver noget andet – om de ødelægger den delikate balance i Enos berømte forskrift om ambient: væk fra det interessante og hen mod det ligegyldige.“

Dostojevskij for en mindre litteratur

Virker det som en lidt uoverskuelig opgave at kaste sig ud i Fjodor Dostojevskijs murstenstunge romanværker som Brødrene Karamazov og Forbrydelse og straf? Så er der heldigvis godt nyt fra vores venner hos Atlas: Dostojevskijs (noget) mindre omfangsrige kortromaner fungerer ikke bare som en god introduktion til det russiske forfatterskab, nej, det er snarere dem, der er hovedværkerne – og fire af slagsen er tilmed blevet genudgivet på dansk for nylig. Huzzah!

Hvornår stopper det, USA? 

Nicole Hockley, mor til et af ofrene i Sandy Hook-massakren i Connecticut tilbage i 2012, fortæller til The Atlantic, hvordan det føles at miste sit barn ved et amerikansk skoleskyderi: “Til sidst var alle børnene taget hjem med deres forældre, og der var flere os tilbage, som gik rundt og ledte efter vores børn, men de var der ikke. Så blev vi bedt om at gå ind i baglokalet. Jeg vidste ikke på det tidspunkt, hvad det betød. Jeg var i total benægtelse.“

 

Spisesedlen

Tyskland afsætter 100 mia. euro til militæret. Efter flere ugers forhandlinger blev regeringen og de tyske oppositionspartier søndag enige om en aftale, der skal indfri kansler Olaf Scholz’ løfte om at styrke og modernisere det tyske militær for 100 mia. euro. Aftalen indebærer, at Tyskland fremover vil bruge to pct. af bruttonationalproduktet på forsvarsbudgettet.

Præsidentvalget i Colombia skal ud i anden runde. Den 19. juni skal den venstreorienterede Gustavo Petro ud i en direkte duel med den konservative forretningsmand Rodolfo Hernández. Det står klart efter søndagens valg, hvor Petro opnåede 40 pct. af stemmerne mod Hernández’ 23 pct. Skulle Petro sejre i anden runde vil det være første gang, Colombia får en præsident fra venstrefløjen.

Serbien indgår gasaftale med Rusland. Ifølge den serbiske præsident Aleksandar Vučić har han i en telefonsamtale med Ruslands præsident Vladimir Putin indgået en “ekstremt favorabel“ treårig aftale om levering af russisk gas til Serbien. Aftalen kommer efter, at Rusland bl.a. har stoppet gaseksport til Finland, Polen og Bulgarien.

SF-profil Jacob Mark vender tilbage til politik efter orlov. På Instagram skriver folketingspolitikeren, at han fra d. 7. juni atter er at finde på Christiansborg. Jacob Mark valgte tilbage i november at tage orlov fra sine politiske pligter, efter han delvist havde mistet synet som følge af længere tids overbelastning af kroppen og sindet, som han dengang skrev på Facebook.

Sundhedsdronen laver første officielle flyvning. Mandag flyver den såkaldte sundhedsdrone fra Fyn til Ærø i en testflyvning. Planen er, at dronen fremover skal kunne fragte blodprøver, medicin og medicinsk udstyr mellem øerne. “Nu skal vi i gang, og vi skal finde vores ben at stå på, men jeg tror bestemt, der kan være nogle fordele i, at vi kan transportere ting på alle tidspunkter af døgnet hen over vandet på en sikker og velafprøvet måde,“ udtaler Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital.

Et sidste ord

Tyngdedyner er smarte – måske endda for smarte.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12