30. juni 2023
Kære læser
Sidst var det forhandlingerne om EU’s naturgenopretningsplan, som den socialdemokratiske miljøminister Magnus Heunicke (S) fik gennemtrumfet klare forringelser i – og som fik Føljetons Lars Trier Mogensen til at sammenligne Danmark med Polen i sin indirekte støtte til den magtfulde landbrugslobby, der arbejder for at bremse den grønne dagsorden. Det samme skete på torsdagens topmøde […]
Det bedste vi har set
To do-listen
Slip bekymringerne med en falsk baby. Den 28-årige veteran Kiersten Haley har brugt 100.000 kr. på falske babyer for at glemme krig og inflation. Cosmopolitan om de meget realistiske reborn-dukker – og en mikrokulturkrig, hvor selv plastikamning kan provokere.
Overvej, om du er en computer. Vores hjerne kunne lige så godt være en robot: “Vi kan ikke engang vide, om vi er virkelige eller ej. En simuleret aktør ville ikke vide, at han var simuleret.”
Gå de grønne godsejere i bedene. Milliardærer har opkøbt store dele af det skotske højland for at CO2-kompensere for deres forurenende forretning. Bestseller-direktør Anders Holch Povlsen er en af dem, der beskyldes for at presse jordpriserne op og de lokale ud.
Lyt til Føljetons Emmy Laura, der fortæller om sommertørken.
Spisesedlen
Prigozjin og Putin. Ikke alt på topmødet handlede om strammerkurs. De europæiske ledere blev enige om “sikkerhedsmæssige forpligtelser” til Ukraine, der ikke er et helt ubetydeligt ordbrug, efter Wagner-gruppens mytteri har fået Putin til at advare om en mulig borgerkrig. Ifølge BBC fortsætter Wagner-chef Jevgenij Prigozjin fredag med at rekruttere soldater på tværs af landet.
Kaos i Forsvaret. 143 mia. kr. skal styrke det danske forsvar, men i den rammeaftalen, der blev indgået torsdag, står intet om, hvad pengene skal gå til. “Hvis ikke der kommer midler nu, siger det sig selv, at folk stemmer med fødderne,” siger Henrik Lyhne, brigadegeneral og næstkommanderende i Hæren. Til sammenligning sikrer den nye kandidatreform 1,8 mia. kr. – i 2075.
Europa rykker mod højre – igen. Kyriakos Mitsotakis vender tilbage til premierministerkontoret i Grækenland, hvor det højreekstreme Spartans får plads i parlamentet. I Finland overlever økonomiminister Vilhelm Junnila et mistillidsvotum for sine Heil Hitler-referencer, og i Tyskland har modstanden mod varmeloven sikret nationalkonservative AFD lokal sejr.
Storbyen sveder. Beijing-bikinien er på vej tilbage i Kina, en tre uger lang hedebølge med temperaturer på over 50 grader celsius får airconditions til at brænde sammen i Mexico og efterlader over 100 døde, og de canadiske skovbrandes tåge har endnu ikke forladt New York. Klimakonflikterne er på vej, advarer EU-Kommissionen i et lækket udkast.
Ikke alligevel. “Vi vil virkelig gerne lave noget, som vil få folk til at huske, at de her fyre gjorde det her i Kina i det 21. århundrede,” siger raketingeniøren Zhang Yichi, en af de iværksættere, der vil gøre rumfart billigere, og som har udviklet luftballoner som den, der tidligere i år blev skudt ned af USA. Den samlede ikke følsomt materiale som først antaget, oplyser Pentagon.
Voldens nat. På tredje døgn i træk er der uro i de franske gader, efter politiet har skudt den 17-årige Nahel M. Natten til fredag blev 667 mennesker anholdt og 249 politibetjente såret, biler og toge er sat i brand, og der kastes med sten og molotovcocktails. Præsident Emmanuel Macron har indkaldt til endnu et krisemøde, men er foreløbig stadig i Bruxelles.
Positiv særbehandling. USA’s højesteret har forbudt den kvoteordning, der sikrer minoritetsetniske unge optagelse på universiteterne. “For udenforstående skeptikere bliver det en udfordring at gennemskue et universitets intentioner. Hvordan kan de vide, om en optagelsesbeslutning var baseret på et essay om personlig styrke – eller ansøgerens etnicitet, som det afslørede?,” spørger The New York Times.
Et sidste ord
Google Meets er det nye panoptikon.