30. april 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Dan Jørgensens isbjergsteknik

Ernest Miller Hemingway var kendt for mange ting: at drikke Mojito, at jage vildt, at rejse verden rundt og så selvfølgelig at skrive. I sidstnævnte disciplin svor han til den såkaldte isbjergsteknik, hvor man kun afslører det strengt nødvendige og lader det være op til læseren at forstå og fortolke. Teksten lader, som et isbjergs […]

Kære læser

Hos Quibi keder man sig på rekordtid

Der er noget gabende forudsigeligt over at stille sig kritisk overfor nye medier, der forsøger at skære det overflødige fra og møde brugerne på nye præmisser. Man kan jo faktisk næsten høre en sådan kritik blive rettet mod vores eget lille medie på lanceringsdagen: ”Nyhedsbreve? Har I overvejet at lave en – ja, hvad ved […]

Det bedste vi har set

Skibet er ladet med lyd

Skibet er ladet med lyd

Tilbage i 2018 producerede Københavns Radiobiograf en podcast for Den Hirschsprungske Samling om den danske kunstmaler Anton Melbye. Det skete i anledning af udstillingen Mod fjerne horisonter – Anton Melbye 200 år, der satte spot på den ellers oversete marineentusiast. Heldigvis for os ligger podcasten dog stadig tilgængelig, og den er omtrent lige så velproduceret og relevant, som den var dengang – særligt når nu vi er forment adgang til museerne. Digter og Føljeton-ven Asger Schnack læser op fra både H.C. Andersen og Novalis i første afsnit, og det er lige, så man kan mærke bølgerne og skumsprøjten om ørerne. Det er bare om at komme i gang.

Skibet er ladet med sygdom

Skibet er ladet med sygdom

Vi har skrevet om det nogle gange før: Krydstogtsskibet Diamond Princess, et af coronavirussens første epicentre. Hvad er der dog med det sygdomsramte skib? Hvorfor er det så interessant? Er det anakronismen? Dekadencen? Gyset? Vi ved det stadig ikke helt, men vi ved i hvert fald, at denne langlæser hos The Economists velskrevne magasin 1843 er al tiden værd. Ud over at den leverer en skarp karakteristik af krydstogtrejsens mærkværdige fænomenlogi (”for folk som aldrig har været på et krydstogt, kan verden pænt opdeles i to grupper: dem som vil betale for en sådan oplevelse, og dem som vil betale for at slippe”), så er den tragiske historie om det COVID-19-ramte skib også bare medrivende fortalt.

Én mands skrald er en anden mands levebrød

Skrald eller levebrød?

Uden for Jakarta ligger Bantar Gebang, en af verdens største lossepladser, der dagligt modtager op mod 7.000 tons skrald fra den indonesiske hovedstad. Her ernærer mindst 6.000 mennesker sig ved at rode igennem de uoverskuelige, ildelugtende bunker i håbet om at finde noget, der er penge værd. ”Pemelung” bliver de kaldt. New York Times kaster lys over skraldesamlernes triste virkelighed med en veloplagt billedreportage. Stærke sager.

Spisesedlen

Danske Bank kommer ud med elendigt kvartalsregnskab. I første kvartal af 2020 havde banken et underskud på 1,3 mia. kr., fremgår det af regnskabet, som blev offentliggjort torsdag morgen. I samme periode sidste år var der overskud på 3 mia. kr. Danske Bank giver coronapandemien skylder og nedjusterer forventninger til det samlede årsregnskab markant, skriver Finans.

Løfterig test af ny corona-medicin. Et internationalt forsøg med medicinen Remdesivir kan være et gennembrud inden for behandlingen af Covid-19, forlyder det fra USA’s myndigheder, inden forsøget faktisk er færdigt. Men der er noget om snakken, siger professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren til DR: ”Det rykker vores behandlingsmuligheder op på et nyt niveau.”

+ Se hvad det amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases skriver her.

WHO kalder Sveriges coronastrategi for ”en fremtidig model”. Den efterhånden internationale kritik af vort broderlands håndtering af coronavirussen er forfejlet, lyder det nu fra Michael Ryan, chef for Verdenssundhedsorganisationens akutberedskab, skriver nyhedsbureauet TT: ”Sverige har implementeret en meget stærk folkesundhedspolitik omkring fysisk afstand, pleje og beskyttelse af mennesker i plejehjem.”

Den globale udledning af fossile brændstoffer ventes at falde med 8 pct. i år. Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) er der tale om et fald uden sidestykke. Men det er ingen grund til fest, for når coronapandemien har lagt sig, vil det formentlig stige igen, lyder det fra IEA’s direktør Fatih Birol: ”Den eneste måde at reducere udledningerne bæredygtigt på er ikke gennem smertefulde nedlukninger, men ved at få den rette energi- og klimapolitik på plads.”

+ Se hele IEA’s rapport her.

Den svenske krimiforfatter Maj Sjöwall er død. Hun var den ene halvdel af forfatterparret Sjöwall og Wahlöö, som har solgt millioner af krimier om politimanden Martin Beck. ”Jeg har kendt hende i over 40 år, og det er naturligvis en stor sorg. Det er et stort tab for os alle,” udtalte forlagschef Ann-Marie Skarp fra Piratforlaget onsdag. Sjöwall blev 84 år.

+ Hør eller genhør den udgave af Sommer på P1 i Sveriges Radio fra 2016, hvor Maj Sjöwall var gæstevært. Det blev årets mest hørte program.

Et sidste ord

Det blev aldrig rigtig til noget, og derfor har du nok aldrig hørt om det. Men dette apparat kunne måske genopfindes, skaleres op og masseproduceres til alle dem, der i disse krisetider mangler motorisk stimulering.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12