3. oktober 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Facebook indta’r O’ense

Odense er en pragtfuld by, som ligger i smørhullet mellem Sjælland og Jylland. Hvis ikke Fyn havde været en ø, og hvis Odense havde haft en seriøs havn, der vendte ud mod verdenshavene, så Odense kunne forsvare Danmark med krudt og kugler, ville Odense nok have været Danmarks hovedstad. Så er det slået fast! Men […]

Det bedste vi har set

Trumps skattepapirer

Så kom Donald Trumps skattepapirer alligevel ud. Ikke med hans gode vilje, men via et anonymt læk til The New York Times. Og ikke den seneste opgørelse, men hans skattepapirer fra 1995, som angiveligt skulle være sendt fra Trump Tower i New York – Trump-kampagnens hovedkvarter. Journalisten Susanne Craig beskriver levende, hvordan det føltes at finde konvolutten i sin postkasse. Ifølge papirerne havde Trump på det tidspunkt tabt over seks milliarder kroner, blandt andet fra fejlinvesteringer i tre kasinoer. Tabet betyder, at han muligvis ikke har betalt indkomstskat i 18 år. Finten er lovlig, men kun mulig for særligt velhavende skatteydere. ”That makes me smart,” har Trump selv sagt, da Hillary Clinton beskyldte ham for ikke at betale skat.

I en klumme beskriver Allan Sloan glimrende, at de lækkede skattepapirer først og fremmest beviser, at det økonomiske system er drejet til de riges fordel. Og at Trump ikke har tænkt sig at gøre noget som helst ved det.

Don DeLillo ville ikke gå ned med skrald

Det her interview med den amerikanske forfatter Don DeLillo (1936) er ikke helt nyt, men vi fik øje på det, da hans forfatterkollega William Gibson retweetede det i går, og det er da noget af en anbefaling. Det er fra magasinet Esquires serie ‘Hvad har jeg lært?’, og Don DeLillo har lært lidt af hvert:

”Det er vigtigt at træffe beslutninger baseret på, hvad man føler er rigtigt. Engang tilbød min udlejer, at jeg kunne slippe for at betale huslejen på 60 dollars om måneden, hvis jeg gik ned med skraldet for alle, der boede i bygningen. Det var faktisk et interessant forslag. Men jeg endte med at sige nej tak, for det ville betyde, at jeg skulle stå op klokken seks hver morgen, og det harmonerede ikke med min skriverutine.”

Forbigået instruktør

I dækningen af en krigszone som den i Syrien er offentligheden helt afhængig af journalister og dokumentarister, der sætter eget liv og førlighed på spil for at hente informationer hjem. Det gjorde dokumentarinstruktøren Marie Skovgaard, da hun optog den prisvindende dokumentar The War Show i Syrien. En oplevelse, hun har fortalt om i to artikler til DR. Men efter hun vendte hjem til Danmark med optagelserne, er noget tilsyneladende gået i hårknude i samarbejdet med produktionsselskabet Fridthjof Film. I hvert fald er Marie Skovgaard ikke længere krediteret som instruktør, men er blevet erstattet af sin oprindelige medinstruktør Obaidah Zytoon og Andreas Dalsgaard, som ikke har været med under optagelserne i Syrien. Hun er i det hele taget ikke nævnt en eneste gang, hverken på filmens rulletekster eller i pressematerialet, skriver Filmmagasinet Ekkos redaktør Claus Christensen og bloggeren Kim Pedersen i en kommentar. De mener, at produktionsselskabet med det samme skal rette op på den ”uanstændige forbigåelse” af instruktøren og som minimum indføje en tak til Marie Skovgaard.

Wonder woman er queer

Wonder Woman is here, she’s queer, and that’s not such a big deal. Wonder Woman-forfatteren Greg Rucka, der har skrevet om superhelten for DC Comics gennem 2000’erne, har bekræftet, hvad mange fans havde gættet sig til: Super-amazonen er også til kvinder. Det er LGBT-personer glade for, kan man læse på Twitter. Greg Rucka lægger dog vægt på, at det aldrig er interessant at lade sin karakter skrige ”I’M GAY!” bare for at leve op til en minoritetskvote. Seksualiteten skal flytte historien et nyt sted hen og være drevet af en indre nødvendighed hos karakteren. De har kunstnerisk integritet ovre på DC.

Spisesedlen

Seks danske virksomheder er formentlig blevet hacket af en udenlandsk stat. Ifølge en rapport fra Center for Cybersikkerhed er seks store danske selskaber og organisationer blevet ramt i et så omfattende hackerangreb, at kun en fremmed stat kan stå bag. CFCS’ chef, Thomas Lund-Sørensen, kan ikke afsløre, hvilke virksomheder det drejer sig om. Men angrebet har ramt både  reklameindustrien, ingeniørrådgivning og en offentlig myndighed.

Ungarns folkeafstemning om flygtningekvoter er ugyldig. I går skulle ungarerne stemme for eller imod at overholde EU-aftalen om at acceptere 1.294 kvoteflygtninge. Resultatet blev et rungende nej fra 98,3 procent af vælgerne. Men stemmedeltagelsen var kun på 43 procent, hvilket gør afstemningen ugyldig. Det får både regeringslederen Viktor Orbán, der har kæmpet for et nej, og oppositionen, der har opfordret folk til at blive hjemme, til at kalde afstemningen en sejr.

52 er trampet ihjel under en religiøs festival i Etiopien. Cirka to millioner mennesker deltog i den årlige Irrecha festival, som udviklede sig til en protestdemonstration mod regeringen. Politiet forsøgte at sprede demonstranterne med tåregas og gummikugler, og det fik folk til at løbe over hinanden.

Vælgere stemmer nej til fredsaftale ved chokvalg i Colombia. Stik imod alle forventninger har et smalt flertal afvist den historiske fredsaftale med oprørsgruppen Farc, som ellers kunne afslutte 52 års væbnet konflikt. Det er helt uvist, hvad der nu skal ske.

Skat giver penge tilbage til skatteskyldnere. En gruppe danskere, der skylder penge til Skat, får udbetalt alt deres overskydende skat uden modregning. Det skyldes, at Skat ikke har haft tid og mandskab til at behandle alle sagerne før deadlinen 1. september.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12