3. marts 2022
Kære læser
Om ikke andet kan vi da nu få aflivet myten om, at sport og politik ikke hænger uløseligt sammen. Natten til torsdag kunne The New York Times afsløre, at kinesiske embedsmænd angiveligt bad deres russiske kollegaer om ikke at invadere Ukraine, førend vinter-OL i Beijing var blevet afviklet. Efterretningsrapporter indikerer, at Kina altså havde en […]
Kære læser
Nuancerne i det ene rødvinsfarvede slips var lidt mørkere end i det andet. Ellers var de så godt som uniformerede, de to autokrater. De er venner, Xi Jinping og Vladimir Putin. Det havde de netop erklæret forud for åbningen af Vinter OL 2022 i Beijing d. 4. februar. I deres fælles erklæring kaldte de endda […]
Det bedste vi har set
Žižek stempler ind
Så er den slovenske sociolog Slavoj Žižek på banen med en tekst om krigen i Ukraine. Han italesætter både Europas hykleri i forhold til, hvilke flygtninge man vil tage imod, og de venstreorienteredes naivitet i forhold til Rusland. Men han skriver også om Ruslands præsident: “Putins intellektuelle ledestjerne er Ivan Iljin, hvis bøger er blevet genoptrykt og uddelt til folk i det statslige embedsværk og værnepligtige. Efter at være blevet smidt ud af Sovjetunionen i de tidlige 1920’ere advokerede Iljin for en russisk version af fascisme: Staten som et organisk fællesskab anført af en patriarkalsk monark, hvor frihed er at kende sin plads. Formålet med at stemme er ifølge Iljin (og Putin) at give udtryk for sin kollektive støtte til lederen, ikke at legitimere eller vælge ham.“
Lars Skinnebach og hans nye digtsamling
“Kunst, der ikke beskæftiger sig med menneskehedens største trussel (klimakrisen), er ikke værd at beskæftige sig med,“ skrev digteren Lars Skinnebach og forfatteren Theis Ørntoft i et blogindlæg i 2010. Nu er Skinnebach aktuel med en ny digtsamling, Patriarken falder, og er i den anledning gæst i P1’s ugemagasin Skønlitteratur. Det glimrende afsnit hedder ‘Red planeten, dræb dig selv‘.
Inflation forklaret gennem æg
Hvorfor bliver ting dyrere? Hvordan fungerer inflation? Vox’ artikel giver dig en slags lynkursus. At du så lærer en del om æg undervejs, må du bare se som et ekstra krydderi.
Spisesedlen
Rusland har nu kontrol med havnebyen Kherson. Det ukrainske militær har forladt den strategisk vigtige havneby, lyder det fra The New York Times. “Der er ingen ukrainsk hær her. Byen er omringet,“ fortæller byens borgmester Igor Kolykhaev. Kherson er normalt hjem til 300.000 mennesker og dermed den største by, der er kommet under russisk kontrol.
+ Over en million mennesker er flygtet ud af Ukraine. Det meddelte FN’s flygtningehøjkommissær Filippo Grandi i går. Det betyder, at cirka 2 pct. af Ukraines befolkning på 44 mio. er flygtet til nabolandene den seneste uge.
Særlov skal sikre øjeblikkelig skolegang til ukrainske børn i Danmark. Det meddelte udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) onsdag. Særloven skal bl.a. også sikre børnepasningstilbud til ukrainske flygtninge på lige fod med det, der tilbydes til EU-borgere, der kommer til Danmark. Ministeren går efter at få loven hastevedtaget.
Fire russiske kampfly har krænket svensk luftrum. Hændelsen fandt sted øst for Gotland onsdag. Det svenske forsvar delte billeder af de russiske kampfly onsdag aften. “Den russiske krænkelse af svensk luftrum er selvfølgelig helt uacceptabel. Det vil føre til en klar diplomatisk markering fra svensk side,“ udtalte Sveriges forsvarsminister, Peter Hultquist.
Vagter diskriminerer angiveligt ved den ukrainske grænse. Det forlyder af vidnesbyrd fra primært sorte og brune mennesker, som de seneste dage har forsøgt at flygte ud af Ukraine. Ifølge Al Jazeera oplever flere at blive tilbageholdt af grænsevagter fra både Ukraine og nabolandet Polen, mens hvide flygtninge for forrang. “Vi følte os behandlet som dyr […] Da vi forlod Kyjiv forsøgte vi bare at overleve. Vi havde aldrig troet, de ville behandle os sådan. Jeg troede, at vi alle var lige,“ fortæller den 19-årige udvekslingsstuderende Barlaney Mufaro Gurure fra Zimbabwe bl.a. om sin oplevelse ved grænsen. Ukraine og Polen afviser anklagerne.
Red Barnet modtog rekordmange henvendelser om digitale krænkelser i 2021. “Under coronapandemien har børn tilbragt mere tid foran skærmen, og det har desværre også gjort dem langt mere udsatte for krænkelser og overgreb på nettet. Især børn, der føler sig ensomme og mistrives, er sårbare, ved vi,“ udtaler psykolog og børnefaglig rådgiver i Red Barnet Ane Lemche. Organisationen modtog 1.974 henvendelser om digitale krænkelser i 2021. Det er dobbelt så mange som året forinden.
Et sidste ord