3. marts 2021
Kære læser
Det er utroligt med Afghanistan. Gennem næsten 20 år har USA brugt godt og vel to billioner dollars på at føre krig i landet, men det ligner stadig til forveksling en fejlslagen stat. Tirsdag blev tre purunge kvindelige afghanske journalister likvideret i det østlige Afghanistan i to separate angreb. Mursal Hakimi, 25, Shanaz, 20, og […]
Kære læser
Mens vestlige muskelnationer har raget vacciner til sig som en flok toiletpapirshamstrende preppers, har Rusland og Kina haft travlt med at tænke strategisk. Canada, USA og EU har med sine absurd store vaccineindkøb, en foreløbig afvisning af videredistribution og beskyldninger om vaccinenationalisme, dystet om at fremstå mest (selv)optagede af interne vaccineaffærer. I mellemtiden har Rusland og […]
Det bedste vi har set
Det russiske eventyrland
Amerikanske Graeme Wood rejser til Rusland og forventer at møde resterne fra det faldne Sovjetunionen med alle dets dertilhørende problemer. I stedet må han konstatere, at Moskva er en moderne, tillokkende by, og at landet – på visse punkter – synes foran USA. Wood ved godt, at han sandsynligvis bliver narret af Putins potemkin-paradis. Under overfladen ligger autokratiet jo fortsat og lurer. Men hvordan hænger det sammen med glansbilledet, han får serveret som turist? Spændende læsning ovre hos The American Scholar.
Dolly Partons helgenkåring
Tiden har været god mod countrystjernen Dolly Parton. Hendes suveræne forretningssans og evigt bramfri udstråling har gjort hende til et feministisk ikon, og hendes filantropiske arbejde er blevet hyldet vidt og bredt. Bevares, der har været enkelte skæverter som hendes nylige Super Bowl-reklame, men i det store billede er Parton blevet til noget nær en sekulær helgen. Vox har undersøgt, hvorfor alle nu elsker Dolly Parton – og spørger, om tilbedelsen også er bæredygtig på sigt.
Coronakrisens borgerlige udfordring
”Det pandemien setter på prøve, er ikke våre demokratiske systemer, men derimot regjeringenes rasjonalitet og handlingsevne, og hensynet de tar til rettstatens regler. Den setter også borgerånden og omtenksomheten i befolkningen på prøve. Sjansene våre til å komme til oss gjennom denne utfordringen er for en stor del avhengig av befolkningens solidaritet, klarsyn og disiplin”. Norske Vagant bringer et coronainterview med gode gamle Jürgen Habermas.
Spisesedlen
Johnson & Johnson-vaccine kan blive EU-godkendt 11. marts. Her vil Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) tage stilling til den nye coronavaccine på et ekstraordinært møde. EU-kommissionen ventes at godkende vaccinen, så snart EMA giver grønt lys. Danmark har forudbestilt 8,2 mio. vaccinedoser hos Johnson & Johnson. Vaccinen udgør dermed godt en tredjedel af Danmarks samlede vaccinebestillinger.
Danskernes mentale helbred er blevet værre under coronapandemien. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, som har spurgt 5.000 danskere. Hver femte vurderer, at deres mentale helbred er blevet værre under coronakrisen sammenlignet med året forinden. Tendensen er den samme på tværs af køn og aldersgrupper blandt de adspurgte.
Mette Frederiksen åben over for vaccinesamarbejde med Israel. Ved Folketingets spørgetime varslede statsministeren, at Danmark potentielt kan blive medejer af vaccinefabrikker i Israel. ”Det er i hvert fald ikke et urealistisk scenarie, lad mig sige det sådan. Det vi har behov for, det er at få produktionskapaciteten væsentligt bragt op”, udtalte Frederiksen i den forbindelse. Statsministeren rejser torsdag til Israel sammen med Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz.
Op mod 10.000 børn er blevet misbrugt af den katolske kirke i Frankrig. Ifølge en uafhængig undersøgelseskommission nedsat af kirken er et tidligere estimat på 3.000 misbrugte børn ”helt klart en undervurdering”. Kommisionen peger snarere på, at så mange som op mod 10.000 børn kan være blevet misbrugt i kirke-regi siden 1950. Opjusteringen kommer efter, at en hotline for vidner og ofre har modtaget 6.500 opkald siden juni 2019.
Volvo Cars vil kun lave elektriske biler i 2030. Ifølge den svenske bilproducent vil man frem mod 2030 helt udfase modeller med en forbrændingsmotor – inklusive hybridbiler. ”Der er på lang sigt ikke nogen fremtid for biler med en indre forbrændingsmotor”, udtaler Volvos teknologiske chef, Henrik Green. I stedet vil virksomheden satse fuldt ud på den voksende efterspørgsel på elbiler.
Et sidste ord
Er ambitionsniveauet i Aarhus blevet en tand for højt? Det mener kvinden her i hvert fald.
Ses i morgen!