3. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mere Gud i klimakampen

“Gud giver os regn. Gud svigter os ikke!“, beder småbønder i Etiopien, hvor hver fjerde landmand tyer til Gud, når klimakrisen rammer høsten. Størstedelen af landets befolkning identificerer sig selv som religiøse, mens småskalabønder udgør den største befolkningsgruppe. Troen på Gud har to konsekvenser for bønderne: Enten at de ikke mener, at det spiller nogen […]

Det bedste vi har set

En hjælpende hånd

Skellet mellem rig og fattig i Danmark er på sit højeste, siden man begyndte at måle ulighed i 1987, og flere og flere børnefamilier søger nu om hjælp til at få julemad på bordet og gaver under træet. Dansk Folkehjælp, som er landet største udbyder af julehjælp, har i år modtaget 18.791 ansøgninger. Dermed er det tredje år i træk, at rekorden for antal ansøgere til julehjælp bliver slået.

For mere end hver femte er det første gang, de ansøger. “Vi spørger ikke folk om, hvorfor de søger om julehjælpen, men vi har en klar formodning om, at det skyldes inflationen,“ siger Dansk Folkehjælps generalsekretær, Peder Thorning. Organisationen har endnu ikke lukket for donationer. Lad os håbe, at inflationen ikke også rammer glæden ved at give.

Kæledyr under kniven

Der findes folk, der virkelig elsker deres katte. Og så findes der folk, som er villige til at betale 15.000 dollars for at deres 16-årige kat Strawberry kan få en nyretransplantation. The Atlantic har fulgt den vilde operation og skriver langt om vores stadig mere forældreagtige forhold til vores kæledyr. Forhold, der potentielt kaster både dyredagplejer, -begravelser og -testamenter af sig. Og ja, altså også hundedyre operationer, der kommer med et væld af etiske dilemmaer – eksempelvis om det er okay at tage en nyre fra en rask kat, som ikke aner, hvad der foregår. Det er lige til at få ondt i miavsen af.

Elektrisk samarbejde 

Astypalea kunne til forveksling ligne enhver anden mindre græsk ferieø, komplet med vindmøller, geder, får, hvide huse og et årligt turistboom i sommersæsonen. På ét punkt skiller øen med blot 1.300 indbyggere sig imidlertid ud: Af alle steder i verden har Volkswagen valgt at gøre Astypalea til forsøgskanin for sine elbilsprojekter, sågar med den græske regerings velsignelse. Vice har undersøgt, hvad det nu går ud på.

Dødsyg drift

Én ting må man give USA: Bedst som man tror, at historierne om skruppelløs profitjagt i sundhedsindustrien dårligt kan blive mere utiltalende, formår amerikanerne alligevel at overraske. Det beviser langlæseren her fra The New Yorker om koldt kalkulerende hospicer egentlig meget godt: “Det virker måske kontraintuitivt at drive en forretning, der er fuldkommen afhængig af kunder, som ikke har lang tid tilbage at leve i, men virksomheder i hospice-industrien kan forvente at få nogle af de største indtjeninger for den mindste mængde indsats blandt alle sektorerne i det amerikanske sundhedssystem.“

En moderne Pinocchio

Christopher Massimine er en lystløgner udover det sædvanlige. Af uforklarlige årsager har han ikke bare vildledt sine venner, når det kommer til fødselsdage og Facebook-opdateringer, han har også løjet om at have besteget Mount Everest og fortalt sin kone, at han har haft en affære med Kourtney Kardashian – hvilket altså heller ikke var rigtigt, sjovt nok. Kort fortalt er den 36-årige Massimine en ualmindeligt svær mand at tro på. Til gengæld mener han, at der faktisk er tale om en patologisk lidelse, som har plaget ham siden barndommen. The New York Times har undersøgt sagen.

Ikke mere 4-0

“Nej, ikke alene er Danmark ude af VM-slutrunden. Hele den danske VM-optræden var så beskæmmende, at Infantino må klukle i sin diamantbesatte pyjamas (en morgengave fra Qatar-styret): Ingen kunne have udtænkt en værre hævn end det mesterværk af pinlighed, som landstræner Kasper Hjulmand og hans mandskab præsenterede i Qatar.“ Journalist og fast fodboldskribent for Weekendavisen Joakim Jakobsen lægger ikke fingrene imellem efter den danke fadæse i Qatar. Fortjent opsang eller mavesur automatreaktion? Døm selv – eller tag den i VAR.

Spisesedlen

Det er sjovt, hvor forbundne nyhedshistorier kan være, selvom de på papiret virker vidt forskellige. En korrupt værtsskabsafstemning resulterer i en fodboldslutrunde i Qatar, som får kinesiske fans til at stoppe op, og tage et godt langt kig på de coronarestriktioner, som de lever under. En modig protestaktion iværksættes, bedst som et dansk landshold gør det komplet modsatte, og rejser hjem med halen mellem benene. Og et sted midt i virvaret går folk på Twitter amok over… Pyrus? Ja okay, det er ikke altid til at fange nyhedsstrømmenes forvitrede logik. Dermed ikke sagt, at vi ikke gerne gør forsøget.

Mandag var Oliver Stilling i hvert fald på pletten med en frisk gennemgang af weekendens demonstrationerne mod det kinesiske regime, der bl.a. bød på sammenstød med politiet i Shanghai og Wuhan. “Man skal ikke undervurdere et hvidt papir,“ skrev Oliver, med henvisning til de blanke papirer, som demonstranterne bruger til at symbolisere alt det, de gerne vil sige, men ikke kan. Samtidig forsøgte jeg – altså David Dragsted – i en billedanalyse at sætte ord på den Nordkoreanske diktators Kim Jong-uns forsøg på at imponere sin måske 10-årige datter med interkontinentale missiler:

“På lidt over en uge er datteren af to omgange blevet slæbt med til en militærbase, efter hun tidligere har været en relativt velbevaret hemmelighed. Ved nu så åbenlyst at knytte Ju-ae til Nordkoreas nye langdistancemissiler, menes 38-årige Kim Jong-un at køre hende i stilling som mulig arvtager. Samtidig fjerner hun behændigt nok fokus fra den trussel, Hwaseong-17-missilet udgør.“

Ja, og så var der altså Pyrus og Twitter, to emner, vi behandlede tirsdag. Først så Astrid Plum nærmere på det hysteri, som TV 2’s aflivning af Alletiders julemand har kastet af sig. Er det julen, der er blevet ødelagt, eller er det et udtryk for “hvid skrøbelighed“ og en generel misforståelse af, hvad der rent faktisk bekymrer børnene? Vi kender vist godt svaret: “Ungdommen er vred over at have været indespærret i deres mest formative år – ikke over tabet af en forældet julekalender som altså stadig kan ses på streaming.“

Skrøbelig er ikke nødvendigvis et ord, vi vil bruge om Elon Musk. Mest af alt fordi han er verdens rigeste mand, og derfor kan gøre mere eller mindre hvad der passer ham. Uheldigvis for internettet er det, der passer Elon Musk allerbedst lige nu, imidlertid at ødelægge Twitter i et hæsblæsende tempo. Jeg samlede op på den seneste tids virak vedrørende det sociale medie i en nyhedsanalyse.

Onsdag blev der spillet en fodboldkamp mod Australien, som vi meget ligesom det danske herrelandshold valgte ikke at gøre det store nummer ud af. Til gengæld så vi nærmere på et langt vigtigere emne: Vores alle sammens biodiversitet. I en ny rapport fra Biodiversitetsrådet fremgår det, at sølle 2,3 pct. af Danmarks areal kan kaldes beskyttet natur, hvilket altså er milevidt fra de 30 pct., man har talt om at gå efter i en eventuel naturlov. Så vi skal virkelig til at oppe os, hvis næste uges FN-topmøde om biodiversitetskrisen ikke skal blive en småpinlig affære. Det skrev jeg om i en ‘Kære læser’.

Samme dag fortalte Xenia Heiberg Heurlin om noget andet, der er kritisk truet: Minoritetssprog, som ikke understøttes i Microsoft Word og andre digitale programmer. Det gælder eksempelvis grønlandsk, og det på trods af en ihærdig indsats fra Grønlands Sprogsekretariat, der har udviklet både en stavekontrol og et orddelingsprogram, som kan bruges i Microsofts software. Problemet er bare, at techgiganten meget ligesom sine konkurrenter ikke nødvendigvis kan se den store fidus i at sige qujanarsuaq. Det skulle i øvrigt gerne være grønlandsk for “mange tak“.

Og så blev det ellers sørme og sandt december, hvilket vi torsdag fejrede med en totrinsraket af dansk politik. Oliver Stilling tog sig i en ‘Kære læser’ af retssagen mod Morten Messerschmidt, der på mange måder er som “at se en genopsætning af et elendigt teaterstykke med en række dilettantskuespillere, hvis eksistens man havde glemt alt om, fordi sidste opførelse var en dundrende fiasko“. Imens forklarede Lars Trier Mogensen, hvordan Venstres mulige kovending i FE-sagen kan vise sig at blive en dundrende fiasko for partiets forperson Jakob Ellemann-Jensen:

”Hvis Jakob Ellemann-Jensen rent faktisk ender med at frede Mette Frederiksen i en sag, som han selv for ganske få uger siden gjorde til en hovedsag på linje med beslutningen om at slå alle mink ihjel uden lovhjemmel, vil han have ladet sig ydmyge på vej ind i en regering i et omfang, som kun SF’s daværende formand Villy Søvndal har prøvet.“

Tiden må vise, om Jakob Ellemann-Jensen rent faktisk formår at tilrane sig en ministerpost – og hvilken det i så fald bliver. Et lidt frisk bud kunne være, at Ellemann-Jensen burde overveje at gøre sig selv til noget som uhørt som it-minister. For selvom det ikke ligefrem lyder som det mest sexede ressortområde, er behovet i regeringen for en klar og tydelig it-ansvarlig faktisk ikke blevet mindre. Xenia Heiberg Heurlin forklarede hvorfor fredag.

Sjovt nok fortsatte Emma Louise Stenholm samme dag teknologitemaet. Hun havde talt med europaparlamentarikeren Dragoș Tudorache, som er med til at lede forhandlingerne om den såkaldte AI Act. Kort fortalt arbejder EU på en ny forordning, der skal sætte grænser for den kunstige intelligens. Og lad os bare sige, at det er på høje tid. I hvert fald med tanke på, at unionen samtidig fifler med kunstigt intelligente løsninger i grænsekontrollen, der i praksis vil gøre det sværere for tredjelandsborgere at komme ind i EU. Det er der altså ikke meget julestemning over. /David Dragsted 

Et sidste ord

Vi er faktisk forholdsvis sikre på, at vi har linket til den her før, men hvad er en jul uden gentagelser og bjældeklang?

God weekend, og på gensyn mandag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12