3. december 2021

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Lad Barbara Bertelsen løse klimakrisen

Så ramte nyheden om de 27 indesneede IKEA-kunder og -ansatte også udlandet. Torsdag kunne britiske læsere more sig over historien i The Guardian, og på den norske gren af Reddit undrede vores mere snevante naboer sig over, hvad vi egentlig har gang i. “Dette må da være tull?“ spørger en bruger. “[I]nnesnødd? er jo ikke […]

Kære læser

Martini i hånden og sko fra Gucci

En afsindig historie fra det virkelige liv (sådan da) om familien Guccis storhed og fald. Et overflødighedshorn af dygtige skuespillere, en 80’er æstetik, der er lige til at plukke, og instruktør Ridley Scott til at få det hele til at gå op i en højere enhed. På papiret havde House of Gucci alle forudsætninger for at […]

Det bedste vi har set

Nogle gange hænger de med næbbet

Nogle gange hænger de med næbbet

Insekter har også følelser – og en hel vifte af dem. “De kan bogstavelig talt summe rundt af glæde over behagelige overraskelser eller synke ned i depression, når der sker dårlige ting, som er uden for deres kontrol. De kan være optimistiske, kyniske eller bange og reagere på smerte, ligesom ethvert pattedyr ville gøre.“ Super interessant artikel hos BBC Future om vores venner, insekterne. Vi havde det på fornemmelsen!

Stenrig sølvræv

Stenrig sølvræv

Hadley Freeman, The Guardians glimrende og uforfærdede celebrity-interviewer, spørger den filmaktuelle George Clooney, om han nogensinde siger til sig selv: “Ved du hvad? Jeg har nok penge nu.“ Hvortil Clooney læner sig frem mod hende og afslører, at han på et tidspunkt blev tilbudt 35 mio. dollars for én dags arbejde på en reklame for et flyselskab (formentlig i en arabisk oliestat). Så spurgte han sin kone, Amal, der er advokat og menneskerettighedsforkæmper, og svaret, de nåede frem til, var nej. Måske en nem konklusion, når man er god for en halv milliard dollars, men alligevel.

En retmæssig plads i historien

En retmæssig plads i historien

“Som tingene går lige nu, er der dage, hvor jeg tænker: ‘Yes! Vi er lige ved at være der med repræsentationen af kvinder i historien. Det skal nok lykkedes’. Men der er også dage, hvor jeg tænker: ‘Hold da kæft, hvor er der lang vej igen.’“ Seneste udgave af Akademikerbladet har et udmærket interview med historikeren Gry Jexen, kvinden bag den umådeligt populære podcast Kvinde kend din historie, der tidligere i år udmøntede sig i en lige så populær bog af samme navn. Her er et link til podcasten.

Spisesedlen

Østrigs ekskansler trækker sig helt fra politik. Sådan lød meldingen torsdag fra den korruptionsanklagede leder af Det Konservative Folkeparti (ÖVP), Sebastian Kurz, der i oktober sagde farvel til kanslerposten. På et pressemøde forklarede Kurz selv sit exit med, at han blev far i oktober: “Du kan kigge på en baby i timevis … Mest af alt glæder jeg mig til at bruge tid med mit barn og min familie, og det vil jeg virkelig nyde, før jeg påtager mig nye professionelle opgaver i det nye år.“

+ Den nuværende kansler, Alexander Schallenberg, har siden oplyst, at han vil træde tilbage, så snart der er fundet en ny partiformand.

Ombudsmanden kritiserer Udlændinge- og Integrationsministeriet. Afgrænsningen var for “snæver“, da en journalist i foråret fik afslag på at få adgang til oplysninger om et muligt dansk asylcenter i Rwanda. Det skriver Folketingets Ombudsmand i en udtalelse. Ministeriet mente ikke at kunne finde nogen dokumenter, der passede på anmodningen, de fortolkede som et spørgsmål om konkrete forberedelser og drøftelser – selvom journalisten uforbeholdent havde bedt om alle dokumenter i sagen.

+ I en senere afgørelse henviser ministeriet til, at dokumenterne ikke kan udleveres af udenrigspolitiske årsager. Det havde ombudsmanden “ikke grundlag for at kritisere“.

USA truer Rusland med økonomiske sanktioner. Det var konklusionen oven på torsdagens forhandlinger mellem de to udenrigsministre, Antony Blinken og Sergej Lavrov, der fandt sted sideløbende med et OSCE-ministermøde i den svenske hovedstad, Stockholm. Formålet var at nedtrappe konflikten i Ukraine, hvor Rusland anslås at have indsat 100.000 soldater ved grænsen. Selvom Blinken kaldte det kun 40 minutter lange møde “alvorligt“, vurderes det ikke at have ført til noget egentligt gennembrud. Han forventer derfor, at Biden og Putin vil føre snakkene videre “i den nærmeste fremtid“.

Europarådet iværksætter krænkelsesprocedure mod Tyrkiet. Det vedtog medlemslandene torsdag ved afstemning i sagen om filantropen Osman Kavala, hvis fængsling Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har fundet ubegrundet. Proceduren er kun brugt én gang før – mod Aserbajdsjan – og kan i sidste ende føre til Tyrkiets udelukkelse af Europarådet.

+ Det var den samme sag, der i oktober førte til, at præsident Recep Tayyip Erdoğan truede med at erklære ti diplomater, herunder danske Danny Annan, non grata, dvs. uvelkomne i landet.

++ Domstolens retspræsident, Robert Spano, gæstede samme dag Københavns Universitet.

Barbara Bertelsen kaldte Kåre Mølbak “en fej kujon“. Ordene fremgik af den SMS, hun den 5. november sidste år sendte til Sundhedsministeriets tidligere departementschef Per Okkels. Det var dagen efter, at regeringen havde offentliggjort, at alle danske mink skulle aflives, hvor BBB ville have haft Kåre Mølbak til sige, at ordren kom på Statens Serum Instituts anbefaling. I stedet blev hun vred, da han blot henviste til en risikovurdering. “Jeg er rigtig ked af, at der står, at han er en total fej kujon. Jeg synes ikke, Kåre var en total fej kujon,“ sagde Okkels under torsdagens afhøring i Minkkommissionen.

Et sidste ord

Hvorfor er det egentlig, at alle musikdokumentarer er bygget op som den her Twitter-tråd?

Føljeton vender tilbage til nyhedsklaviaturet i morgen. God fredag!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12