3. december 2018

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Udlændingepolitik bør ikke være en del af finansloven

Vi har efterhånden vænnet os til, at det er sådan, det er, men i virkeligheden – i virkeligheden – burde forhandlinger om udlændingepolitik ikke indgå som et element i landets finanslov. Det er en uskik. Næ, få finanserne på plads og tag så udlændingeproblematikken separat, uden at nogen, der sidder med ansvaret for varetagelse af landets […]

Kære læser

Svensk politik: Sverigedemokraterna har smadret de borgerlige og reddet det Socialdemokraterne

Ny regering på onsdag. Noget kunne tyde på, at det er ved at lykkes for Socialdemokraternes (S) Stefan Löfven at få samlet en svensk regering med støtte fra Annie Lööfs social-liberale midterparti Centerpartiet (C). I hvert fald har han af den såkaldte Talman fået to dage mere til at danne regering, skriver flere svenske medier […]

Det bedste vi har set

Kommunisterne, der spandt guld

Kommunisterne, der spandt guld

I 1988 indså Kinas kommunistiske parti, at de måske havde brug for noget ekstra sparring om landets økonomiske anliggender. Lidt overraskende inviterede de derfor økonomen Milton Friedman, som særligt var kendt for sine forholdsvis radikale idéer om det frie markeds nødvendighed. Forudsigeligt nok foreslog Friedman, at den kinesiske stat altså var nødt til at løsne lidt på sit jerngreb, hvis landets økonomi skulle blomstre. Det råd valgte kineserne pænt at ignorere, og alligevel er Kina nu verdens andenstørste økonomi. New York Times har historien om, hvordan det nu kunne lade sig gøre.

”Chaufføren er måske ude på noget lidt alvorligt med droner”

”Chaufføren er måske ude på noget lidt alvorligt med droner”

DR har fået fingrene i en vild historie. Den handler om Toke Suhr, der en dag prajede en tilfældig Uber, hvilket fik hvirvlet ham og hans ven og forretningspartner Frederik Skøt ind i en omfattende terrorsag. I Über’en mødte Toke Suhr chaufføren ”Mehmet.” En flink fyr, som spurgte interesseret ind til den drone-butik, som Toke og Frederik var ved at åbne – den ville han komme og besøge en dag. At der skulle være noget suspekt i det, fandt Toke først ud af, da PET bankede på og fortalte ham ”chaufføren er måske ude på noget lidt alvorligt med droner.” Og pludselig skulle drone-entusiasterne hjælpe PET med at fange terrorister.

Med Boris Johnsons far på brexit blind date

Med Boris Johnsons far på brexit blind date

Det er svært ikke at knuselske de personer, der er kommet op med ideen til det her dating program: Brexit blind dates. Konceptet er såre simpelt: To briter fra hver deres politiske pol i brexit-debatten mødes på en blind date. Som et lille ekstra krydderi kan vi fortælle, at en af deltagerne er Boris Johnsons far, og selvom man godt kan se, hvor Boris har fået sit flotte hår fra, så er han alligevel ikke helt snydt ud af næsen på far-Stanley, da han stemte ”remain.” Det er ikke kun sjovt men faktisk et ganske lærerigt og opløftende show med gode politiske diskussioner.

Angsten for at besørge forkert

Angsten for at besørge forkert

Det er måske ikke så tit, du giver dig selv muligheden for at læse en lang artikel om afføring, men du har heldet med dig denne mandag, for det er lige præcis, hvad vi har fundet frem. Den såkaldte Squatty Potty er blevet lidt af et fænomen, efter den kom på markedet i 2011. Egentlig er det bare en lille skammel til fødderne, der får besøget på porcelænstronen til at minde mere om den gode gamle skovskiderstilling, men mange mener, at det netop er skovskider-positionen, der er mest naturlig for os, og at Vestens mange tarmsygdomme måske skyldes den unaturlige måde, hvorpå vi besøger toilettet. Det næsten eksistentielle spørgsmål dukker op: Har vi skidt forkert hele livet?

Den grønne kapitalisme kan ikke redde os

Den grønne kapitalisme kan ikke redde os

Grøn kapitalisme lyder som hele pakken. Når virksomheder skaber grøn innovation og gør deres produktion miljøvenlig, giver det forhåbning om, at markedet selv kan skabe en grøn omstilling. Men det er en utopi, siger Ole Bjerg, der er lektor på CBS og en del af foreningen Gode Penge. ”Ideen, om at vi kan omstille, vækste og innovere os ud af krisen, er bekvem men også utilstrækkelig,” siger han i et interview til Politiken. I stedet mener han, at problemet ligger i selve pengesystemet, fordi penge skabes, når vi låner dem i banken. Det betyder i sidste ende, at pengeskabelsens design fører til overproduktion for at holde økonomien stabil. Og måske, siger han, ville lidt negativ vækst endda gøre, at vi knaldede lidt mere.

Spisesedlen

Verdensbanken afsætter 1.300 mia. kroner til klimainvesteringer. Og fordobler dermed det beløb, der allerede er afsat. ”Hvis ikke vi reducerer udledningen (af drivhusgasser, red.) og begynder at opbygge vores tilpasningsevne nu, vil vi have 100 mio. flere personer under fattigdomsgrænsen i 2030,” advarer John Roome, leder af Verdensbankens afdeling for klimaforandringer. Det sker sideløbende med klimatopmødet COP24, der er begyndt i dag i den polske by Katowice.

12.000 flere fattige børn i Danmark i 2017. Det fremgår af en ny rapport udgivet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Rådet peger på kontanthjælpsloftet som årsag, men det afviser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V): ”I min optik [er man] ikke fattig, alene fordi man har relativt mindre end andre i en periode af sit liv.”

Krisemøde i Frankrig efter uro. ”Jeg vil aldrig acceptere vold,” sagde Emmanuel Macron lørdag til franske reportere ovenpå omfattende gadekampe i Paris, som protestbevægelsen gilets jaunes står bag. Omkring 100 mennesker blev såret, og op mod 400 blev anholdt. Der blev søndag holdt et krisemøde i Frankrig, hvor præsidenten i første omgang afviste at indføre undtagelsestilstand. Tre er døde under de flere uger lange protester.

En tredjedel har forsøgt selvmord på australsk flygtningeø. Siden 2013 er bådflygtninge, som ankommer til Australien, blevet sendt til den lille østat Nauru. Nogle flygtninge har opholdt sig på øen i fem år uden udsigt til forandring, og en ny rapport fra Læger Uden Grænser viser, at 30 pct. har forsøgt at begå selvmord. Rapporten baserer sig på data fra de mennesker, som organisationen har behandlet i Nauru fra 2017 til 2018.

Våbenhvile i handelskrigen mellem Kina og USA får danske aktier til at stige. I forbindelse med G20-mødet i Argentina i weekenden blev præsident Trump og Kinas leder Xi Jinping enige om 90 dages våbenhvile i handelskrigen. Det har fået det ledende danske aktieindeks, C25, til at stige med ca. 2 pct. – ”en kærkommen julegave til danske aktieinvestorer”, lyder det fra analysechef i Sydbank Jacob Pedersen.

Et sidste ord

Vi slutter af med et lille afsnit fra en bævers dagbog: ”Dag 324: Jeg fortsætter mit arbejde som leder af flokken. Køerne har stadig ikke fattet mistanke om, at jeg ikke tilhører deres art men faktisk er en bæver.”

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12