29. juni 2020
Kære læser
Vi forstår ikke rigtigt, hvordan det er kommet så vidt, men at bage brød er nu åbenbart blevet en 2020-æstetik. Hold tungen lige i munden, vi skal til at tale om cottagecore. Det viser sig nemlig, at det var en fejl at lade menneskeheden være alene hjemme med sociale medier, og at coronakrisen har gjort […]
Kære læser
Nye småpartier blomstrer i disse måneder frem fra neden. Selv om 15 forskellige partier allerede er repræsenteret i Folketinget, har Indenrigsministeriet nu officielt godkendt i alt 248 partinavne, og heraf 34 nye partier alene siden nytår. Etableringen af nye partier er ved at udvikle sig til et modefænomen, og til forskel fra tidligere er det […]
Det bedste vi har set
Føljetons sommerkøreplan
I hele juli udkommer Føljeton en smule anderledes, end vi plejer. Mandage, onsdage og fredage dukker den uundværlige leverance som normalt op i din indbakke og på din.foljeton.dk. Tirsdage og torsdage er hviledage. Men hvad så med vores andre nyhedsbreve, spørger du? Dem skal du selvfølgelig ikke snydes for. Gennem sommeren vil ugens tre udgaver af Føljeton nemlig indeholde en spritny artikelserie fra et af vores andre nyhedsbreve, og hver lørdag vil du kunne sætte dig til rette med en særudgave af enten politiske /dkpol, jordnære Jordbo, historiske Almanak, kunstneriske Et Hul i Markedet eller europæiske Feuilleton – enten på mail eller din.foljeton.dk.
Hold dig hydreret!
Darwin var ikke videnskabsmand
Ironisk nok blev videnskabsmanden også nødt til at opfinde sig selv. Sådan da. Som man kan læse ovre hos The New York Review of Books blev ordet ”videnskabsmand” i hvert fald først taget i brug i 1834 – og der gik lang tid, før det blev ordentligt udbredt. Så tænk engang: Formodentlig ville hverken Isaac Newton, Francis Bacon eller Charles Darwin kunne se sig selv i de kittelklædte helte, vi i dag har gjort dem til. Ja, de ville nok ikke engang vide, hvad vi mente med ”den videnskabelige metode”. Historien er et vildt sted.
Slap dog af, mand
Dokumentarist Georg Larsen har længe gået og undret sig: Hvorfor er mænd så voldsomme? De slås, de røver banker, de voldtager, de starter krige og de agerer diktatorer. Hvad hulen er der galt med dem? I fem afsnit forsøger han at finde svaret ovre hos P1 Dokumentar, og det er der altså kommet noget gedigen radio ud af. Blandt andet står professor i idéhistorie Mikkel Thorup klar til at udlægge den politiske massemorders, ja, idéhistorie, alt imens læge og psykiater Christian Legind graver i den maskuline grusomhed. Manner!
Bob bob, ik’?
Vi indrømmer det gerne: Bob Dylans nye plade, Rough and Rowdy Ways, har ikke fået lige så meget opmærksomhed af os, som den nok burde have haft. Men så er det jo heldigt, at digter, Føljeton-ven og Dylan-aficionado Asger Schnack skriver udførligt om sin oplevelse med pladen ovre på Facebook. I modsætning til de fleste anmeldere er Schnack ikke udelt begejstret. Til gengæld er han vanligt velskrivende. Se bare her: ”Det er nødvendigt, hvis man overhovedet skal kunne tale om kunst, at se den i tiden, reflekterende tiden, men også skabende tiden. Kunsten kommer med sine egenskaber fra en anden verden, nødvendigheden overstråler tanken og konstruktionen, gentagelsen er de andres problem”. Vi kunne ikke have sagt det bedre selv.
Spisesedlen
Over en halv million mennesker er nu døde med COVID-19. Det viser en ny opgørelse fra John Hopkins University, der er baseret på indberetninger fra myndigheder verden over. Med 125.747 bekræftede døde står USA for en fjerdedel af det samlede dødstal. I alt er mere end 10 mio. mennesker blevet testet positive for coronavirus på verdensplan.
Øverste direktør i Statens Serum Institut stopper. Mads Melbye har siden december været hjemsendt fra tjeneste, men oplyser nu, at han helt fratræder sin stilling. Det sker, efter Kammeradvokaten i sidste uge anbefalede, at en tjenestemandssag skulle indledes mod Melbye som følge af flere sager, hvor private interesser er blevet sammenblandet med instituttets interesser. ”Jeg har haft en travl hverdag og begået nogle politiske fodfejl, men intet, der berettiger denne form for proces og behandling”, udtaler den nu tidligere direktør til Ritzau.
Polsk præsidentvalg skal ud i anden runde. Det står klart, efter de første exit polls søndag viste, at ingen kandidat havde opnået de påkrævede 50 pct. af stemmerne. Resultatet kommer som en skuffelse for den siddende præsident Andrzej Duda fra Lov og Retfærdighed (PiS), der have håbet på at vinde valget med det samme, men blot fik 41,8 pct. af stemmerne. Duda skal nu møde Krakow-borgmesteren Rafał Trzaskowski, der fik 30,4 pct. af stemmerne, i anden runde.
Grønt parti bliver den store vinder ved Frankrigs kommunalvalg. Europe Écologie Les Verts (EELV) sikrede sig sejren i flere større franske byer, herunder Marseille, Lyon, Strasbourg og Bordeaux. Også Marine Le Pens kontroversielle parti Rassemblement National havde grund til at juble, da partiet i Perpignan fik sin første større borgmesterpost. Til gengæld blev kommunalvalget en slem lussing for præsident Emmanuel Macrons parti La République en Marche. De fik kun en nævneværdig borgmesterpost i Le Havre.
Kronprinsesse Mary udnævnt som præsident for Verdensnaturfonden i Danmark. Det oplyser Verdensnaturfonden (WWF) i en pressemeddelese. Mary tager dermed teten fra svigerfar Prins Henrik, der var præsident i den danske afdeling af WWF fra 1972 til 2018. Faktisk var det også Prins Henrik, der i sin tid grundlagde afdelingen.
Et sidste ord
Hvordan kunne det gå så galt med coronavirus i USA? Visse dele af befolkningen mangler syn for sagen.
Ak ja. Hold hovedet koldt – vi ses igen onsdag.