29. december 2017
Kære læser
Spåkonerne har taget fejl. Igen. Donald J. Trump har nemlig ikke floppet som forudsagt. Tværtimod har han klaret sig langt bedre i sit snart første år i Det Hvide Hus, end de konventionelle kommentatorer forestillede sig. Lige før jul lykkedes det at finde flertal i Kongressen for en enorm skattepakke, som vitterligt rummer de største […]
Kære læser
En person, vi så meget til i 2017, var Emmanuel Macron, der vandt det franske præsidentvalg i maj. Han kommer også til at fylde i 2018, idet han ventes at tage et opgør med den franske forfatning, ligesom han gjorde det med det franske arbejdsmarked tidligere i år. Læs her, hvad han har af planer.
Det bedste vi har set
Thorvaldsens fire knald på en formiddag
”Det Giør mig unt at ieg ikke kan knalle mer en som 4 Gange en formidag om sommeren.” Sådan skrev Bertel Thorvaldsen, Danmarks gennem tiderne største og mest berømte billedhugger, uden på en konvolut i 1798. Hans skulpturer er gennem historien blevet opfattet som kølige og usensuelle, men Thorvaldsens Museums arkivforskningsprojekt viser, at det er helt forkert. Thorvaldsen var en fræk fyr – faktisk en gedigen fuckboy. I begyndelsen af 2017 skrev Føljetons Oliver Stilling en serie artikler om kunstneren, og det her er den frække af dem. (Tegning af Thorvaldsen)
Sorgen er et kæmpe fucking monster
To af årets mest rørende bøger har død til fælles. Naja Marie Aidt udkom i marts med Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage, som handler om hendes søn Carl, der sprang ud ad vinduet en nat som 25-årig. I den forbindelse bragte Information et interview med forfatteren, hvor du også kan læse de digte, hun skrev da Carl var lille, men som hun efter hans død ikke kunne lade være at læse som en slags varsel. Den anden bog er Maria Gerhardts Transfervindue, som handler om sorgen over selv at skulle dø. Hun nåede kun lige at sende bogen på gaden, før hendes kræftsygdom slog hende ihjel. Her taler AK 24syv med hendes redaktør på bogen.
+ Læs også vores egen analyse fra marts af den litterære død som tendens og fænomen. ‘Væn dig til at dø’…
De dårlige betalere er lavest i hierarkiet
Kristian Lauritzen, en ung dansk journalist med en god bullshitdetektor, skrev tre glimrende artikelserier for Føljeton i 2017. Reportagen her er fra en serie om det rå og ubarmhjertige hierarki på gaden i København, som han brugte to måneder på at infiltrere. Lauritzen går rundt på Vesterbro sammen med Christian Schnoor, en 27-årig hjemløs stofmisbruger og tidligere pusher, og Schnoor fortæller blandt andet, at dem, der er lavest i hierarkiet, er nasserøvene, som kun vil have stoffer og aldrig dele, eller dem, som ikke betaler, hvad de skylder. ”Du kan hurtigt få et ry som dårlig betaler, og så hjælper folk dig ikke, hvis du er på røven. Alle kan tåle en røvfuld. Det er fem minutters smerte, og så er det overstået. Det er langt mere nedværdigende, hvis du ikke kan få lov at købe hos nogen,” forklarer han. (Foto: David Leth Williams)
Dystopisk tanke, men en god bog
Fik du set den sindsoprivende HBO-serie The Handmaid’s Tale, hvor frugtbare kvinder lever som slavegjorte fødemaskiner? Eller læst forlægget, Margaret Atwoods bog af samme navn fra 1985? Du kan begynde med at læse et godt interview. Skuespiller Emma Watson taler med forfatteren, der fortæller om processen med at skrive bogen, som i dag næsten kan fremstå som et realistisk dystopia, som venter os lige ude i fremtiden: ”Der var et par regler, som jeg lavede for, hvordan den skulle skrives, og en af dem var, at jeg ikke puttede noget ind, som ikke havde fundet sted på et eller andet tidspunkt eller et eller andet sted. Alle detaljerne eksisterer i det virkelige liv.”
Et uhyggeligt indblik i verdens største humanitære krise
New York Times kalder selv serien ‘Billederne som USA og Saudi-Arabien ikke vil have dig til at se’, og titlen siger ikke så lidt. Billederne viser elendigheden i det krigshærgede Yemen, hvor der dør et barn hvert femte minut. Krig er noget forbandet skidt, men det er svært at nævne 2017 uden også at nævne borgerkrigen i Yemen, der siden dens begyndelse i 2015 kun er eskaleret, og massevis af mennesker dør fortsat af sult og sygdom hver eneste dag. (Foto: Khaled Abdullah)
Spisesedlen
Danmark gik glip af en milliardgevinst i postfusion. Den dyre beslutning blev truffet i 2009, skriver finans.dk, da den danske stat solgte en større aktiepost i det belgiske postvæsen for at få Postnord-fusionen til at lykkes. Den belgiske aktiepost blev overtaget af den britiske kapitalfond CVC, som ifølge Finans’ beregninger, der er valideret af en kilde tæt på processen, har tjent 4,8 mia. kr. på aktieposten.
Italienerne skal til valg. Præsident Sergio Mattarella opløser det italienske parlament og baner vejen for, at der kan udskrives valg til afholdelse 4. marts i det nye år. Opløsningen af parlamentet sker, efter at premierminister Paolo Gentiloni i går holdt møde med præsidenten.
Nordmand anholdt i Moskva – mistænkes for spionage. Det russiske sikkerhedspoliti FSB mistænker den 62-årig norske grænseinspektør for at have modtaget hemmelige dokumenter og har varetægtsfængslet ham frem til 18. februar i henhold til paragraf 276 i den russiske straffelov.
George Weah er Liberias nye præsident. Den 51-årige George Tawlon Oppong Ousman Weah, som i 1995 blev kåret til verdens bedste fodboldspiller, blev torsdag aften udråbt som vinder af præsidentvalget i Liberia. Han overtager posten efter Ellen Johnson Sirleaf, som var Afrikas første folkevalgte kvindelige statsleder.
Bidende kulde får Trump til at latterliggøre global opvarmning. Det måtte jo komme, efter at det nordøstlige USA er ramt af voldsom kulde. ”Måske kunne vi godt bruge lidt af den gode gamle globale opvarmning, som vores land, men ikke andre lande, skulle til at betale BILLIONER AF DOLLARS for at beskytte os imod,” skriver præsidenten på Twitter. Kulden tager til de næste dage.
Et sidste ord
Vi er jo generelt så indskrænkede i vores musikvalg, er vi ikke? Måske kunne vi bruge et frisk pust udefra. Ja, okay, også et lille WTF-moment med indiske Vennu Mallesh’ YouTube-sensation ‘It’s My Life What Ever I Wanna Do’. Teksten kunne nok godt have brugt et par ekstra øjne, men på sin egen måde er den nu også helt genial: ”My father treats me like his father”, for eksempel, eller den maniske gentagelse af ”I am a very good bad boy/ I am a very good bad boy/ I am a very good bad boy”.