29. august 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Vand under Månen

Det begyndte med vand. Ikke nok med, at Guds ånd først svævede over vandene (i hvert fald hvis man skal tro Første Mosebog), så mente Thales af Milet også, at alting slet og ret er vand. Som den første “rigtige“ filosof, der søgte mod rationelle årsagsforklaringer snarere end myteskrivning, fandt gode gamle Thales frem til, […]

Kære læser

Kulturmødet Mors – der er håb for fremtiden

Jeg føler, at mit godt 24 timer lange ophold på Kulturmødet Mors torsdag til fredag i sidste uge starter i Silkeborg 100 km sydøst for Mors. Jeg er kommet rullende langvejsfra – i en elbil – og min erindring om Nykøbing, der ligesom er limfjordsøens hovedstad og domicil for kulturmødet, er en smule tåget, idet […]

Det bedste vi har set

QAnon Queen

En af de farligste influencere i QAnon-bevægelsen, den ægte leder af Canada, den ultimative beskytter af de svageste eller en spirituel guru fra rummet. Det er ikke kun kære børn, der har mange navne. Romana Didulo – eller dronning Romana, som hun selv kalder sig – har tusindvis af følgere online, som hun bl.a. har opfordret til at dræbe mennesker, der faciliterer Covid-19 vacciner. Vice undersøger Canadas nyeste kult indefra: “’Det var non-stop misbrug. Det sluttede aldrig’, fortæller en tidligere følger om at ‘arbejde for dronningen.’“

Liv i limbo

Mere end 6,5 mio. ukrainere er flygtet siden Ruslands invasion d. 24. februar. Efterhånden som krigen trækker ud, kan der gå lang tid, før de har mulighed for at vende hjem. Og de er billedet på en general tendens. Når konflikter fortsætter og værtslande i stigende grad modsætter sig at tilbyde flygtninge et permanent nyt hjem, bliver flere mennesker “permanent midlertidige“. I dag varer den gennemsnitlige flygtnings midlertidige ophold 10 til 26 år, i modsætning til i 1993, hvor det varede ca. ni år. I The Conversation gør to forskere op med det nuværende flygtningeparadigmes fastlåste definitioner af hjem.

Hvad vi taler om, når vi taler om noget andet

Kan man være kritisere Kinas kampagne mod uighurere uden at forholde sig til USA’s behandling af migranter? Kan man tweete om Putins løgne om krigen i Ukraine uden at rette kritik mod Twitter for at være en platform, der spreder misinformation? Ja, det kan man godt. I hvert fald ifølge The Hedgehog Review, der argumenterer imod fænomenet whataboutism – en strategi hvor et spørgsmål eller en sag nemt kan undergraves ved et simpelt “Jamen, hvad med …“. Skribenten giver også det ultimative råd til at undgå whataboutism: Log af.

Videoer, der bliver virale

TikTok har skruet op for lyden af memes, men hvad er det egentlig, der gør nogle videoer virale? Ifølge denne animerede artikel fra The New York Times handler det alt sammen om lydes brainfeel: En sjov udtale, som man ikke kan lade være med at efterligne, droppet, der får hele klubben til at hoppe, eller en kats klagende miav. Det er alt sammen meget vanedannende. Klik dig rundt i artiklen og lyt til lydene, der er blevet brugt millioner af gange på TikTok. Men lille advarsel: Du får helt sikkert nogle af dem på hjernen.

Svend Brinkmann gentager sig selv

“Findes der en målgruppe, findes der formentlig en Brinkmann-bog, de kan læse, og ikke mindst et foredrag, de kan booke. Psykologiprofessoren fra Herning er i den forstand guruen for folk, der synes, det er tumpet at have en guru. Det vil sige, i vores land: for ret mange,“ skriver kulturskribent på Politiken Matthias Dressler-Bredsdorff i sin anmeldelse af Svend Brinkmanns nyeste bog. Anmeldelsen er i øvrigt også er en velskrevet og ret skøn analyse af den intellektuelle superstjerne, der i 2014 gjorde op med konkurrence-, udviklings- og selvhjælpskulturen, men i dag blot bliver et ekko af tidsånden (og sig selv).

Spisesedlen

Politisk konflikt udløser kampe i Libyen. To rivaliserende regeringer kæmper om eneret til magten i Libyen, hvilket lørdag udløste kampe i hovedstaden, Tripoli. Ifølge landets sundhedsministerie har sammenstødet dræbt 32 personer, mens 159 er kvæstede. Dermed er kampene de hårdeste i to år, hvilket giver fornyet frygt for, at Libyen bevæger sig mod en større konflikt.

NASA vil igen sende mennesker på Månen. Det vil ifølge planen ske i 2024, men allerede mandag sendes den første ubemandede raket afsted. NASA oplyser, at besætningen bl.a. vil bestå af en kvinde og en racialiseret person, der ikke bare skal besøge Månen, men også arbejde og bo der. En del af missionens formål er også at få unge til at uddanne sig inden for videnskabelige fag.

Politisk flertal vil sikre offentligt ansattes ytringsfrihed. Regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil lovfæste offentligt ansattes ret til at deltage i den offentlige debat om deres arbejde. På nuværende tidspunkt findes kun en vejledning om retten. “Det er vigtigt for vores demokrati og den offentlige debat, at de offentligt ansatte bringer deres viden og synspunkter i spil,“ udtaler justitsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

Christiania siger ja til opførsel af almene boliger. Natten til mandag besluttede christianitterne at indgå en aftale med staten om at opføre 15.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania frem mod 2031. Aftalen giver samtidig christianitterne ejerskab over Christianshavns Vold for 67 mio. kr. og tilladelse til at lade huse på voldene blive stående.

Biskopper vil stoppe muligheden for at frasortere kvindelige præster. Seks ud af ti biskopper mener ikke, at folkekirken skal kunne kønsdiskriminere mellem mandlige og kvindelige præster ved ansættelse. Det viser en rundspørge fra DR. På nuværende tidspunkt findes den mulighed, fordi folkekirken og trossamfund er undtaget fra ligebehandlingsloven.

Et sidste ord

En hund i fåreklæder.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12