28. september 2023
Kære læser
Fængsler… Selv hvis man ikke har været inde og ruske tremmer i sådan et, så har man nok en forestilling om, hvordan det er. Frihedsberøvelse, selvfølgelig, men også trang plads, overvågning, beton, et lille glughul med tremmer, uspændende mad, isolation, lejlighedsvis et slagsmål med dertilhørende knippelsuppe og ellers bare kedsomhed og dårligt tv. Det kan […]
Det bedste vi har set
Vi svigter de sørgende
Følelser sætter sig i kroppen. Nogle får grå hår, og andre risikerer helt at dø, når kærligheden forsvinder. Emma Louise Stenholm har talt med en håndfuld af de mennesker, der har fået knust deres hjerte og er blevet syge af det. Sammen tegner de et billede af et fænomen, vi stadig ved så lidt om, at patienterne selv må lege læger og særligt kvinderne bliver kaldt hysteriske. Dette er fjerde og sidste afsnit. Første afsnit kan (gen)læses her, andet afsnit her, og tredje afsnit lige her.
Når sproget bliver forbudt
I Ukraine har 30 pct. af befolkningen russisk som modersmål, og nogle af dem er forfattere. Hvad gør man, når det sprog, man taler og skriver på, er fjendens? Nogle har forkastet sproget og er i stedet begyndt at skrive udelukkende på ukrainsk. Andre holder fast i, at sproget lige så meget er deres eget, som det er russernes.
Snart verdens mest magtfulde?
Han har været til møde med flere af verdens ledere, kører hurtige biler og er direktør for den kunstige intelligens’ største mastodont, OpenAI. Men hvem er Sam Altman egentlig? I et voluminøst portræt i Intelligencer kan man læse om hans opvækst, tiden som direktør for Y Combinator (der hjalp Airbnb i gang) og hans tanker om, hvordan man bør forvalte kunstig intelligens.
Instagram: Smuk. Straffeattest: Grim.
En momfluencer, der mishandler sine børn. Et insta-par, hvor den ene dræber den anden og tager livet af sig selv. En TikTok-kok, der dræber sin hemmelige kæreste. De tre sager er blevet fulgt med higende interesse. Men hvorfor er influencer true crime så fascinerende? Zetlands Marie Carsten Pedersen vil gerne svare på det ambitiøse spørgsmål – det er noget med tillid, Freud og verdens bedste sælgere.
Spisesedlen
Taiwan offentliggør første egenproducerede ubåd. (BBC)
Kupforsøg i Burkina Faso er slået fejl, siger militærregering. (Al Jazeera)
Dansk Industri mener den grønne omstilling haster så meget, at Danmark må indføre atomkraft. (Politiken)
Hver sjette voksne dansker har oplevet at miste kontakt til familie og venner på grund af alkohol. (DR)
Hospitalerne i Region Midtjylland slår alarm over kapacitetsproblemer. (TV 2)
Mindst 50.000 mennesker er nu flygtet fra Nagorno-Karabakh. (Politico)
Storbritannien giver grønt lys til nyt olieboringsprojekt i Nordsøen. (New York Times)
Nærsynet
Lad os bore i det
Egentlig skal Storbritannien på papiret stadig være klimaneutralt i 2050. Alligevel bliver den britiske regering ved med at træffe beslutninger, der peger i den stik modsatte retning. Onsdag blev udvinding i det kontroversielle offshore-oliefelt Rosebank i Nordsøen blåstemplet – også selvom det tidligere har været vurderingen, at Rosebank-feltet ville være for dyrt og besværligt at skaffe olie fra.
Norske Equinor, der ejer 80 pct. af Rosebank, mener dog nu at have fundet en profitabel løsning. Og udsigterne til CO2-øgende profitter på omkring otte mia. pund kan premierminister Rishi Sunak åbenbart ikke stå for. Ifølge regeringen vil oliefeltet samtidig give større energiuafhængighed og dermed “større beskyttelse mod tyranner som Putin”. Hvilken beskyttelse Rosebank kan give mod klimaforandringerne, er politikerne dog anderledes tavse omkring.
+ Beslutningen har (forståeligt nok) ført til flere vrede opråb fra klimaaktivister.
++ Har regeringen ret i det med energiuafhængigheden? Det korte svar i Bloomberg er nej.
+++ Klimakorrespondent Matthew Taylor: ‘Med Rosebank ser Storbritannien ud til at ville efterlade sine klimaplaner i ruiner.’
++++ Men i det mindste vil olieselskaber snart lagre CO2 i Nordsøen. Ikke?
+++++ Herhjemme har regeringen i denne uge droppet en ny udbudsrunde om olieproduktion i Nordsøen. Ifølge jurister havde alt andet da også været ulovligt.
++++++ Mangler du en god, underholdende klimapodcast? Så prøv at lytte til The Climate Denier’s Playbook‘s nedsabling af fortællingen om, hvordan vi skylder olie alt.
Et sidste ord