28. september 2016
Kære læser
Valgrumlen er reel. Danskerne skal snart til stemmeurerne – blot ikke til folketingsvalg. Nej. Selv om det kun er 299 dage siden, eller helt præcist 7.192 timer siden, at valgstederne lukkede til EU-folkeafstemningen om retsforbeholdet, kan en genopførsel komme på tale. Meget snart. En ny EU-afstemning er ved at blive forberedt til afholdelse omkring jul. […]
Det bedste vi har set
I går faldt der dom i en historisk terrorretssag mod de fire venner, der hjalp Omar El-Hussein i forbindelse med hans terrorangreb i København forrige vinter. Informations graverjournalist Morten Frich har tæt og indlevende fulgt sagen og rapporterer i dagens udgave fra domsafsigelsen. Hele forløbet kan nu læses i sin sammenhæng, og det er en formidabel og forbilledlig retsreportage.
Måske fik du læst en af sommerens store øjenåbnere, der giver et indblik i nutidens ungdom? Journalisten Jessica Contrera følger i Washington Post en 13-årig pige med sin mobiltelefon. Det er en vild tour de force for mennesker over 25, og nu har teknologimagasinet Wired gjort noget lignende. Lidt mindre fordomsfuldt og sensationslystent – lidt mere oplysende og forstående. Fedt.
Kan I huske TV2-sangen ’September 85’ fra det legendariske album Rigtige mænd (gider ikke høre mere vrøvl)? Den, der handler om en episode i et S-tog, hvor nogen råber, at indvandrene skal skride hjem (”Tilbage med dem/ Smid dem ud/ Vi gider ikke mere”). Måske kan du så også huske, at der optræder en pige, der kan finde ud af at svare igen. Men det kan være svært, og problemstillingen har ikke ændret sig på de 31 år, sangen har på bagen. Nu har nogen lavet en illustration, som viser, hvad man kan gøre mod fremmedfjendske tilråb. Den er ret fin.
Den entreprenante, fascinerende, geniale fantast Elon Musk har igen været fremme med sine vilde planer og visioner. I går præsenterede han endnu en update på, hvad der må betegnes som hans hovedprojekt: at kolonisere Mars. Det ser vildt ud. Det er heller ikke længe siden, at han endnu engang luftede sin angst for kunstig intelligens, AI, og forklarede, hvorfor vi skulle være bange og agtpågivende over for den udvikling. Særligt er der ét firma, han er bange for i den forbindelse. Han vil ikke sige hvilket, men der er ét. Vi gætter på, at det nok er Google – her er en opbyggelig oversigt over, hvad de har sat i søen i de senere år.
Spisesedlen
Verdens første baby med DNA fra tre mennesker er født. Drengens mor bærer genet for det dødelige Leighs syndrom. For at få et rask barn tog det jordanske par til Mexico og fik hjælp af amerikanske læger til at gennemføre en kontroversiel procedure, hvor dele af morens æg blev forenet med et rask donoræg og befrugtet af farens sæd. Ifølge lægerne er sønnen sund og rask.
EU’s tidligere topchef arbejder nu hos Goldman Sachs – og vil have pension fra EU. Siden juli har José Manuel Barroso været bestyrelsesformand i Goldman Sachs International til en milliongage. Men nu har han bedt EU-kommissionen om en såkaldt tidlig pension. Ifølge EU’s beregninger har han ret til omkring 50.000 kroner om måneden resten af livet. Det er danske EU-politikere ikke tilfredse med.
Syriske tropper forsøger at rense Aleppo for oprørsstyrker med et storstilet angreb. Efter mange luftangreb har Assad sendt sine landtropper ind i Aleppo for at overtage de bydele, som er kontrolleret af oprørsgrupper.
Barnebrude får igen lov til at bo med deres mænd på asylcentre. I februar besluttede Inger Støjberg, at flygtningepar, hvoraf den ene var mindreårig, skulle adskilles på asylcentrene. Men efter at have gennemgået sagerne udtaler Udlændingestyrelsen nu, at beslutningen er på kant med børnekonventionen og menneskerettighedskonventionen. Flere par får nu lov til at bo sammen på asylcentrene.
SU-ændringer vil ramme mønsterbrydere hårdest, siger ekspertpanel. Panelet har på vegne af Dansk Magisterforening kulegravet den samlede forskning på området for at svare på det store spørgsmål i SU-debatten: Vil regeringens SU-stramninger ramme socialt skævt? Svaret er efter al sandsynlighed ja, mener panelet.