28. oktober 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Klimaprotestens svære kunst

Noget af det mest triste ved klimakrisen er, hvordan dens næsten uoverskuelige konsekvenser har en tendens til at forvrænge proportionssansen. I takt med at flere og flere beregninger – og konkrete vejrfænomener – maler fremtiden stadig mere mørk, truer apatien samtidig med at bremse den nødvendige, omgående respons. Detaljerytteriet vil ingen ende tage, når først […]

Det bedste vi har set

 

“Landbruget er ifølge De Økonomiske Råd ikke af afgørende betydning for hverken arbejdsmarkedet, eksporten eller den danske økonomi som sådan. Men særligt den animalske sektor har den udfordring, at rigtig mange landmænd ligesom Knud Kjær Knudsen har investeret rigtig mange lånte penge i den. Hvis politikerne på den ene eller anden måde farer meget hårdt frem med tiltag, der kan begrænse den animalske produktion hurtigt, men glemmer at tage tilstrækkeligt højde for de økonomiske konsekvenser, kan det føre til store tab. Ikke bare for landmændene, men også for de pengeinstitutter, der har lånt dem pengene.“ Udmærket, omend lidt vel lang artikel i Zetland om udfordringerne med landbruget. Det hænger ikke sammen.

Midtvejsvalgets mega-donorer

Midtvejsvalgets mega-donorer

Det amerikanske midtvejsvalg nærmer sig, og som sædvanligt kaster virksomheder, organisationer og private rigmænd og -kvinder millioner af dollars efter republikanske og demokratiske kandidater. Washington Post har lavet en liste over, hvem de er, disse mennesker. Det er en smule deprimerende. Bemærk, at Stephen Schwarzman, der er administerende direktør for kapitalfonden Blackstone, både støtter republikanerne og har givet Donald Trump konsulentbistand. Herhjemme opererer Blackstone som bekendt på ejendomsmarkedet under det latterlige navn Kereby. Lad os drive dem ud af landet.

Litterær agent af en anden verden

Litterær agent af en anden verden

Spørgsmål-svar-interview i El País (på engelsk) med Andrew ‘The Jackal’ Wylie, som må være verdens vildeste litterære agent. Under bogstavet B på hans klientliste finder man Jorge Luis Borges, Saul Bellow, Joseph Brodsky, William Burroughs og Roberto Bolaño. Og under C Italo Calvino og Albert Camus. Det må være introduktion nok til, at du får lyst til at trykke på denne knap og læse det.

+ Her er et mere baggrundsagtigt interview med Wylie i Harvard Magazine fra 2010.

“Der bliver tomt dér, hvor hun stod“

Endelig kom den, den fyndige, kyndige, smukke og ærlige nekrolog over sangeren Elisabeth Gjerluff Nielsen,  der døde forleden, 65 år gammel – skrevet af Klaus Lynggaard i Weekenden.

Spisesedlen

“Der er brug for ligestilling mellem fysisk og psykisk sygdom,“ siger Venstres Jakob Ellemann-Jensen på torsdagens valgtræf i kulturhuset Nordkraft i Aalborg arrangeret af TV 2.

Nu vi er i Nordjylland, stormer Danmarksdemokraternes Inger Støjberg ind i regionen. Ifølge den nyeste megafonmåling står hun til 13,8 pct. af stemmerne i en ellers traditionelt rød vælgerkreds. Hun har dog ingen forventning om at slå Mette Frederiksen (S): “Hun er jo landets statsminister.“

Lars Løkke Rasmussen (M) vil ændre folkepensionen, så pensionssystemet om 20-30 år bliver “rent opsparingsbaseret“ for at sikre finansiering til ældreplejen. Løkke afviser, at partiet har planer om helt at afskaffe folkepensionen.

“Nallerne væk fra folks pensioner, Løkke,“ skriver Pia Olsen Dyhr (SF) på Facebook, og også Mette Frederiksen (S) udtrykker skepsis over for Moderaternes forslag, som hun forstår som en “voldsom ændring af folkepensionen“, hvilket hun “ikke er tilhænger af“.

Ved næste Folketingsvalg vil Radikale formentlig få en vælger mindre. Tidligere partileder Margrethe Vestager har nemlig boet i udlandet for længe og mister derfor inden længe sin stemmeret. Vestager påpeger, at Danmark har nogle af de skrappeste valgregler for statsborgere i bosiddende i udlandet. “Jeg tror, Danmark går glip af noget, fordi forbindelsen så bliver tyndere. Folk føler sig mindre knyttet til Danmark,“ siger EU-kommissæren til Politiken.

Rishi Sunak dropper COP27. Den nyslåede britiske premierminister vil ifølge sin talsperson ikke deltage i dette års klimatopmøde, der søndag næste uge begynder i den egyptiske kystby Sharm El Sheikh. Han har “andre presserende forpligtelser herhjemme“, navnlig efterårets budget. Det var ellers planen, at hans forgænger Liz Truss skulle have været af sted i mindst én dag.

Elon Musk overtager Twitter. Knap 328 mia. kr. skulle verdens rigeste mand hoste op med for at erhverve sig det sociale medie. Musk hævder at have købt selskabet “for at forsøge at hjælpe menneskeligheden“, men Twitter har ikke endeligt bekræftet overtagelsen. Ifølge The Guardian har Musk afskediget en række topchefer, kort efter aftalen blev afsluttet.

Nationalbanken hæver renten – og går enegang. Normalt kopierer vi Den Europæiske Centralbank (ECB)’s renteforhøjelser som konsekvens af fastkurspolitikken. Men da ECB’s indlånsrente torsdag blev justeret med 75 basispoint for at bekæmpe inflationen, gjaldt det kun 60 for Nationalbanken. De vurderer, at kronen i øjeblikket er for stærk over for euroen. Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, understreger, at det ikke vil gøre “den store forskel for dansk økonomi“.

Et sidste ord

David Attenborough er stadig den største, men vi ville nu heller ikke have noget imod, hvis flere naturdokumentarer brugte Snoop Dogg som fortællerstemme.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12