28. oktober 2016

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Dødssygt hampelort

Topledelsen i JP/Politikens Hus er ikke mænd af store principper: De er jyske købmænd. Hverken mere eller mindre. Derfor har de seneste års hidsige debat i Danmark om ytringsfrihed reelt udspillet sig som en skindebat. Nu viser det sig nemlig, at nogle af landets mest fromme ridderskikkelser har optrådt som klassiske kræmmere  – bag scenen. […]

Det bedste vi har set

Søren Ulrik Thomsen siger tak

For nogle uger siden blev digteren Søren Ulrik Thomsen udnævnt til ‘æresalumne’ på Københavns Universitet, og når SUT’en holder en takketale, så skuffer han sjældent: ”Lad mig sammenligne mine digte med skibe: Nogle af dem er prægtige fuldriggere med den tungeste last, besat med kanoner og blændende sejl, som jeg måske selv er naragtigt imponeret over, andre er små uanseelige joller. Men måske viser de store udstyrsstykker sig at gå ned med mus og mand 10 meter fra kajen, mens den lille jolle sejler videre og videre og stadig vugger mod nye horisonter 35 år efter, at den blev sat i søen.” Digteren benytter i øvrigt lejligheden til at understrege, at han ikke er akademiker, men dog intellektuel.

To kulturkæmper

Vi bliver i den finere ende af kulturen. To af kulturlivets største kæmper skal vækkes fra graven. Den ene er Ingmar Bergman, som har efterladt sig et indtil nu helt ukendt filmmanuskript. Det hedder Fireogtres minutter med Rebecka, det blev færdiggjort i sommeren 1969, og det udspiller sig under 68-oprøret på en skole for døvstumme. Filmen skulle have været realiseret i en hellig treenighed mellem Bergman, Akira Kurosawa og Frederico Fellini. Sikke en supergroup. Men nu bliver det den svenske instruktør Suzanne Osten (hende kender du ikke, men ligesom Bergman er hun teaterskolet og har lavet de anonyme film Skytsenglen og Brødrene Mozart), der skal forløse manuskriptet. Held og lykke. Du kan selv læse et uddrag af manuskriptet her.

Den anden kæmpe er næsten 100 år gammel og ligger på Frederiksberg. Rialto Teatret er farligt lukningstruet oven på regeringens sparekrav, men det vil en gruppe egnsteatre ikke finde sig i. I en redningsaktion vil de omdanne teatret til Nationalscenen, som skal præsentere det bedste fra landets provinsteatre midt i hovedstaden. Hele 40 teatre har vist interesse for en anpart. Held og lykke.

Hvad livet har lært Ron Jeremy

”Jeg fik mit overskæg i 1976. Det får min næse til at se mindre ud. Det er af præcis samme årsag, bare omvendt, at man skal barbere sine pubeshår: Det får ens pik til at se større ud.” Ron Jeremy var en af de helt store pornoskuespillere i 1970’erne. Esquire har spurgt ham, hvad livet har lært ham, og de færreste af hans svar er under bæltestedet. Lad os tage et par eksempler: ”Jeg er ret nærig. Lad mig sige det på den her måde: Når jeg tager en dollar op af lommen, gnider præsidenten på sedlen sine øjne og siger ‘dagslys!” Og: ”Jeg tog en master i at undervise børn med problemer for 40 år siden. Når jeg ser en klasse med adfærdsvanskelige unger, får jeg den dag i dag en klump i halsen. Jeg kunne måske have gjort mere. Jeg var vist en god lærer, men jeg stoppede for at give skuespillet en chance.”

Videotjenestens tjenester

Det er ikke sikkert, du tror, du kommer til at savne den sociale video-loop-service Vine, hvor man kan uploade seks sekunders videoklip i loop, men det gør vi altså, og vi er ikke de eneste. I går offentliggjorde Twitter, der ejer tjenesten, at man ikke vil foretage sig yderligere med produktet, og at det nu er henlagt til de evige app-marker, hvorpå internettet fangede ild. Nogle kalder det afslutningen på en unik kunstform, nogle påstår, at det er udtryk for arrogance over for særligt sorte at lukke den. Slate har samlet en håndfuld eksempler på, hvad du kommer til at savne.

Spisesedlen

Økologi trender blandt landmænd. Næste år vil 1.228 landmænd omlægge til økologisk drift, og tilsammen kan de mønstre 40.000 økologiske hektar. Det svarer til Langeland og Samsø lagt sammen. Omlægningsboomet er det største siden 1999. Efterspørgslen er også skudt i vejret, og alene i år vurderer markedschef i Økologisk Landsforening Henrik Hindborg, at salget stiger med 18 procent og ender på 13 milliarder kroner.

Hackede e-mails afslører forbindelse mellem Putins regering og oprøret i Ukraine. En gruppe ukrainske hackere har offentliggjort en række e-mails, som angiveligt stammer fra den højtstående russiske statsmand Vladislav Y. Surkov, som i årevis har været Putins indenrigspolitiske rådgiver. De tusindvis af e-mails afslører angiveligt, at Rusland spillede en rolle i at orkestrere oprøret i det østlige Ukraine i 2014. Ifølge Kremlins talsperson, Dmitri S. Peskov, ”må nogen have svedt en hel del” for at fabrikere så mange dokumenter, og desuden brugte hr. Surkov slet ikke e-mail.

Vallonien sagde alligevel ja til frihandelsaftale med Canada. Efter massivt gruppepres fra resten af Europa og et aflyst topmøde kom den belgiske delstat i går til enighed med Belgiens føderale regeringsleder Charles Michel om at sige ja til CETA-aftalen. Valloniens interesser er blevet mødt i et rent belgisk kompromis, hvor den føderale regering har skrevet under på at kræve en række garantier i fortolkningen af CETA. Det skete på en dag, hvor danskerne demonstrerede mod CETA-aftalen og den amerikanske TTIP-aftale foran Christiansborg.

To partier bliver smidt ud af Grønlands regering, og to nye træder ind. Det har længe knaget og braget i koalitionsregeringen, og nu har regeringsleder Kim Kielsen fra det socialdemokratiske parti Siumut droppet samarbejdet med de borgerlige partier Atassut og Demokraterne. I stedet danner Siumut nu regering med Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq. Men ifølge chefredaktøren for det grønlandske medie Sermitsiaq, Poul Krarup, kan det store spørgsmål om udvinding af uran skabe lige så stor splittelse i den nye regering. ”Partierne er enige om, at de er uenige,” siger han.

Mursejlere er på vingerne ti måneder om året uden at lande. I Europa lander almindelige svaler i to måneder for at parre sig og passe på æggene i reden. Derefter flyver de til Afrika, og de holder sig i luften, indtil de vender tilbage til Europa 10 måneder senere for at gentage cyklussen. At de gør det har været en tese siden 50’erne og 60’erne, men nu har forskere på Lunds Universitet bevist det. (i dagens e-mailomdelte nyhedsbrev har vi fejlagtigt kaldt mursejlerne for svaler – beklager!]

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12