28. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ondt i systemet

Det er druknet lidt i diskussionen af fejlslagen DR-satire, abekopper og amerikanske skoleskyderier (så forbyd dog de våben), men tidligere på ugen kunne man i The Guardian læse en lille, omend vigtig historie om den britiske immigrationspolitik. I anledning af 10-året for den tidligere premierministers Theresa Mays udtalelse om, at “målet her i Storbritannien er […]

Kære læser

Med Machiavelli in mente

“Sådan får du til fjende alle dem, som din erobring har skadet, og du kan ikke bevare dine hjælperes venskab, fordi du ikke kan belønne dem i det omfang, de har ventet, og også fordi du ikke kan anvende skarpere metoder imod dem, da du har forpligtelser over for dem.“ – Niccolò Machiavelli, Fyrsten (1532). […]

Det bedste vi har set

Fejlslagent og frigørende

Længe før Karl Ove Knausgård gjorde autobiografiske romaner til allemandseje, skrev den franske forfatter Marcel Proust et verdensberømt og hyperkanonisk syvbindsværk om sin egen opvækst i 1800-tallets parisiske borgerskab. Men før han gjorde det, så skrev han et andet, knapt så kanonisk værk, som ikke mange kender til. Det gik nemlig ikke udpræget godt. I anledning af 100-året for Prousts død, skriver Johan Lose om det glemte værk, der er blevet læst som et “(…) kuriøst forstudie til På sporet af den tabte tid, Den Store Roman, eller som en fejlslagen, lidt pinagtig dannelsesroman. Men det, der gør værket fejlslagent, gør det på sin vis også værd at læse, frigørende faktisk.“

Putins plageånd

Da Maria “Masha“ Alyokhina flygtede fra Rusland, måtte hun forklæde sig som en madbudbringer, for at snige sig ud af sin lejlighed uden at blive opdaget. Politiet holdte nemlig et vågent øje med hende, for hun er medlem af aktivistgruppen og punkbandet Pussy Riot, der ikke ligefrem er velanset af de højere magter. Nu er hun på tour med gruppen for at optræde med en “revolutionær, elektronisk punkopera“. Dazed Magazine interviewer Putins plageånd.

Nigeria har et problem

Problemet er sod. Ulovlig olieraffinering i landet skaber nemlig en hel masse af de satans små kulstofpartikler, der maler både søer og skyer sorte og klæber sig fast til indersiden af indbyggernes lunger. Nigerias regering fortæller, at de har lukket de ulovlige raffineringssteder, men Muhammed Akinyemi følger de sodsorte spor og finder det modsatte.

Både-og og hverken enten-eller “I sine egne søgeværktøjer privilegerer Tinder fortsat binære kønsidentiteter på trods af de markedsførte ændringer, som Tinder har foretaget i queer-inklusionens navn. Brugere på Tinder kan kun angive romantisk interesse for kvinder, mænd eller kvinder og mænd – og det er det hele. Der er ingen mulighed for at angive interesse […]

Seværdigheder i Senegal

Hvis du ikke lige når til Senegal inden d. 21. juni, så kig med her. BBC har nemlig været et smut forbi Biennalen i Dakar, hvor kunsten både svømmer og svæver.

Spisesedlen

Thou shalt love thy neighbour as thyself,“ lyder den kristne Guds ord på godt gammeldags engelsk. I den danske oversættelse af det nye testamente kan man nøjes med at elske sin “næste“, og det skyldes måske, at det godt kan være lidt besværligt at elske sin nabo.

Vi begyndte i hvert fald ugen med en nabokrig. Nemlig ovre hos vores genbo, Vor Frue Kirke. Det kommer vel egentlig ikke som en overraskelse for nogen, at der udover altervin og støvede bibler, gemmer sig nogle skeletter i skabene inden for de smukt opførte klassicistiske mure. Bevares, den danske folkekirke er – som Oliver Stilling påpegede mandag – næppe den katolske kirke, men at en mandlig kirkelig medarbejder kan blive politianmeldt for at forgribe sig på et 12-årigt barn og derefter forblive ansat i 30 år er jo fuldstændig grotesk. “Der er heller ikke så meget andet at gøre end at lægge sig fladt ned og undskylde,“ konkluderede Oliver. Men det var alligevel ikke den kommunikationsstrategi domprovst Anders Gadegaard med sin totale ansvarsfralæggelse valgte at gå med.

I Australien havde Anthony Albanese mere held med sin kommunikationsstrategi. Efter weekendens valg down under kunne den ”moderate, småkedelige” kandidat nemlig kalde sig landets nye premierminister. Hans strategi var dog mest af alt, at han ikke var lige så kontroversiel, klimabenægtende og konservativ som tidligere premierminister, Scott Morrison. Valget handlede dog (heldigvis) om mere end den knastørre kiks i spidsen af landets Labour-parti. David Dragsted på det, der godt kan betegnes som et klimavalg, i dagens nyhedsanalyse og spåede, at det langt om længe kunne få grøn politik til at spire i det kulsorte land.

Tirsdag landede der en vammel Big Mac i din indbakke, og David var næsten tom for ord. Det var simpelthen en historie om den amerikanske Don Gorske, der har spist en Big Mac om dagen i 50 år, der gjorde udfaldet. Men de 32.943 burgere, som McDonald’s-entusiasten altså har indtaget gennem sit liv, affødte med rette mange spørgsmål her på redaktionen, herunder: What the fuck? Befinder han sig altid lige rundt om hjørnet fra en McDonald’s? Og når man ikke på et eller andet tidspunkt en grænse? Det gør Don Gorske tydeligvis ikke foreløbig, men det gjorde både den russiske FN-diplomat, Boris Bondarev, og Shell-konsulenten, Caroline Dennett, til gengæld denne uge, da de begge forlod deres stillinger. Der havde stået russisk propaganda og svigt på en massiv, planetarisk skala på menuen lidt for længe, og nu var det simpelthen nok. Og det er da egentlig ret befriende, når folk endelig siger fra. Som David skrev: “Det er aldrig for sent at sadle om, hvis du indser dine egne fejl.“

Den filosofi kunne EU godt trænge til at blive mindet om, mens de debatterer EU’s lovforslag om kunstig intelligens. Det mener en række organisationer, der arbejder med digitale borgerrettigheder, og 28 eksperter i migration. Fort Europa bliver nemlig i stigende grad forstærket af grænseteknologier drevet af kunstig intelligens, der ikke er helt uproblematiske. Det talte jeg – Emilie Ewald – med Petra Molnar om, der er advokat specialiseret i migration, teknologi og menneskerettigheder ved Refugee Law Lab på York University.

Onsdag gik turen til Xinjiang med Oliver Stilling. Nogle hackere har i den gode sags tjeneste fået adgang til de kinesiske myndigheders hemmelige digitale dokumenter, der kaster et afslørende lys på de kinesiske “genopdragelseslejre“, hvor mellem en og to mio. uighurer og andre etniske minoriteter er blevet tilbageholdt. Ordet “genopdragelse“ efterlader en dårligere smag i munden end 32.943 Big Macs, og det som det kinesiske styre fuldstændig overlagt foretager sig i Xinjiang-provinsen beskrev Oliver meget passende med ordet “afskyeligt“.

Med præcis en uge til at folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, kastede vi os begejstret ind i debatten. Emma Louise Stenholm har skrevet rundt til sine europæiske pennevenner og første svar kom i form af et selverklæret “bedstemoragtigt“ brev fra Letlands tidligere præsident, Vaira Vīķe-Freiberga. Hun appellerede til europæisk fællesskab og solidaritet. Og hvis patos ikke kunne klare det, mindede hun om, at København ligger inden for avanceret raketafstand fra den russiske eksklave Kaliningrad.

Kristi Himmelfart markerede godt nok afslutningen på Jesus’ liv på jorden, men ikke afslutningen på denne højhellige uge. Helligdagen skulle da også fejres, og her er der jo ikke lige så faste traditioner som i påsken (snaps!) og på Store Bededag (hveder!), men rig mulighed for at skabe nye traditioner. For 1.200 af Inger Støjbergs trofaste disciple kunne den nye tradition meget vel blive torsdagens hyldestceremoni, der fandt sted for at byde Støjberg tilbage til verden uden fodlænke. I fredagens ‘Kære Læser’ kunne Lars Trier Mogensen i hvert fald berette om begivenheden, hvor Støjberg på kryptisk vis meddelte, at hun ville gøre sit comeback i dansk politik “inden bladene falder af træerne“.

Vi sluttede ugen af med et brag af et brev fra en af vores europæiske venner. Denne gang var der nemlig svensk post fra Berlin. Den svenske forfatter og journalist Lotta Lundberg drog paralleller til sin egen hjemstavns nye sikkerhedspolitik og leverede faktisk noget, der nærmede sig en omgang voksen-skældud: “At sidde med ved beslutningsbordet handler om at tage ansvar. Det har altid været vigtigt, men jeg har lagt mærke til, at der findes mange mennesker, som hellere vil se sig selv som uansvarlige, for så kan de altid skyde skylden på noget andet: Patriarkatet, samfundet, staten, EU eller USA.“

Det var den korte uge. Lørdag er sidste chance for at brevstemme om forsvarsforbeholdet, så hvis du blev inspireret af eller indigneret over de lettiske og svenske brandtaler, kan du lige nå at komme folkeafstemningen på forkøb. God weekend! /Emilie Ewald 

Et sidste ord

Margaret Atwood med en flammekaster – hvad mere kunne man ønske sig?

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12