28. december 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Glæder og fornøjelser

Og så er det i dag, at vi på denne plads bare glæder os over at være til. Urd var over os, men nu er den overstået, og der er ikke andet tilbage af den end et opslag på Wikipedia. Så meget for vindstød af dobbelt orkanstyrke på Færøerne. Belært at erfaringer med kulinger og andre stormvejr som Helga, Gorm, Freja, Egon, […]

Kære læser

Tilliden til forskel

Den store historie om den første afroamerikaner i Det Hvide Hus. Føljeton bringer her det tredje af i alt seks afsnit om den afgående præsident, Barack Obama. Skrevet af den prisbelønnede amerikanske journalist-forfatter Ta-Nehisi Coates.

Det bedste vi har set

Saxo Banks cheføkonom: Karl Marx havde ret

Før jul vakte Saxo Banks cheføkonom Steen Jacobsen opsigt, da han i et interview i erhvervsmediet Finans udtalte, at Karl MarxDas Kapital fra 1867 er den bog, som bedst beskriver verden lige nu: ”Marxismen peger på, at man ultimativt frarøver købekraften fra arbejderne ved at underbetale dem. Det er basically det billede, vi har i dag.” Tirsdag aften udfoldede samme cheføkonom sit synspunkt på DR2’s Deadline. Hvis du ikke fik det set, så tjek det her.

Patti Smith og Alec Baldwin

Skuespilleren Alec Baldwin, der her i valgåret har givet den som Donald Trump i det hæderkronede amerikanske satireshow Saturday Night Live, er også vært på radioprogrammet Here’s the Thing, hvor han interviewer kunstnere, politikere, performere og andet godtfolk. Hans seneste gæst er den ikoniske digter og sangskriver Patti Smith, der som bekendt optrådte ved nobelprisuddelingen i Stockholm tidligere på måneden. 53 minutter – det kan du godt afse i dag.

Star Wars-prinsessens sygdom

Så tog 2016 også skuespilleren Carrie Fisher, der kun blev 60 år. Hun er bedst kendt som Prinsesse Leia i Star Wars-filmene, men faktisk var hun en stor personlighed i bekæmpelsen af fordomme mod psykisk sygdom. Fisher selv led af en bipolar lidelse, ligesom hun i øvrigt har været ret åben om sit massive alkohol- og stofmisbrug op gennem 80’erne. Så det er ikke bare Star Wars-fans, der fælder en tåre i disse dage – hun havde en stor fanskare blandt helt almindelige mennesker, der har psykiske sygdomme inde på livet.

Spisesedlen

Regeringen undersøger muligheden for at sende somaliske kvoteflygtninge tilbage til Somalia. Det har fået FN’s vicehøjkommissær for flygtninge, Volker Türk, til at sende et brev til Inger Støjberg, hvor han udtrykker bekymring over undersøgelsen, da hele ideen med FN’s kvotesystem bygger på, at kvoteflygtninge er sikret permanent og ikke midlertidig ophold. Han bakkes op af asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp, der ikke mener, noget lignende er set før.

Siden 2000 er antallet kidnapninger i Columbia faldet med 92 procent. Med 188 kidnapninger i år er tallet lavere end nogensinde i nyere tid. Det kommer frem, netop som den columbianske regering og oprørsgruppen Farc er midt i implementeringen af en historisk fredsaftale, der skal sætte punktum for mere end 50 års væbnet konflikt. Regeringen kalder tallene for en ”historisk forandring” i landet, hvor det anslås, at 30.000 mennesker er blevet bortført siden 1970.

Et stærkt stigende antal børn og unge vil skifte køn. På Sexologisk Klinik i København, hvor der siden januar i år har været et formaliseret tilbud til børn og unge, har man allerede fået langt flere henvendelser, end man havde regnet med. Forventningen var 50 børn og unge om året, men frem til juni i år havde man fået henvist 55. Man skønner derfor, at det årlige antal vil ligge på mellem 120 og 130, skriver Jyllands-Posten. Billedet er det samme over det meste af verden.

Folketingets ombudsmand anklager efterskoler og privatskoler for at bryde FN’s børnekonvention i forbindelse med bortvisning af elever. Han mener, at for mange elever ikke høres i forbindelse med bortvisninger fra privat- og efterskoler, og det er i strid med FN’s børnekonventions artikel 12 om barnets ret til at blive hørt. Derfor har han rettet en appel til Undervisningsministeriet om at sikre barnets rettigheder ved lov.

Læger uden Grænser laver ligesom sidste år en liste over de humanitære katastrofer, der i 2016 blev glemt i nyhedsstrømmen. Mens krigen i Syrien, zikavirus i Sydamerika og terrorangreb i Europa har fået masser af spalteplads, er der ifølge Læger uden Grænser andre områder, der er blevet glemt gennem året. Deres liste rummer blandt andet børnedødelighed ved lungebetændelse, dødfødte børn i Asien og Afrika samt over to millioner mennesker på flugt fra Nigeria.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12