28. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Alfons og flidskarakteren

Er du af og til i tvivl om din sociale situationsfornemmelse? Så tænk bare på den russiske komponist Sergej Rachmaninov, der en nat bankede på hos sin kollega Igor Stravinskij med en kæmpe krukke honning, fordi Stravinskij i en bisætning engang havde nævnt, at han godt kunne lide honning. Akavet, men point for at prøve. […]

Kære læser

Europa er stadig det hele værd

Hvor står EU efter brexit og coronakrisen? Er troen på unionen blevet svækket, eller holder det europæiske sammenhold? I en ny reportageserie tager Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – temperaturen på EU og Europa anno 2021. I samtaler med alt fra catalonske seperatister til polske burlesque-dansere og politikere i Bruxelles vil vi undersøge, hvilke debatter og problemstillinger, EU nu må håndtere.

Dette er første del af serien.

PS: Hvis du endnu ikke har skrevet dig op til at modtage Feuilleton, kan det gøres lige her.

Det bedste vi har set

Dagbog fra et nederlag

”Den britiske filosof Isaiah Berlin gav engang en vigtig definition på en tragedie. En tragedie indtræffer, når to stridende parter begge har ret, men kun den ene af dem får det”. Fik du læst Carsten Jensens tre tekster om tragedien i Afghanistan? Hvis ikke har vi samlet serien lige her: Første del om vigtige vidnesudsagn, anden del om Verdensbankens og Den Internationale Valutafonds boykot af Taleban, og tredje del om krigen mod terrorisme.

+ Radioudsendelse fra New Sounds med masser af musik fra Afghanistan.

Der kommer tog!

Vidunderlig digital fortælling fra New York Times (blød betalingsmur) om et emne, vi end ikke havde skænket en tanke: Lydene fra verdens metroer. Vidste du fx, at det lyder lidt bossa nova-agtigt, når dørene til metroen bliver lukket i Rio de Janeiro? Eller at metroen i Budapest melder sin afgang med et kækt ”ta-da!”? Transport behøver ikke være synonym med stress og jag. Det er da opløftende.

Kattens leg med musikken 

”Når det kommer til at rappe kunne jeg godt være bedre. Jeg tror, at alle har det sådan med deres egen kunst, på alle mulige måder. Jeg ser alle de her utroligt talentfulde rappere rundt om mig, og jeg er sådan, ”ja, jeg laver pop, men jeg burde fokusere på min pen […]” Skønt interview med popstjernen Doja Cat – udført af ingen ringere end musikerkollegaen Missy Elliott.

Spisesedlen

I weekenden annoncerede den svenske statsminister Stefan Löfven, at han trækker sig fra posten til november. Efter en historisk mistillidsafstemning i juni havde han fået nederlag nok, lød analysen fra Føljetons David Dragsted, ligesom også Politiken mandag skrev, at timingen var kærkommen: ”Med hans afgang må man håbe, at Sverige får en ledelse, som tør konfrontere de problemer, som truer med at få det gamle folkehjem til at gå i opløsning” (betalingsmur).

Regeringen afholdt tirsdag konference om ‘Fremtidens Danmark’ i Fredericia, hvor Mette Frederiksen (S) præsenterede sine visioner for kommende reformer. ”Fremtiden tegner sort,” skrev Føljetons egen Lars Trier Mogensen i en ‘Kære læser’ dagen efter.

Efter Talibans magtovertagelse stoppede Verdensbanken onsdag støtten til udviklingsprojekter i Afghanistan, der siden 2002 var løbet op i 33,5 mia. kr. Også Den Internationale Valutafond (IMF) har frosset betalingerne. Dagen efter døde mere end 100 mennesker i et terrorangreb på Kabuls lufthavn, der angiveligt var to selvmordsbomberes forsøg på at destabilisere den nye Taliban-styrede hovedstad. Vil du læse mere, har vi samlet forfatter og Føljeton-ven Carsten Jensens serie om tragedien i Afghanistan længere nede i dagens nyhedsbrev.

Regeringen varslede onsdag lovindgrebet, der skal afslutte den mere end to måneder lange sygeplejerskestrejke. ”Uansvarligt og respektløst”, har det i ugen lydt fra sygeplejersker, der nu har fået den overenskomst, de ellers stemte nej til i juni. Forslaget blev som forventet vedtaget i Folketinget fredag, hvilket betyder, at sygeplejerskerne fra på lørdag vender tilbage på arbejde. Oliver Stilling skrev om konflikten i en ‘Kære læser’ torsdag.

Den 10. september er det slut med alle coronarestriktioner, oplyste Sundhedsministeriet fredag i en pressemeddelelse. Der vil således ikke længere være forsamlingsforbud eller krav om coronapas, da covid-19 ikke længere vil anses som en samfundskritisk sygdom i Danmark. ”Regeringen har lovet ikke at holde på tiltagene længere, end det var nødvendigt, og der er vi nu. Men selv om vi lige nu står et godt sted, så er vi ikke ude af epidemien”, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Sundhedsmyndighederne vil derfor stadig have anbefalinger omkring coronavirus.

Et sidste ord

Det ville være synd at sige, at jobsøgning er det rene barnemad.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12