28. april 2022
Kære læser
I sin virkelig fede og uopdrivelige kultbog Den europæiske farvepalet fra 1975 undersøgte den danske billedkunstner Kasper Heiberg (1928-1984) metodisk, men dog med en vidunderlig poetisk lethed, hvordan farver kommer til udtryk i verden. Han kastede bl.a. et blik på gaderummets palet, bilernes palet, storkens palet, almuens palet, neglelakkens palet og pornoens palet. Hvis sidstnævnte palet får […]
Kære læser
Det er let at glemme, at Det Kongelige Danske Kunstakademi er en skole for unge studerende og ikke et arnested for samfundsundergravende aktivitet. De senere år har kulturpersonligheder og politikere, der helt sikkert selv er for gamle til at gå på uddannelsen, men som ikke desto mindre fingerer indgående kendskab til dens indhold, udtalt sig […]
Det bedste vi har set
Mørket griber om sig
“Jeg kunne ikke se en hånd for mig. Jeg havde tabt mine briller, og min telefon var løbet tør for strøm. Men jeg kunne skimte lyset fra Skovridergaarden, som jeg gik efter. Pludselig stod jeg i vand til livet. Den lille danske skov havde vokset sig til en kæmpe svensk skov, jeg aldrig kunne slippe ud af. Og dér i skoven skreg jeg for første gang i mit liv efter hjælp af mine lungers fulde kraft.“ Der er vel ikke nogen, der har læst, hørt eller set et interview med Knud Romer de seneste fem år, som er i tvivl om, at han er ved at blive blind på grund af en beskadiget synsnerve. Men i denne udmærkede webdok zoomer DR helt ind på den falsterske forfatters øjne.
Ikke ”hvis” men ”når”
Ikke “hvis“ men “når“
“Udgangspunktet er en ren tavle, og processen er en anledning til at tage nogle meget grundlæggende diskussioner om, hvordan man i Grønland ønsker, at en kommende grønlandsk stat skal være bygget op.“ Ph.d.-stipendiat Anton Sylvest Lilleør gennemgår dygtigt og dybdegående historien om Grønlands vej til selvstændighed. Siden 2017 har en kommission nemlig arbejdet på et forslag til en grønlandsk forfatning, som skal ligge klar ved udgangen af 2022 – og projektet om de sammenfiltrede forhold mellem Grønland og Danmark rejser spandevis af spørgsmål.
Sprogligt opgør
Sprogligt opgør
I 1948 satte den ivorianske kunstner Frédéric Bruly Bouabré sig for at opfinde et nyt skriftsprog. I anledning af hans udstilling på New Yorks Museum of Modern Art, skriver Ciku Kimeria om sprogets komplicerede og kolonialistiske rolle på det afrikanske kontinent og om nogle af dem, der insisterer på at gøre sprogene til deres egne.
Spisesedlen
Frontex står bag hundredevis af pushbacks. En fælles efterforskning foretaget af Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik og Le Monde afslører, at EU’s grænseagentur Frontex har været involveret i pushbacks af mindst 957 asylansøgere i Det Ægæiske Hav mellem marts 2020 og september 2021. I grænseagenturets interne database, Jora, er hændelserne blevet registreret som “forebyggelse af udrejse“.
FN’s generalsekretær mødes med Volodymyr Zelenskij i Kyjiv. Det sker, efter generalsekretæren António Guterres’ besøg i Moskva tirsdag, hvor den russiske præsident Vladimir Putin principielt godkendte en evakuering af de civile og ukrainske soldater, der befinder sig på stålværket Azovstal i Mariupol. “Vores mål har været at gennemføre indsatsen fredag, men selvfølgelig skal omstændighederne tillade os at gøre det,“ siger Guterres.
EU-Kommissionen indleder sag mod Ungarn for at bryde med demokratiske værdier og standarder. Proceduren blev påbegyndt onsdag, da EU-Kommissionen sendte en skriftlig notifikation til den ungarske regering. Det er første gang, at EU anvender denne procedure, og opgøret kan komme til at koste Ungarn milliarder af euro.
Advokatfirmaet Bech-Bruun frifindes i milliardopgør mod Skattemyndighederne. Ifølge Østre Landsrets dom, der faldt kl. 10 torsdag, skal Bech-Bruun ikke betale erstatning til de danske skattemyndigheder for at have rådgivet den tyske bank North Channel Bank om refusion af udbytteskat i 2014 og 2015. Begge parter har dog fortsat mulighed for at anke dommen til Højesteret.
Medarbejderforeninger i Berlingske Media kritiserer koncernens direktør for hemmelig rapport. “Som repræsentanter for medarbejderforeningerne på Berlingske, B.T. og Weekendavisen vil vi hermed udtrykke vores kritik af den personorienterede overvågning af medarbejderes rolle i dækningen af metoo og Michael Dyrby-sagen,“ lyder det i et brev til topdirektør Anders Krab-Johansen. Brevet henviser til en undersøgelse bestilt af direktøren og udarbejdet af et eksternt konsulenthus. I en mail til MediaWatch beklager Krab-Johansen over for sine medarbejdere.
Et sidste ord
Started from the bottom, now we’re here, som man siger.
Ses i morgen!