28. april 2021

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Råddenskab på Slotsholmen

Læren af Tamilsagen har været lige præcis nul, dut, ingenting – nada, zero, zilch, zip. Her 26 år efter den konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen blev idømt en fængselsstraf for at have brudt ministeransvarlighedsloven, må det konstateres, at effekten er udeblevet. Straffen har på ingen måde virket forebyggende eller blot afskrækkende for efterfølgerne. Tværtimod. Eller, jo, […]

Kære læser

Tilfældige møder og trafikuheld nær vand

Dette er Oliver Stillings anden reportage fra Tankegang – kulturvandringer over hele landet arrangeret af Kulturmødet Mors. Læs den første her.

Det bedste vi har set

Allemandsland 

Den store vinder ved de nyligt overståede Oscar-uddelinger blev Nomadland, der – som titlen antyder – følger en gruppe mennesker, der ovenpå finanskrisen har valgt at droppe husdrømmene til fordel for en spartansk nomadetilværelse. Forfatter Mitchell Johnson fortæller om bevægelsen gennem sin mor, der flyttede ind i en 1996 Itasca Sundancer for at slippe for huslånets uoverskuelige fængsel: “Som de tidligere amerikanske nybyggere, udtrykker nomaderne både en pessimisme mod menneskelige samfund og en dybtliggende romantisering af landet. For mange gør enheden med naturen det hele værd. At eje land er udelukket, men at opleve det er gratis.“

Valget er… dit? 

Har mennesket en fri vilje? Selv efter flere tusind års debat er filosofferne i tvivl – omend stadigt flere forskere synes at hælde mod et angstprovokerende “nej“. The Guardian har en god opridsning af den eksistentielle debat. Men vi har altså selv valgt at linke til den!

Kunstnerisk købekraft 

“[K]unsten har sejret ad helvede til. Den er blevet definerende for, hvordan den senkapitalistiske forbrugscyklus former sig. Måske kan man ligefrem gå så langt som til at sige, at markedet – eller i det mindste visse dele af markedet – i dag er mere et produkt af kunsten end omvendt. Æstetik er ikke længere blot noget, der beskriver det skønne, men i ligeså høj grad noget, der definerer det, der kan sælges.“ Atlas har set nærmere på to nye bøger, der analyserer samspillet mellem kunst og kapitalisme.

Spisesedlen

Regeringen vil have landbruget til at skære 7,1 mio. tons CO2. I sit nye landbrugsudspil lægger regeringen op til at begrænse landbrugets CO2-udslip frem mod 2030 med godt 70 pct. En mindre del af reduktionerne skal findes ved tiltag, der kan implementeres her og nu – eksempelvis skovrejsning og udtagning af lavbundsjord – mens størstedelen skal findes gennem udvikling af nye tiltag og teknologier.

Britisk dommer afviser sag om udbyttesvindel. Ved High Court i London valgte dommer Andrew Baker tirsdag at afvise et søgsmål rejst af Skattestyrelsen i 2018 mod finansmanden Sanjay Shah og 28 andre personer. Det sker som følge af en lov, der forhindrer britiske domstole i at føre andre landes skattesager. Afgørelsen ses som et stort nederlag for Skattestyrelsen, der via retssager rundt om i verden forsøger at vinde en andel af de 12,7 mia. kr. tilbage, som gik tabt ved den såkaldte udbytteskandale.

Folketinget ophæver Morten Messerschmidts immunitet. Tirsdag blev Bagmandspolitiets tiltale mod DF-næstformanden muliggjort, da et enigt folketing stemte for at ophæve Messerschmidts immunitet. Ifølge grundlovens paragraf 57 kan et medlem af Folketinget ikke tiltales uden Folketingets accept. Messerschmidt er mistænkt for misbrug og dokumentfalsk i den såkaldte Meld- og Feld-sag.

Human Rights Watch beskylder Israel for apartheid. I ny 213-sider lang rapport fra NGO’en vurderes det, at Israel har gjort det til sin politik at “vedligeholde dominansen af jødiske israelere over palæstinensere“, ligesom landet menes at begå systematisk diskrimination mod det palæstinensiske mindretal. Sammenlagt mener rapporten derfor at finde belæg for, at Israel begår forbrydelser mod menneskeheden i form af apartheid. Israels udenrigsministerium afviser rapporten som “latterlig og usand“.

Europa-Parlamentet vedtager handelsaftale med Storbritannien. Med 660 stemmer for og blot fem imod har parlamentet sagt god for den såkaldte handels- og sikkerhedsaftale, der sætter vilkårene for samarbejdet mellem EU og Storbritannien post-Brexit. I anledning af afstemningen blev Storbritanniens udtrædelse af unionen dog også kaldt en “historisk fejltagelse“.

Et sidste ord

Der er kunstnere, som bliver glade for at modtage en pris. Og så er der Asger Jorn.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12