27. oktober 2017
Kære læser
For os, der ikke er så troende, at det gør noget, fremstår pave Frans, 80, som en exceptionel repræsentant for katolicismen, og det har han været, siden han blev indsat i 2013. Han er sjov og uforfængelig, har fingeren på pulsen og virker frem for alt – i modsætning til et flertal af sine 302 forgængere – aldeles udoktrinær. […]
Kære læser
Regeringen vil give kommunerne mulighed for at lave bindende lokale folkeafstemninger. Det lyder som en god idé. Demokrati er godt, og mere demokrati er bedre. Eller er det? For den form for direkte demokrati, som regeringen vil indføre i kommunerne, kan vise sig at være totalitær ideologi i demokratiske fåreklæder. Føljeton analyserer regeringens forslag.
Det bedste vi har set
Sveriges syge flygtningebørn
I to årtier har svenskerne oplevet en uhyggelige sygdom, der kun rammer børn af asylansøgere. Resignation syndrome, kaldes det, og det minder om en slags traume-reaktion, hvor ellers raske børn pludselig holder op med at bevæge sig, begynder at sove i døgndrift og har svært ved at spise, tale og gå. Deres puls, reflekser og blodtryk er normalt, men som en læge forklarer, er det, som om deres bevidste hjerner kobler kroppen fra. Siden 1990’erne har man oplevet 900 tilfælde – kun hos asylansøgere og tilsyneladende kun i Sverige.
Singularity og evigt liv i Danmark
Kritikere kalder Singularity University for en kult og et lobbyorgan for Silicon Valleys virksomheder. Tænketanken, der er kendt for sine vilde fremtidsvisioner om flydende computere og evigt liv, har åbnet sin største udenlandske afdeling i Danmark, hvor der afholdes møder med ministre og meningsdannere – blandt andet om, hvordan digitaliseringen af vores velfærdssystem kan blive en model for resten af verden. Sidste weekend var der møde i Operaen i København, og Weekendavisen var med.
Den borgerlige tv-serie
Det er svært at sige, om det mest trættende ved debatten om DR’s Historien om Danmark er gentagelsen eller forudsigeligheden. I hvert fald har vi hørt positionerne før, og på Dagbladet Information blev de så trætte af at høre på Søren Espersens brok allerede for ti år siden, at de bad ham komme med et bud på en synopsis til en borgerlig tv-serie. Det afslog han imidlertid, men den daværende CEPOS-direktør Martin Ågerup, den daværende folketingskandidat for De Konservative Paula Larrain, forfatter Niels Lillelund og Preben Major Sørensen sagde ja og kom med hver deres underholdende bud. Hvad siger I for eksempel til ”Trutte Sperm klarer ærterne”, ”Inger og de onde pirater” eller ”Danske dage i december” om et terrorangreb på Nørreport?
Menneskets værste sider
Terrororganisationen Boko Haram har ved flere angreb brugt helt unge kvinder eller børn som ufrivillige selvmordsbomber. New York Times har talt med 18 unge kvinder, der var blevet udset til at sprænge sig selv i luften, men som undslap. Nogle gange kan det være svært at begribe menneskets ondskab. New York Times overlegne webfeature her hjælper med at forstå, selv om man måske ikke har lyst.
En musikalsk overraskelse fra Mø
Som en lille efterårsoverraskelse har Mø lige sluppet en ny fin EP i dag. En god sag at gå på weekend med og den eneste reelle musikalske eksportssucces, vi kan være stolte af for tiden. ‘When I Was Young’ hedder singlen. Vi kan lide den.
Spisesedlen
Regeringen vil indføre ungelavalder på 12 år. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ønsker, at børn helt ned i 12-års-alderen – der mistænkes for grov kriminalitet – fremover skal kunne få deres sag behandlet i et nyt ungdomskriminalitetsnævn.
Assad-regimet bag angreb med nervegas. FN og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) konkluderer i en ny rapport, at det syriske regime stod bag bombeangreb med saringas i Khan Sheikhoun i Ibdil-provinsen, hvor 87 mennesker blev dræbt i april – dræbt ved kemisk kvælning.
Ét tog i timen på ny milliard-jernbane. Den nye toglinje mellem København og Ringsted, som ender med at koste over ni milliarder kroner, vil ligge halvtom hen, når den efter planen åbner i december 2018. Det nye signalsystem når nemlig ikke at blive klar.
Firmaer vil dyrke cannabis i Danmark. 13 virksomheder har netop søgt om tilladelse hos Lægemiddelstyrelsen til at få lov til at dyrke medicinsk cannabis her i landet, når det fra 1. januar 2018 bliver muligt at få udskrevet fjolletobak på recept.
Islændinge på vej til nyt protestvalg. I morgen lørdag skal vælgerne i Island stemme til endnu et tidligt udskrevet parlamentsvalg, som denne gang er udløst af en skandale om seksuelle overgreb: Jordskredsvalg er for mildt et udtryk på en ø med vulkaner.
Et sidste ord
Der findes ikke det i Vor Faders skaberværk, som ikke kan disruptes. Inklusive ham selv åbenbart. Eller også har vi blot – som et redaktionsmedlem konstaterede – fået det endelig bevis på, at Friedrich Nietzsche havde ret: Gud er død.