27. marts 2018
Kære læser
Det var breaking her til morgen: Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale om at ændre skilsmissesystemet grundlæggende. Det betyder blandt andet, at man endnu engang forsøger at ligestille det skilte par, og at man i højere grad forsøger at fokusere på børnenes behov. Det er forsøgt før, og det er rullet tilbage […]
Kære læser
Begrebet kendes kun af tillidsfolk og fagnørder, men står til – i en opdateret version – at kunne blive det tekniske fix, som forhindrer, at hele Danmark lukker ned i storkonflikt: Kodeordet er ‘privatlønsværn’ og er lige nu selve omdrejningspunktet i de allerede langstrakte forhandlinger om nye overenskomster på det offentlige område.
Det bedste vi har set
Er Lana del Rey en ussel kopist?
Den 32-årige amerikanske singer/songwriter Lana del Rey er, som vi har været inde på tidligere, blevet sagsøgt af det britiske band Radiohead, der mener, at hun har plagieret deres monsterhit ‘Creep’ fra 1993 på nummeret ‘Get free’. The Guardian har sat en professionel komponist, der arbejder med kunstig intelligens-komposition, til at gennemlytte de to sange minutiøst. Resultatet er ret interessant. Akkorderne, de har til fælles, er temmelig usædvanlige i moderne popmusik. Hvis du vil genhøre ‘Creep’, så gør det dog i Chrissie Hyndes version eller – endnu bedre – Princes otte minutter og 21 sekunder lange udgave fra Coachella-festivalen i 2008.
De russiske trolde forklaret og illustreret
Har du også lidt svært ved at forstå, hvordan Twitter og Facebook egentlig er blevet til en slagmark for regeringer og russiske troldehære? Det er heller ikke helt ukompliceret, men hvis du holder tungen lige i munden, kan du komme forståelsen en hel del nærmere ved at studere denne forklaring fra Digital Forensic Research Lab. Og er den alligevel for teknisk, så nup BBC’s forklaring, den er også god og grundig.
Tak for kaffe, Facebook
Kunne du tænke dig at downloade dine Facebook-data? Randahl Fink Isaksen, der på Twitter beskriver sig selv som ”software-innovatør med fingrene i fremtidens teknologier” – altså en, der følger godt med – har gjort det og er en smule overrasket over Facebooks fintmaskede datanet. For eksempel har Facebook gemt samtlige de IP-adresser, hans telefon har haft, mens han har været på Facebook. ”Da IP-adresser nu om dage afslører, hvor man befinder sig, betyder det, at Facebook totalovervåger sine brugeres færden, hvis de har Facebook app’en åben. Tak for kaffe,” skriver han her.
+ En lille påmindelse: Det er ikke kun Facebook, men tusinder af virksomheder, der driver spionvirksomhed mod borgerne, skriver Bruce Schneier, forfatteren til Data and Goliath: The Hidden Battles to Collect Your Data and Control Your World.
++ Et interessant indlæg i Facebook/Cambridge Analytica-sagaen. Journalisten Felix Simon, der bl.a. skriver for FAZ, Die Welt og Telegraph, har en artikel om ‘Den store datapanik’ med underoverskriften ‘Cambridge Analytica sagde, de kunne flytte de amerikanske vælgeres holdninger. Videnskaben fortæller en anden historie’. Jamen, lad høre.
Hvad sker der nu med den catalanske separatistleder?
Det er ikke nogen nyhed, at den catalanske separatistleder Carles Puigdemont søndag blev anholdt i Tyskland på vej fra Danmark, og vi nævnte det pligtskyldigt i går. Men hvad så nu? Vi kan ikke bare ignorere ham og lade ham svæve som et spøgelse, indtil han igen er en nyhed. Avisen Politico Europe har allieret sig med en professor i tysk og europæisk ret fra universitetet i Augsburg, og det er der kommet artiklen ‘Carles Puigdemont: Hvad sker der nu?’ ud af, som ville være god lige at løbe igennem. Måske står du selv en dag i samme situation som Puigdemont.
Spisesedlen
Rusland fordømmer vestlige landes masseudvisning af diplomater. Mere end 20 vestlige lande er fulgt i hælene på Storbritannien og har udvist russiske diplomater efter nervegasangrebet på den tidligere russiske spion Sergej Skripal på engelsk jord i februar. Mandag sagde USA, at 60 diplomater vil blive udvist. Den russiske regering kalder det en ”provokerende handling”.
Stormy Daniels sagsøger Donald Trumps advokat. Den 39-årige amerikanske pornostjerne, -instruktør og -producent lægger sag an mod præsidentens mangeårige advokat Michael Cohen for ærekrænkelse. I den amerikanske nyhedsudsendelse 60 Minutes fortalte hun søndag detaljeret om sin affære med Trump i 2006. Men hun fortalte også, at hun var blevet opsøgt og truet til tavshed på en parkeringsplads. Cohen kaldte hende efterfølgende en løgner, og det vil hun ikke finde sig i.
Kim Jong-un på overraskelsesvisit i Beijing. Nordkoreas leder har ifølge nyhedsbureauet Bloomberg taget et ‘specialtog’ til Kinas hovedstad. Det er hans første rejse ud af Nordkorea, siden han overtog magten efter sin far Kim Jong-il i 2011. Hvor længe opholdet varer er uvist.
Anklagemyndigheden vil have tidligere PET-chef ind og ruske tremmer. Det skriver DR Nyheder, der har fået aktindsigt i anklageskriftet. Jakob Scharf er tiltalt for at have videregivet fortrolige oplysninger i sin bog Syv år for PET, og anklagemyndigheden peger på i alt 28 steder i bogen, hvor han angiveligt skal have overtrådt sin tavshedspligt. Inden udgivelsen i 2016 lagde Københavns Byret fogedforbud mod bogen, men kort efter udgav Politiken den i et særtillæg.
Pakistan har fået sin første transkønnede nyheds-tv-vært. Den 21-årige Marvia Malik, som er i lære som vært på kanalen Kohinoor New i Lahore, er ifølge CNN glad for den opmærksomhed, hun får på de sociale medier, men mener, at der skal gøres mere for at forbedre forholdene for landets transkønnede. En opgørelse fra 2017 anslår, at 10.000 personer ud af landets 200 millioner indbyggere identificerer sig som transkønnede.
Et sidste ord
Forsvundet: Har du set katten på opslaget?