27. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Trumpines himmelspræt

Inden bladene falder af træerne, er Inger Støjberg tilbage på den politiske scene. Ja, man skal høre meget, før ørerne falder af. Alt var koreograferet som en folkelig hyldestceremoni, da den tidligere udlændinge- og integrationsminister i går lod sine fans komme i audiens på Kristi Himmelfartsdag – og fejre, at hun nu har afsonet sin […]

Kære læser

”Folkeafstemninger er emotionelle og populistiske”

Den 1. juni skal vi til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet – hvilken fest! Som optakt vil Føljeton hen mod valget give ordet til prominente debattører, forfattere og eksperter fra Østersøregionen og de baltiske lande for at lære af deres erfaringer – og for at blive klogere på konsekvenserne af et dansk ja eller nej.

Hvilken betydning vil en afskaffelse af forbeholdet eksempelvis have for det nordiske samarbejde? Og hvilket signal vil et nej sende til Baltikum, hvor krigen i Ukraine lurer i baghaven? Spørgsmålene er mange, men forhåbentlig kan vores nye pennevenner hjælpe os. I dag er der svensk post fra Berlin.

Det bedste vi har set

Hvorfor sker det her?

Hvorfor sker det her?

”Endnu engang er dansk film i verdensklasse!“ skrev statsminister Mette Frederiksen på Instagram, da filmen Flugt i februar blev nomineret til tre Oscars. Hvis hun godt kan lide film om mennesker, der slås med Europas asylsystemer, bør hun da klart også se dokumentaristen og aktivisten Michael Graversens dokumentarfilm Sending Aya back, som netop har fået premiere på The Guardians website. Den handler om den syriske teenager Aya, som det ubønhørlige danske asylsystem truer med at deportere til et land, hun ikke kan huske. Skammeligt, dumt og pinagtigt.

Blind mand ser fodbold

Blind mand ser fodbold

Hvis man opholder sig på Vesterbro i København, støder man nogle gange ind i Christian Bundgaard. Nej, lad os omformulere: Man går forbi Christian Bundgaard, for han er nemlig blind. Man kan også møde ham på diverse stadions, for gennem de seneste 30 år har han nok set omkring 100 fodboldkampe. “Jeg har et indre billede af fodboldbanen, så jeg kan godt forestille mig, hvor spillet foregår. Så kan der være situationer som offside og straffe, hvor jeg er meget afhængig af, hvad dem omkring mig fortæller. Men selv for dem kan det jo ofte være svært at afgøre med det blotte øje,“ fortæller han til DR, der har fanget ham (i overført forstand) og spurgt lidt ind til, hvordan han oplever kampene uden synssansen.

Forrådt af håb  

Det er to år siden, at George Floyd blev dræbt af en politibetjent under en brutal anholdelse i Minneapolis, Minnesota. Og to år siden, at tusindvis af demonstranter indtog gaderne i protest mod systemisk racisme og politivold, mens millioner så med fra sidelinjerne. Washington Post fotograferede nogle demonstranter i 2020. Nu har de talt med dem igen: “Jeg ville ønske vi kunne sige, at [Floyd] var en katalysator for forandring, men selv to år senere, har vi ikke set meget forandring.“

+ I New York Times når Charles M. Blow til samme nedslående konklusion: ”Jeg har lært ikke at forvente så meget af Amerika; landet har en dyb kapacitet for forandring, men kun et overfladisk ønske om det.” I en imponerende visuel artikel kortlægger han kunsten, som blev lavet på de amerikanske gader i løbet af sommeren 2020, men langsomt er forsvundet, blevet ødelagt eller malet over.

Lykkeberg flyver tæt på magten

Tja, det kan godt være, at Informations chefredaktør Rune Lykkeberg ikke burde have ladet sig spænde for den socialdemokratiske reklamekampagne ved at medvirke i statsminister Mette Frederiksens nye podcast – men man får ham i hvert fald ikke til at indrømme det. Ekstra Bladets Henrik Qvortrup forsøger ellers ihærdigt her i sin podcast Q & Co. Lykkeberg afviser blankt. Det ville være “latterligt“ og “svagt“, siger han, for på Information taler de både “mod“ og “med“ magten. Lyt på Spotify og eller Apples Podcast-app.

Depression er en tung dyne af sne

“Enhver vigtig sygdom, hvis årsagssammenhæng er uklar, og hvis behandling ofte er ineffektiv, har en tendens til at være fyldt med mening. Selve sygdommen bliver en metafor,“ skrev Susan Sontag i 1978.“”Den sundeste måde at være syg på er at blive renset for metaforisk tænkning,“ argumenterede hun derefter. Annie Sand skriver om Sontag, sygdom og snestøvler.

Spisesedlen

Rusland og Kina forhindrer sanktioner mod Nordkorea. En resolution fra FN’s sikkerhedsråd skulle styrke sanktionerne mod Nordkorea som reaktion på, at landet har udført mindst 16 tests af missiler i 2022. Men Rusland og Kina har nedlagt veto mod at styrke sanktionerne. Det er første gang i 15 år, at medlemmer af FN’s sikkerhedsråd nedlægger veto mod at sanktionere Nordkorea.

Aktivister protesterer ved åbning af våbenkongres i USA. Den amerikanske våbenforening National Rifle Association åbner fredag dørene til sin årlige våbenkongres i Houston, Texas. Det sker blot få dage efter, at landet blev ramt af det værste skoleskyderi i årevis – i samme stat. Sammenfaldet har medført planlagte demonstrationer foran kongresbygningen, og Texas’ guvernør Greg Abbott har valgt ikke at deltage i kongressen.

Danmark donerer coronavacciner til Thailand. Torsdag ankom de første doser af coronavaccinerne, som Danmark leverer over tre omgange, til Thailand. Det drejer sig om 1,2 mio. doser af vaccinen fra Moderna. “Det har været en klar ambition for regeringen, at Danmark både skulle dække sit eget behov for Covid-19-vacciner og støtte den internationale pandemikontrol,“ siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til Ritzau.

Vor Frue Kirke politianmelder medarbejder. Efter B.T. søndag kunne afsløre, at en medarbejder i Vor Frue Kirke i København har beholdt sit job trods anklager om flere års overgreb mod et barn, har menighedsrådet nu valgt at politianmelde den pågældende medarbejder. Medarbejderen har før været politianmeldt, men under den daværende lovgivning var sagen forældet og blev derfor ikke taget op af politiet.

Andy Fletcher, medstifter af Depeche Mode, er død. Det oplyser bandet i en meddelelse på Twitter. Andy Fletcher var i 1980 med til at danne det ikoniske synth-popband, som blev verdenskendte for hits som “Personal Jesus“ og “Just Can’t Get Enough“. “Fletch havde et ægte hjerte af guld og var der altid, når man havde brug for støtte, en livlig samtale, et godt grin eller en kold øl,“ skriver bandet i meddelelsen. Fletcher blev 60 år gammel.

+ Depeche Mode vurderer svensk synth-pop i 1996.

Et sidste ord

“Og jeg tror, det vil gå rent ind, særligt hos de yngste mennesker, som forhåbentligt kommer og ser… og lærer.“ Kongehuset x Blågårdens mememageri = en vindercocktail.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12