27. juni 2016
Kære læser
”Cheer up, old lad; we may be repaid for many a false promise yet,” skrev den britiske digter Edward Bulwer-Lytton. Og sådan kan man godt ha’ det efter en weekend, hvor far og mor gik fra hinanden. Det er trist, men det skal nok gå. Æresord! Det var, som om Brexit frigav en massiv, indestængt […]
Det bedste vi har set
Der sker noget mærkeligt, når man kører over Øresundsbroen. Man kører fra Danmarks hovedstad til svensk udkant. Der er langt fra Malmø til Gøteborg, og der er rigtigt langt til Sveriges hovedstad, Stockholm.
I løbet af fyrre år er Malmø gået fra at være en velfungerende by til at være en af de fattigste kommuner i Sverige. Der er mere Zlaten end Lagercrantz i Malmø, mere Rosengården end Östermalm. Og der har bron tilsyneladende hverken gjort fra eller til. Malmø har høj arbejdsløshed, stor indvandring, social uro. Malmøs krise er Sveriges krise, bare værre.
Der er mange pessimister derude, men vi giver gerne ordet til Yanis Varoufakis, som på sin vis har mere at have sin euro-skepsis i end de fleste – og som alligevel midt i al sin pessimisme bevarer troen på Europa:
”Jeg er overbevist om, at ‘Leave’ var en forkert beslutning, men jeg hylder det britiske folks vilje til at tackle den udfordring af den demokratiske suverænitet, som det demokratiske underskud i Bruxelles udgør. Og jeg nægter at være modløs, selv om jeg ser mig selv som en del af den tabende part i afstemningen.”
Lorteunger. Det er svært at sige så meget andet om de drenge fra Hørgården på Amager, der bombarderede en studentervogn med æg, vandballoner og madolie. Det er angiveligt en tradition, at nye studenter ‘skal have æg’ og i år var målet Mohamed El Ar Bagi, der netop er blevet student med klassens højeste gennemsnit.
Men så skal det lige tilføjes, at der heldigvis er nogen, der er større end os og mere rå end os og ikke gør drengestreger til en nationalkatastrofe. Eksempelvis Mohamed El Ar Bagi, der havde denne kommentar til overfaldet: ”Det er klart, at dem som ikke har været vant til det, folk der kommer fra akademikerhjem, de ser det her som noget vildt, men jeg synes, at det bliver blæst op på den måde, det bliver fremstillet.” Tillykke med eksamen og tillykke med, at du er så cool!
+ Der er også Tala fra Syrien, hvis vi nu absolut skal være i godt humør, som fik 12 i dansk efter blot ti måneder i en dansk skole.
I det saudiarabiske tivoli Al Shallal i byen Jeddah er der en gang om ugen en aften kun for kvinder. Her kan de saudiske kvinder smide tørklædet og burkaen og fremvise det underliggende modetøj og det bobbede hår.
Men den største attraktion i tivoliet er ikke nødvendigvis friheden til at vise tøjet frem og få vind i håret, men derimod at sætte sig bag rattet i et land, hvor kvinder ikke må køre bil. Også selv om det kun er radiobiler.
Spisesedlen
Konservative bliver størst ved spansk parlamentsvalg. Partido Popular får et bedre valg end i december, mens venstrefløjsalliancen Podemos skuffer. Indtil videre er det dog ikke lykkedes de konservative i Partido Popular at danne regering, da de ikke kan mønstre et flertal.
Favoritten Guðni Jóhannesson har erklæret sig som vinder af det islandske præsidentvalg. Den 48-årige Jóhannesson er historieprofessor og lidt af en novice i politk, men opnåede over 38 procent af islændingenes stemmer. 10 procent af landets befolkning var dog til fodbold EM i Frankrig under afstemningen, hvorfor valgdeltagelsen var historisk lav.
Pundet fortsætter sit styrtdyk. Usikkerheden om hvilken betydning briternes beslutning om at forlade EU får, præger mandag endnu valutamarkederne og børserne i Asien. Pundet slog i dag igen 30 års bundrekord over for dollaren.
Sundhedsstyrelsen: Danmark skal være helt røgfrit. Det er konklusionen i et endnu ikke offentliggjort fagligt oplæg fra Sundhedsstyrelsen, dateret 2. juni og markeret ‘Arbejdspapir Udkast’, som Politiken er i besiddelse af. Desuden anbefaler styrelsen øgede tobaksafgifter, neutrale cigaretpakker og røgfri skoletid.
Frank Hvam overrasker med en rolle i Game of Thrones. Frank Hvam spiller i nattens sæsonafslutning en munk og tilslutter sig dermed en lang række andre danskere i serien, heriblandt Nikolaj Coster-Waldau, Pilou Asbæk og Birgitte Hjort Sørensen. Rollen er dog forsvindende lille forlyder det, men alligevel.